شان اسپایسر، سخنگوی کاخ سفید، روز دوشنبه ۲۶ تیرماه گفته است که رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا به زودی نظر خود را در خصوص پایبندی ایران به «برنامه جامع اقدام مشترک» یا «برجام» اعلام می کند.
طبق توافقی که بین شش قدرت جهانی از جمله آمریکا با ایران در تیرماه ۹۴ حاصل شد، وزارت خارجه ایالات متحده می بایست هر ۹۰ روز به کنگره این کشور اطلاع دهد که آیا ایران به مفاد برجام پایبند بوده است یا نه. امروز (دوشنبه) ضربالاجل دولت دونالد ترامپ در این خصوص به پایان می رسد.
شان اسپایسر روز دوشنبه گفته است: وزیر امور خارجه آمریکا به زودی در این زمینه بیانیه ای صادر خواهد کرد.
سخنگوی کاخ سفید اضافه کرده است: فکر می کنم همه می دانند که رییس جمهوری (دونالد ترامپ) خیلی به صراحت نظرش را در این خصوص بیان کرده است که این یک توافق بد است، یک توافق بد برای آمریکا است.
در همین زمینه، یک مقام آمریکایی که خواست نامش نشود روز پنجشنبه ۲۲ تیر به رویترز گفته بود که دولت دونالد ترامپ «به احتمال زیاد» برای یک دوره دیگر پایبندی ایران به برنامه جامع اقدام مشترک یا برجام را تایید میکند.
در صورت تایید پایبندی ایران به برجام توسط دولت آمریکا، این تصمیم تازه به ایران اجازه میدهد از مزایای برجام در زمینه تخفیف تحریمها بهرهمند شود.
این در حالی است که طی هفته های اخیر بحثهایی درباره مزایا و معایب این توافق در آمریکا در جریان است. هفته گذشته مخالفان سرسخت توافق ایران در کنگره خواستار رد آن از سوی دولت ترامپ شدند.
چهار سناتور جمهوریخواه روز سهشنبه در نامهای به رکس تیلرسون، وزیر امور خارجه آمریکا، تلاش کردند تا او را در زمینه رد توافق ایران متقاعد کنند. آنها نوشتند: «ما خواهان این هستیم که شما تصدیق نکنید که کاهش تحریمهای آمریکا برای ایران در راستای منافع امنیت ملی آمریکاست یا اینکه ایران به مفاد برنامه جامع اقدام مشترک پایبند بوده است».
مارک روبیو، تام کاتن، دیوید پردو و تد کروز امضاءکنندگان این نامه هستند.
این در حالی است که هفته گذشته برخی از گزارش ها حاکی از آن بود که وزارت امور خارجه آمریکا تایید کرده که واشینگتن نسبت به مفاد برجام «متعهد» خواهد بود هرچند که به بازبینی و نهایی کردن سیاستش در قبال ایران ادامه میدهد.
این در حالی است هربرت رابرت مکمستر، مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز روز دوشنبه گفته است بررسی ها آمریکا در خصوص برجام و سیاست ها در قبال ایران احتمالا تا پایان تابستان تکمیل می شود.
به گزارش «نشنال رویو» آقای مک مستر تصریح کرده است که توافق هسته ای باعث تغییر رفتار ایران نشده است.
مشاور امنیت ملی کاخ سفید نیز از توافق هسته ای با ایران به عنوان یک توافق «بد» یاد کرده است.
در همین حال، وزیر امور خارجه ایران نیز گفته است، در صورتی که برجام به طور عمده نقض شود، ایران نیز مساله خروج از برجام را مدنظر خواهد داشت.
محمد جواد ظریف در مصاحبه با «نشنال اینترست» تاکید کرده است: در صورتی که نقض عمده ای در توافق صورت بگیرد بر اساس آنچه در برجام به عنوان عمل نکردن به توافق از آن یاد شده است، ایران نیز گزینه هایی پیش رو دارد؛ از جمله آنها خروج از این توافق (هسته ای) است.