سعيد جليلی؛ از وزارت امور خارجه تا شورای عالی امنيت

سعيد جليلی، معاون اروپا و آمريکای وزارت امور خارجه ايران، به عنوان دبیر شورای عالی امنیت منصوب شد

سعيد جليلی، معاون اروپا و آمريکای وزارت امور خارجه ايران، روز شنبه از سوی محمود احمدی نژاد رييس جمهوری اسلامی به عنوان دبير شورای عالی امنيت ايران جايگزين علی لاريجانی شد.


غلامحسين الهام، سخنگوی دولت نهم روز شنبه در نشست خبری خود با خبرنگاران خبر داد: «آقای علی لاريجانی به دليل مشکلات شخصی مايل بودند که در ديگر حوزه‌های سياسی جمهوری اسلامی ايران فعاليت کنند و در اين راستا تقاضاهايی را مطرح کرده بودند و اصرار به استعفا داشتند که گويی در حال حاضر اين استعفا پذيرفته شده و موضوع جانشينی ايشان در حال طی شدن مراحل است».


وی در پاسخ به اين سوال که «آيا سعيد جليلی جايگزين ايشان خواهد شد؟»، گفت: «بله آقای جليلی جايگزين ايشان خواهد شد.»


به اين ترتيب، سعيد جليلی به عنوان دبير عالی ترين نهادی که مسئول تصميم های گيری درباره سرنوشت برنامه هسته ای ايران و مذاکرات با جامعه بين المللی است، منصوب شده است.


سعيد جليلی کيست؟


سعيد جليلی، در سال ۱۳۴۵ در شهر مشهد متولد شده و دارای دکترا در علوم سياسی است او که از دانش اندوحتگان دانشگاه امام صادق است، از سال ۱۳۸۰ مديرکلی دفتر آيت الله خامنه ای را برعهده دارد.


وی در سال ۱۳۸۴ پس از پيروز ی محمود احمدی نژاد در انتخابات رياست جمهوری شمت مشاور وی منصوب شد.


روزنامه های محافظه کار از سعيد جليلی به عنوان نماينده مستقيم محمود احمدی نژاد در وزارت امور خارجه ياد کرده اند.

سعيد جليلی که برخی رسانه های محافظه کار از او به عنوان «نماينده مستقيم آقای احمدی نژاد در وزارت امور خارجه» یاد می کنند، تا کنون در اين وزارتخانه پست هايی چون وابسته سياسی، دبيری و رايزنی، معاون اداره آمريکای شمالی و مرکزی را برعهده داشته است.


آقای جليلی که سابقه حضور در جنگ هشت ساله ايران و عراق و مجروح شدن را در کارنامه خود دارد، متعلق به «نسل دوم» جريان «اصولگريان» است.


به گفته برخی رسانه های ایران، آقای جلیلی در آغاز دولت نهم گزینه مورد نظر آقای احمدی نژاد برای وزارت امورخارجه بوده است که بنا به دلایلی درنهایت منوچهر متکی به این سمت انتخاب شد.


آقای جليلی در ۲۰ شهريور ۱۳۸۴ به عنوان معاون اروپا و آمريکای وزير امور خارجه منصوب شد تا نقش تبيينی سياست های ايران را نسبت به آنچه کشورهای غربی ناميده می شود برعهده بگيرد.


آقای جليلی معتقد است ايران به جای پاسخ گويی«به سوال های کشورهای غربی» بايد در برابر، از آنها سوال مطرح کند.


آقای جليلی که به عنوان نماينده آقای احمدی نژاد حامل «پيام ويژه» برای رومانو پرودی، نخست وزير ايتاليا بوده، معتقد است ايران می تواند «روی فرصت های بيشتر» با کشورهايی چون ايتاليا، اسپانيا و سويس حساب کند.


به عبارت ديگر، در اين ديپلماسی ايران از کشورهايی چون «بريتانيا، آلمان و فرانسه» که به طور سنتی بيشترين رابطه را با آنها داشته، فاصله می گيرد.


به گفته برخی تحليگران مسايل ايران، در دوران آقای جليلی با توجه به ديدگاه های وی نسبت به غرب بايد منتظر فاصله بيشتر ايران از کشورها اروپايی چون آلمان، بريتانيا و فرانسه بود.


«هدايتگر ديپلماسی يا دوست رييس جمهوری»


به گزارش رسانه های ايران، برخی طرح مسايلی چون«انکار هولوکاست» و يا نوشتن «نامه به روسای جمهوری کشورهای غربی» توسط آقای احمدی نژاد را از «ابتکارهای» سعيد جليلی قلمداد می کنند.


هرچند آقای جلیلی اين گزارش ها را «شايعات» خوانده و ضمن رد آنها، می گويد که آقای احمدی نژاد در حوزه سياست خارجی نيز صاحب نظر است.


آقای جليلی در گفت وگو با خبرگزاری فارس در اسفند ماه سال گذشته منشاء اين شايعات را آشنايی ديرينه خود با آقای احمدی نژاد دانسته بود.