وزیر نفت ایران روز شنبه دربارهٔ پیشنهاد نفتی ارائه شده در بسته اتحادیه اروپا برای حفظ توافق هستهای برجام گفت: «من هنوز این پیشنهاد را ندیدهام اما همکاران وزارت امور خارجه آن را دیده و در ظاهر از جزئیات آن چندان راضی نبودهاند.»
یک روز پیش از این سخنان، رئیس جمهور ایران نیز در تماس با رهبران فرانسه و آلمان گفته بود که بسته پیشنهادی اروپا برای حفظ برجام تمامی خواستههای ایران را تأمین نمیکند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، بیژن زنگنه، وزیر نفت ایران، روز شنبه، ۱۶ تیر، همچنین گفت که جمهوری اسلامی از اتحادیه اروپا انتظار دارد تا «مسئولیت خود» را در حفاظت از برجام انجام دهد.
برخی از رسانههای داخلی ایران اعلام کردهاند که تضمین خرید یک میلیون بشکه از نفت ایران توسط اتحادیه اروپا جزو بندهای بسته پیشنهادی اروپا به ایران در مذاکرات جدید برای حفظ برجام است.
با این حال این ادعا از سوی مقامات جمهوری اسلامی یا اتحادیه اروپا تائید نشده است.
تضمین فروش نفت همچنین یکی از شرطهای اصلی آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، برای باقی ماندن در برجام است.
ایران پیش از تحریمهای قبلی آمریکا و اروپا مجموعاً یک میلیون بشکه نفت به دنیا صادر میکرد، اما پس از برجام حجم این صادرات بار دیگر افزایش یافت.
ایران در سال ۲۰۱۷ روزانه دو میلیون و ۱۲۵ هزار بشکه نفت خام و حدود ۴۰۰ هزار بشکه میعانات گازی صادر کرده بود.
حدود یکسوم این محمولهها راهی اروپا شده و بقیه به دست مشتریان آسیایی ایران که عبارتند از چین، هند، کره جنوبی و ژاپن، رسیده بود.
بر اساس جدولی که برایان هوک، مدیر سیاستگذاری وزارت خارجه آمریکا، اعلام کرده است، دور جدید تحریمها که بخش خودروسازی و تجارت طلای ایران را شامل میشود از ۱۳ مرداد آغاز میشود و تحریم نفت، انرژی و تراکنشهای بانکی ایران نیز از ۱۳ آبان آغاز خواهد شد.
زنگنه: سخنان ترامپ توهینآمیز است
در همین حال رئیس جمهور آمریکا روز چهارشنبه، ۱۳ تیر، در پیامی توئیتری اوپک را سازمانی «انحصاری» خوانده و به اعضای آن فرمان داده بود که «همین الان قیمتها را پایان بیاورید».
یک روز بعد حسین کاظمپور اردبیلی، نماینده ایران در هیئت عامل سازمان اوپک، از رئیس جمهور آمریکا خواسته بود که به پیامهای توئیتری «مذموم» خود درباره بهای نفت پایان دهد.
در همین حال وزیر نفت ایران نیز روز شنبه این سخنان را «توهین به حاکمیت ملی کشورهای عضو اوپک» خواند.
آقای زنگنه با بیان اینکه درباره بازار نفت «یک جنگ تجاری جریان دارد»، افزود که دولت تمام تلاش خود را انجام میدهد تا بازار نفت ایران را حفظ کند.
آمریکا نیز در واکنش به این اظهارات گفته است نمیگذارد جریان نفت از خلیج فارس قطع شود.
بخش تحقیقات جهانی «بانک آو امریکا مریل لینچ»، که دومین بانک بزرگ ایالات متحده محسوب میشود، پیشبینی کرده که اگر واشینگتن بتواند تا ماه نوامبر (آبان) فروش نفت ایران را به صفر برساند، بهای نفت ممکن است به بیش از ۱۲۰ دلار برای هر بشکه برسد.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، نیز از عربستان سعودی خواسته که ظرفیت تولید نفت روزانه خود را دو میلیون بشکه بیشتر کند تا بازار دچار کمبود نشود، اما نهاد تحقیقاتی یادشده تردید دارد که ریاض بتواند روزی ۱۲ میلیون بشکه نفت یا بیشتر نفت تولید کند.
افزایش بهای نفت گرچه هزینههای آمریکا را بالا میبرد اما با افزایش قیمت، استخراج نفت شیل آمریکا باصرفهتر خواهد شد و این کشور میتواند صادرات نفت خود را بیشتر کند.