آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا در گزارش تازهای که ۲۸ آبان ماه منتشر کرده میگوید زرادخانه موشکی ایران بزرگترین در خاورمیانه است و حتی از زرادخانه موشکی اسرائیل نیز انبوهتر است.
بنا بر پژوهش این نهاد وابسته به وزارت دفاع آمریکا، جمهوری اسلامی ایران طی ۴۰ سال گذشته دست به «توسعه گسترده برنامه موشکی خود زده، و با وجود سالها تلاش در راستای جلوگیری از گسترش جنگافزارها با هدف توقف [این برنامه]، کمیت و کیفیت این موشکها نیز همچنان رو به افزایش گذاشتهاست».
این گزارش نشان میدهد با وجود تحریمهای سالیان گذشته، برنامه گسترده موشکی ایران صاحب موشکهای بالیستیکی شده، که برخی از آنها دو هزار کیلومتر برد دارند و میتوانند عربستان و یا اسرائیل را هدف قرار دهند.
بنا بر گزارش نهاد اطلاعاتی «پنتاگون»، وزارت دفاع ایالات متحده، دو سال پیش جمهوری اسلامی ایران موشکی را با دو هزار کلیومتر برد نشان داد، که قادر به حمل کلاهکهای مختلف است. بنا بر این گزارش به نظر میرسد برای ساخت این موشک از فناوریهای موجود در کره شمالی استفاده شدهاست.
این گزارش میافزاید ایران «در نبود یک نیروهای هوایی پیشرفته، برای دستیابی به توانایی انجام حملات با بُـرد بالا، بهسوی موشکهای بالیستیکی رفته که حریفان آن در منطقه -بهطور مشخص ایالات متحده، اسرائیل و عربستان سعودی- را از حمله منصرف کنند».
پژوهش پنتاگون تاکید دارد که تهران همچنان «شدیدا با ایالات متحده و حضور آن در خاورمیانه ضدیت دارد».
بنا بر این گزارش در کل افزایش تواناییهای نظامی تهران در این زمینه با دو هدف اصلی انجام میشود؛ «تضمین بقای حکومت و حفظ یک موقعیت برتر در منطقه».
ژنرال رابرت اشلی، مدیر سازمان اطلاعات دفاعی آمریکا، در مقدمه این پژوهش نوشته است «ایران خود را به رسیدن به اهدافش نزدیکتر از هر زمان دیگری میبیند. تهران با ورقهایی که به دستش رسیده بازی کرده، با سقوط صدام [حسین]، قیام سوریه، صعود و افول داعش و کشمکش در یمن».
این گزارش حاکیست اگر تحریمهای تسلیحاتی سازمان ملل علیه جمهوری اسلامی نبود، تهران با سرعت بیشتری به ظرفیتهای دفاعی خود میافزود. تحریمهایی که البته بخش عمدهای از آن قرار است در سال ۲۰۲۰ رفع شوند.
بیشتر در این باره: روحانی: اگر یک سال دیگر در برجام بمانیم میتوانیم سلاح بخریم و بفروشیم بیشتر در این باره: پومپئو: چپاولگران جمهوری اسلامی میخواهند پهپاد، موشک و تانک بخرند و بفروشندیک مقام اطلاعاتی آمریکا به خبرگزاری فرانسه گفته انتظار میرود که ایران، با کمک روسیه و چین محتملترین تامینکنندگان ادوات نظامیاش، متمرکز بر دستیابی به تانک و هواپیمای جنگنده شود.
برنامه موشکی ایران سالهاست هدف انتقادها و اعتراضات پیدرپی آمریکا و همچنین متحدان اروپاییاش است. این برنامه در عین حال یکی از محورهای مطالبات واشینگتن در مذاکرات تازه با تهران است.
جمهوری اسلامی البته تا کنون هیچ نشانه خاصی از تمایل به مذاکره در مورد برنامه موشکی خود نشان ندادهاست. مقامهای نظامی ایران میگویند برنامه موشکی «دفاعی» و «طبیعی» است؛ در عین حال که اظهار کردهاند «موشکهای بسیار دقیق» و «مخفی» نیز در اختیار دارند.
کمتر از دو هفته پیش در ۲۰ آبان ماه، حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران گفته بود «اگر برجام را نگه داریم سال آینده تحریم تسلیحاتی ایران برداشته میشود و ما میتوانیم به راحتی هم سلاح بخریم و هم بفروشیم».
این اظهارات خود با واکنش تند مایک پومپئو همراه شد که گفته بود جمهوری اسلامی به این اهداف خواهد رسید «مگر اینکه شورای امنیت سازمان ملل تحریم تسلیحاتی ایران را پیش از ۱۸ اکتبر ۲۰۲۰ تمدید کند».