علی کریمی، ستاره سابق فوتبال و از مخالفان سرشناس حکومت، روز جمعه در یک استوری اینستاگرامی نوشت: «امسال فطریههای خود را در سطل زباله بریزید. سطل زباله بیشتر از هر نهاد دیگری، گرسنهها را سیر میکند.»
اشاره آقای کریمی در آستانه پایان ماه رمضان و عید فطر، به گسترش فقر در ایران و بیتوجهی حاکمیت به اقشار کمدرآمد و فقیر در جامعه است.
او در این استوری خود از هشتگ «رژیم دزد جنایتکار» استفاده کرده است.
سرپرست خانواده مسلمان در پایان ماه رمضان و پس از یک ماه روزهداری باید بخشی از مال خود را به عنوان «زکات فطریه» به فقرا پرداخت کند. این مبلغ بر اساس قیمت سه کیلوگرم از «قوت غالب» (غذای روزمره) خانواده تعیین میشود و سرپرست خانواده مسلمان موظف است بابت خود و افراد تحت تکلفش مبلغ فطریه هر سال را برآورد کند.
مبلغ فطریه در ایران بر اساس قیمت برنج و گندم که «قوت غالب» بهشمار میرود، تعیین میشود و با توجه به متغیر بودن قیمت این اقلام، مراجع تقلید هر سال مبلغ متفاوتی را برای فطریه هر فرد اعلام میکنند.
دفتر علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، مبلغ فطریه را در سال ۱۴۰۲، بابت هر نفر ۶۰۰ هزار تومان اعلام کرده است.
در سالهای گذشته تورم افسارگسیخته فشار زیادی بر اقشار کمدرآمد، کارگران و بازنشستگان وارد کرده است. بر اساس پیشبینیها وضعیت اقتصادی شهروندان ایرانی در سال ۱۴۰۲ بدتر و قدرت خرید آنها کاهش بیشتری خواهد یافت.
صندوق بینالمللی پول در تازهترین گزارش خود از وضعیت اقتصاد جهانی که روز ۲۲ فروردین منتشر کرد درباره وضعیت اقتصادی ایران پیشبینی کرد که در سال جاری رشد اقتصادی ایران کاهش و بدهیهای خالص دولت ایران، هزار تریلیون تومان افزایش یابد.
بر اساس آمار منتشرشده از سوی این نهاد بینالمللی تورم در ایران طی سال ۱۴۰۱، ۴۹ درصد بوده و امسال نیز تورم ۴۲.۵ درصدی را شاهد خواهد بود.
نبود چشمانداز روشن از آینده اقتصاد ایران در سال ۱۴۰۲ در حالی است که حقوق کارمندان دولت برای سال جاری تنها ۲۰ درصد و برای حقوق کارگری نیز فقط افزایش ۲۷ درصدی در نظر گرفته میشود، اما آمارها نشان میدهد که قیمت برخی اقلام غذایی فقط در سه هفته ابتدایی سال ۴۰ درصد افزایش داشته است.
افزایش نرخ تورم و کاهش قدرت خرید مردم موجب شده است که برخی اقلام از سبد خرید بسیاری خانوارها حذف شود یا میزان مصرف آنها تا حد زیادی کاهش یابد.