کاخ کرملین روسیه میگوید، رئیسجمهوری آن کشور و صدر اعظم آلمان در جریان یک گفتوگوی تلفنی در مورد هماهنگیها در سوریه و حرکت بهسوی صلح توافق کردهاند. این گفتوگو پس از آن انجام شده که ترامپ اعلام کرد نیروهای آمریکایی را از سوریه خارج میکند.
در بیانیه ۱۹ دی ماه کاخ کرملین آمده است رهبران دو کشور «ابراز علاقه کردهاند هماهنگ با سازمان ملل متحد و به منظور حل بحران سوریه در درازمدت، به پیشرفت روند سیاسی یاری برسانند».
آنگلا مرکل و ولادیمیر پوتین در جریان گفتوگوی تلفنی خود در مورد ایجاد کمیته قانون اساسی سوریه نیز صحبت کردهاند؛ کمیتهای که هدف از تشکیل آن تدوین قانون اساسی تازهای برای سوریه پس از جنگ است.
رهبران ترکیه، روسیه، آلمان و فرانسه در اوایل آبان، در حالیکه بر سر آتشبس در ادلب توافق حاصل شده بود، برای مذاکره درمورد بحران سوریه در استانبول دیدار کردند. مرکل و پوتین، در کنار امانوئل مکرون و رجب طیب اردغان در همان زمان بر سر تشکیل کمیتهای برای تدوین قانون اساسی سوریه توافق کرده بودند.
گفتوگوی تازه تلفنی بین پوتین و مرکل در حالی صورت میگیرد که دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، تصمیم قطعی خود در مورد خروج نیروهای آمریکایی از سوریه را اعلام کردهاست. اظهاراتی که با واکنشهای گستردهای روبهرو شد و کنارهگیری انتقادآمیز جیمز متیس، وزیر دفاع را همراه داشت.
پس از آن دو مقام ارشد و نزدیک به ترامپ، یعنی جان بولتون، مشاور امنیت ملی و مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، با سفر به غرب آسیا، مذاکرات و رایزنیهایی را با مقامهای کشورهای مختلف انجام دادند. این گفتوگوها دربرگیرنده مسائلیست که رئوس آنها را حفاظت از شبهنظامیان کـرد در برابر ترکیه، ادامه نبردها با داعش و مقابله با جمهوری اسلامی در منطقه، در بر میگیرد.
وزیر خارجه آمریکا در سخنانی در ۱۷ دی ماه، نابودی داعش و مقابله با ایران را همتراز یکدیگر قرار داده بود.
اما علاوه بر سفر مقامهای آمریکایی، کشورهای منطقه نیز اقداماتی را در جهت آنچه بهطور کلی «هماهنگی» در سوریه عنوان شده، آغاز کردهاند.
پیش از گفتوگوی پوتین و مرکل، رئیسجمهوری روسیه در روز ۱۴ دی ماه با بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، در خصوص «هماهنگی» ارتشهای دو کشور در مورد عملیات اسرائیل در سوریه، پس از خروج نظامیان آمریکا، تلفنی، گفتوگو کرده بود.
روز چهارشنبه در عین حال گزارش شد که وزیران دفاع روسیه و ترکیه تلفنی در مورد سوریه گفتوگو کردهاند.
وزارت دفاع روسیه بدون ارائه جزئیات چندانی گفته این مکالمه «در مورد وضعیت استان ادلب در شمال غرب سوریه و برخی مسائل امنیتی دیگر در منطقه» صورت گرفتهاست. ادلب منطقهایست دربرگیرنده بسیاری از شورشیان و مخالفان بشار اسد، از جمله آن دسته از شورشیان که با شکست در مناطق دیگر به این استان رفتهاند.
وزیر خارجه ترکیه نیز روز گذشته گفت کشورش برای مقابله با شبهنظامیان کرد در مرزهای خود حاضر نیست گزینه نظامی را کنار بگذارد.