روسای جمهوری روسیه، ایران و ترکیه قرار است روز چهارم آوریل، ۱۵ فروردین، در آنکارا دیدار و در پیوند با اقدامات مشترک خود در سوریه، گفتوگو کنند.
کاخ کرملین روسیه در ماه گذشته خبر از دیدار ولادیمیر پوتین، حسن روحانی و رجب طیب اردوغان در ماه آوریل داده بود، اما تاریخ دقیقی برای آن اعلام نکرده بود.
رسانههای ترکیه گزارش دادهاند که آقایان پوتین و اردوغان، یک روز زودتر دیدار میکنند تا در راستای همکاریهای دوجانبه و اقدامات «شورای عالیرتبه همکاری ترکیه-روسیه» گفتوگو کنند. به گفته روزنامه «صباح»، افتتاح رسمی پروژه نخستین نیروگاه هستهای ترکیه در منطقه اکویو، از دیگر دلایل دیدار روسای جمهوری ترکیه و روسیه است.
دو روز پیش وزرای خارجه ترکیه و روسیه با یکدیگر تلفنی گفتوگو کردند. وزارت خارجه روسیه در بیانیهای گفته است دو طرف «در مورد شماری از مسائل دوجانبه گفتوگو کردهاند».
روسیه، ترکیه و ایران از آغاز سال ۲۰۱۷ مذاکراتی را در مورد سوریه انجام میدهند که تا کنون به ایجاد مناطق کاهش خشونت در نقاط مختلف این کشورِ جنگزده انجامیدهاست. مذاکرات اصلی در آستانه، پایتخت قزاقستان پیگیری شده، اما روسای جمهوری سه کشور نیز دیدارهایی با یکدیگر انجام دادهاند. در آذر ماه سال گذشته هر سه در سوچی روسیه گرد آمدند.
روسیه از سال ۲۰۱۵ به نفع حکومت بشار اسد، دست به مداخله نظامی مستقیم در جنگ داخلی سوریه زد. ایران نیز از آغاز ناآرامی در سوریه از اسد حمایت مالی و نظامی کرده است. ترکیه از گروهی از مخالفان حکومت بشار اسد حمایت میکند، اما با قدرت گرفتن کردها در شمال آن کشور، نیروهای نظامی خود را نیز به سوریه گسیل داشتهاست.
ایران، روسیه و ترکیه، هر سه با انتقادهای غرب در مورد عملکرد خود در سوریه روبهرو هستند. ایالات متحده و شماری از متحدانش، شدیدا از دخالتهای نظامی و مالی ایران و روسیه از حکومت اسد انتقاد کرده و میگویند نتیجه این دخالتها به طولانیشدن جنگ داخلی، کاهش بخت دستیابی به گذار سیاسی و نیز افزایش نفوذ جمهوری اسلامی در منطقه انجامیدهاست. افزایش نفوذ جمهوری اسلامی با انتقادهای شماری از کشورهای منطقه، از جمله عربستان و اسرائیل نیز روبهرو شدهاست.
تهران و مسکو میگویند به درخواست دولت مرکزی سوریه و با هدف «نبرد با تروریسم» وارد کارزار شدهاند.
عملیات ترکیه در شمال سوریه نیز با انتقادهایی روبهرو است، بهویژه که کـردهای هدف این عملیات، از متحدان اصلی ائتلاف به رهبری آمریکا بهشمار میروند.
آنکارا نیز میگوید مشغول «نبرد با تروریستها» است.
جنگ داخلی سوریه صدها هزار کشته و میلیونها آواره برجای گذاشتهاست، از سال ۱۳۹۰ به اینسو، بسیاری از مراکز اقتصادی، مدنی و نیز باستانی سوریه در جریان این جنگ، ویران شدهاست.