قطر ارسال محمولههای گاز مایع طبیعی (الانجی) توسط نفتکشها از طریق دریای سرخ را به دلیل حملات متقابل کشورهای غربی و حوثیهای مورد حمایت جمهوری اسلامی متوقف کرد.
خبرگزاری رویترز روز دوشنبه ۲۵ دی به نقل از منابع آگاه اعلام کرد که شرکت «قطرانرژی» دومین صادرکننده بزرگ گاز مایع در جهان بهرغم این توقف در ارسال، تولید این محصول را ادامه خواهد داد.
بر پایه این گزارش، همزمان با حملات آمریکا و همپیمانانش به مواضع حوثیها در روزهای جمعه و شنبه گذشته، دستکم چهار نفتکش حامل الانجی قطر از ادامه مسیر بازماندهاند.
طبق اطلاعات اعلام شده توسط موسسه السیایجی که حرکت کشتیها را ردیابی میکند، سه نفتکش قطری از روز یکشنبه در نزدیکی سواحل عمان متوقف شدهاند و یک نفتکش نیز بعد از توقف در روز شنبه به سمت قطر بازگشته است.
یک منبع مطلع به رویترز گفت: «این وقفه به منظور به دست آوردن توصیه امنیتی رخ داده تا اگر عبور از دریای سرخ ناامن است، ما دماغه امید نیک را دور بزنیم.»
این منبع نزدیک به «قطرانرژی» تأکید کرد که توقف این نفتکشها به معنای توقف تولید گاز مایع نیست.
دولت قطر و مقامهای «قطرانرژی» حاضر به اظهارنظر درباره این گزارش نشدهاند.
حوثیها حدود سه ماه است میگویند «در ارتباط با حمایت از حماس و ساکنان غزه»، به کشتیهای تجاری در حال عبور از تنگه بابالمندب و دریای سرخ حملات موشکی و پهپادی میکنند.
بیشتر در این باره: قطر و پارس جنوبی؛ از بزرگترین میدان گازی جهان چه میدانیم؟قطر در سال ۲۰۲۳ بیش از ۷۵ میلیون تن الانجی صادر کرده است که از این میزان، ۱۴ میلیون تن به اروپا و بیش از ۵۶ میلیون تن به خریداران آسیایی بوده است.
این کشور با عقد قراردادهای بزرگ با شرکتهای نفت و گاز اروپایی، قصد دارد استخراج گاز از میدان مشترک با ایران را بهشدت بالا ببرد و انتظار میرود که تا سال ۲۰۲۷، تولید الانجی قطر ۶۰ درصد معادل ۱۲۶ میلیون تن در سال افزایش یابد.
یک تحلیلگر بازار الانجی میگوید راه جایگزین دریای سرخ که شامل دور زدن دماغه امید نیک در جنوب آفریقا است، بین «۹ تا ۱۸ روز» به مدت زمان رسیدن محمولهها به اروپا اضافه میکند.
یک بازرگان در گفتوگو با رویترز محاسبه کرده است که این تغییر مسیر میتواند بین ۱ تا ۱.۳ یورو به بهای هرمگاوات ساعت انرژی به دست آمده از هر محموله گاز مایع اضافه کند، اما بخشی از این افزایش با نپرداختن عوارض عبور از کانال سوئز جبران خواهد شد.
به نوشته رویترز، یک بازرگان دیگر معتقد است مسیر طولانی نفتکشهای قطری باعث تأخیر در رسیدن محمولههای گاز مایع میشود، اما تأثیر شدیدی بر توازن انرژی در اروپا نمیگذارد.
از سوی دیگر دفتر آمار آلمان روز دوشنبه اعلام کرد در حال حاضر ارزیابی تأثیر واقعی حملات حوثیها بر اقتصاد جهانی ناممکن است.
این در حالی است که حدود یک سوم کشتیهای باری جهان از کانال سوئز استفاده میکنند و انتظار میرود تغییر مسیر آنها به سمت دماغه امید نیک به هر سفر رفت و برگشت دریایی، یک میلیون دلار هزینه اضاقه تحمیل کند.