قطر که از کشورهای میانجی در مذاکرات دوحه برای آتشبس در غزه و آزادی گروگانهای اسرائیلی است، از ایران خواسته تا برای جلوگیری از تخریب این روند از حمله احتمالی به اسرائیل خودداری کند.
روزنامه آمریکایی «واشینگتنپست» در شماره روز جمعه ۲۶ مرداد خود با استناد به اظهارات دو دیپلمات نزدیک به این مذاکرات نوشت که این درخواست از سوی محمد بن عبدالرحمن آل ثانی، نخستوزیر قطر، و در تماس تلفنی او با رهبران جمهوری اسلامی ایران مطرح شده است.
مذاکرات دوحه از روز پنجشنبه در پایتخت قطر بر اساس طرح جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده، آغاز شده و کشورهای آمریکا، اسرائیل، مصر و قطر در آن حضور دارند.
نمایندگان گروه افراطی حماس از حضور در این نشست خودداری کردهاند ولی میانجیها آنان را در جریان گفتوگوها قرار میدهند. حماس از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا سازمانی تروریستی شناخته میشود.
به نوشته واشینگتنپست، یکی از دیپلماتها گفت نخستوزیر قطر در تماس تلفنی خود، «ایران را ترغیب کرده که از تنشها بکاهد و بر لزوم آرامش تاکید کرده است».
بیشتر در این باره: اسرائیل حمله احتمالی حزبالله و ایران را «همچنان قریبالوقوع» ارزیابی میکنددیپلمات دوم میگوید محمد بن عبدالرحمان آل ثانی به ایران در مورد عواقب وحشتناک انجام یک حمله در زمانی که نشانههای پیشرفت دیپلماتیک به چشم میخورد، هشدار داده است.
دو مقام آمریکایی و اسرائیلی نتایج گفتوگوهای روز اول را «سازنده» توصیف کردهاند.
طرح پیشنهادی جو بایدن سه مرحلهای است که مرحله نخست شامل «آتشبس کامل» به مدت شش هفته میشود. در این مرحله همچنین نیروهای اسرائیلی از «تمام مناطق پرجمعیت غزه» عقبنشینی میکنند و حماس نیز «شماری» از گروگانهایی را که در حمله ۱۵ مهر پارسال ربوده است، شامل زنان، سالخوردگان و مجروحان، آزاد میکند.
در مرحله دوم که آن هم شش هفته به طول خواهد انجامید، نیروهای اسرائیلی به طور کامل از نوار غزه عقبنشینی میکنند و حماس «همه گروگانهای باقیمانده زنده» را آزاد خواهد کرد.
ایران و گروه حزبالله هفتههاست که از انتقامجویی از اسرائیل بهدلیل کشته شدن اسماعیل هنیه، رهبر حماس، در تهران و فواد شکر، فرمانده ارشد نظامی حزبالله، سخن میگویند.
بیشتر در این باره: دومین روز مذاکرات آتشبس غزه در دوحه؛ روز اول «سازنده بود»اسماعیل هنیه بامداد دهم مرداد ساعاتی پس از شرکت در آیین تحلیف رئیسجمهور جدید ایران در حالی که در اقامتگاه ویژه مهمانان امنیتی در یک مجتمع وابسته به سپاه پاسداران در شمال تهران حضور داشت، کشته شد.
ایران مرگ او را به اسرائیل نسبت داده اما اسرائیل مسئولیتی در این ارتباط برعهده نگرفته است.
نیروهای مسلح اسرائیل از آن زمان در آمادهباش کامل هستند و جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید، روز پنجشنبه گفت که حمله ایران میتواند قریبالوقوع و بدون اخطار قبلی صورت گیرد.
در حالی که هنوز مشخص نیست واکنش ایران به هشدار قطر چه بوده است، به نوشته واشینگتن پست، ولی قرائن حاکی از خویشتنداری گروه حزبالله لبنان است.
این روزنامه به نقل از یک منبع نزدیک به حزبالله لبنان نوشت: «میتوانیم بگوییم که حزبالله در طول مذاکرات قطر دست به اقدام تلافیجویانه نخواهد زد زیرا این گروه نمیخواهد مانع دستیابی به توافق احتمالی معرفی شود».
او افزود: «میتوان برای اقدام تلافیجویانه منتظر ماند».