دو مقام سپاه پاسداران در واکنش به اظهارات رئیسجمهور روسیه مبنی بر خارج کردن «چهار هزار نیروی جنگی» جمهوری اسلامی از سوریه توسط روسیه، میگویند این افراد نیروهای نظامی ایران نبودند.
محمداسماعیل کوثری، فرمانده سپاه و عضو کمیسیون امنیت ملی مجلس شورای اسلامی، روز پنجشنبه ۲۹ آذر با اظهار اینکه «جمهوری اسلامی اجازه نمیدهد نیروهایش را روسیه جابهجا کند»، گفت روسیه تعدادی از اتباع لبنان، افغانستان و کشورهای دیگر را که به صورت مستشاری در سوریه فعالیت میکردند، به تهران منتقل کرد.
ولادیمیر پوتین روز پنجشنبه ۲۹ آذر در نخستین موضعگیری علنی خود در مورد سقوط حکومت بشار اسد در سوریه، گفت که روسیه «چهار هزار نیروی جنگی» جمهوری اسلامی ایران را از سوریه خارج کرد.
رئیسجمهور روسیه در نشستی خبری که هر سال در آخرین روزهای سال میلادی برگزار میکند، گفت کشورش «به درخواست تهران» چهار هزار نیروی نظامی ایرانی را از سوریه خارج کرده است.
بیشتر در این باره: پوتین: روسیه چهار هزار نیروی ایران را از سوریه خارج کردبا این وجود، محمداسماعیل کوثری در این زمینه گفت «ما به هیچوجه چهار هزار نیرو در سوریه نداشتیم.»
آقای کوثری در حالی این افراد را شهروندان کشورهای دیگر خواند که همزمان معاون قرارگاه خاتمالانبیا در این زمینه گفت روسها تعداد زیادی ایرانی را که از قدیم در سوریه زندگی میکردند به ایران منتقل کرد.
محمدجعفر اسدی روز پنجشنبه با اظهار بیاطلاعی از تعداد آنها در عین حال گفت بیشتر افرادی که از سوریه به ایران منتقل شدند، شیعیان افغانستانی هستند.
آقای اسدی همچنین گفت: «ما حتی به معلمانمان که بطور رسمی در سوریه بودند، گفتیم از طریق لبنان به ایران بیایند.»
بیشتر در این باره: ترکیه در واکنش به اظهارات خامنهای: حضورتان در سوریه مانع از نسلکشی در غزه نشدحکومت ایران طی بیش از یکدههٔ اخیر با اعزام گستردهٔ نیروهای نظامی خود و نیز افغانها و پاکستانیهای مقیم ایران در قالب دو لشکر «فاطمیون» و «زینبیون»، در ازای دریافت کمک مالی و کارت اقامت در ایران، به نفع بشار اسد در جنگ داخلی سوریه نقش قابلتوجهی بازی کرد.
در ادبیات جمهوری اسلامی از این نظامیان با عنوان «مدافعان حرم» نام برده میشد.
حکومت ایران با این حال هرگز مداخلهٔ نظامی مستقیم در سوریه را تأیید نکرده و همواره از این افراد به عنوان «مستشار» نام برده است.
اهمیت سوریه برای ایران و حمایت جمهوری اسلامی از حزبالله لبنان به اندازهای بود که در این سالها اسرائیل نیز در راستای برخورد با تهران و نفود منطقهای آن، شماری از فرماندهان سپاه پاسداران را در سوریه هدف قرار داد که از مهمترین آنها میتوان به حسین همدانی و محمدرضا زاهدی، از فرماندهان سپاه پاسداران، اشاره کرد.