در پی اعلام خروج ایران از «برخی» از تعهدات برجامی خود، خبر رسید که رهبران اتحادیه اروپا قصد دارند در نشست روز پنجشنبه خود به این موضوع بپردازند و در همین حال، فلورانس پارلی، وزیر دفاع فرانسه، روز چهارشنبه هشدار داد که اگر ایران به برجام پایبند نماند ممکن است با تحریمهای بیشتر روبهرو شود.
ایران روز چهارشنبه رسماً خروج خود از «برخی» تعهداتش ذیل توافق اتمی را اعلام کرد و حسن روحانی، رئیسجمهور، در سخنرانی پخش زنده از تلویزیون گفت: «از امروز فروش آب سنگین و اورانیوم غنیشده را متوقف میکنیم؛ این اعلام ما برای ۶۰ روز است؛ اگر ۵ کشور پای میز مذاکره آمدند و به منافعمان رسیدیم و مخصوصاً [به] نفت و بانک دست یافتیم به نقطه اول بازمیگردیم.»
در همین روز علیاکبر صالحی، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران در حاشیه جلسه هیئت دولت توضیح داد: «همان طور که رئیس جمهوری اعلام کردند، از امروز به بعد آب سنگین و اورانیوم تولید شده در کشور به فروش نخواهد رسید. این بدان معنا است که دیگر ملزم به رعایت سقف ۳۰۰ کیلو برای اورانیوم غنی شده ۳٫۶۷ و همچنین سقف ۱۳۰ تن برای آب سنگین نیستیم و دیگر التزامی به رعایت این سقفها نداریم.»
خانم پارلی، وزیر دفاع فرانسه، روز چهارشنبه در یک گفتوگوی رادیویی در واکنش به این اظهارات و اولتیماتوم ایران گفت اگر جمهوری اسلامی از پیروی از برجام دست بکشد، کشورهای اروپایی ازسرگیری تحریمها علیه ایران را بررسی خواهند کرد.
به گزارش خبرگزاری آلمان، او در ادامه اظهار داشت: «هماینک چنین تحریمهایی وضع نشدهاند، زیرا ایران به تعهداتش در زمینه بازرسیهای هستهای و محدودسازی کار تأسیسات هستهای خود عمل کرده است.»
وزیر دفاع فرانسه با اشاره به اقدامات تنبیهی علیه ایران تأکید کرد: «و اگر این تعهدات اجرا نشود طبعاً این موضوع هم باز مطرح میشود.»
سران اتحادیه اروپا قرار است روز پنجشنبه ۱۹ اردیبهشت در شهر سیبیو در رومانی گرد هم بیایند و یک منبع دیپلماتیک اروپایی به خبرگزاری روسی تاس گفته است که اولتیماتوم ایران در این نشست مورد بحث قرار خواهد گرفت.
فرانسه، بریتانیا و آلمان که از امضاکنندگان برجام هستند تلاش میکنند این توافق را که ایالات متحده از آن خارج شده است، حفظ کنند.
در پی اعلام موضع جدید ایران توسط روحانی، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه، امروز چهارشنبه طی سخنانی گفت که تنها روسیه و چین در خصوص برجام از ایران حمایت کردهاند و دیگر امضاکنندگان برجام را متهم کرد که «به تعهداتشان طبق این توافق عمل نکردهاند.»
وزیر خارجه ایران عصر سهشنبه برای دیدار کاری دو روزه وارد مسکو شده و دیدار او با همتای روسیاش، سرگئی لاوروف، امروز چهارشنبه در محل ساختمان ضیافتهای رسمی وزارت خارجه روسیه آغاز شده است.
بنا بر گزارشها، آقای ظریف که حامل نامهای از روحانی برای رئیس جمهوری روسیه است، در این دیدار گفته که جمهوری اسلامی از برجام تخطی نکرده و طرفهای این توافق ۶۰ روز فرصت دارند تا تدابیر دیپلماتیک را در این رابطه اتخاذ کنند.
به گزارش خبرگزاری روسی اینترفکس، سرگئی لاوروف نیز در این دیدار گفت که به باور او «رفتار غیر مسئولانه» ایالات متحده وضعیت برجام را به این شکل «غیرقابل قبول» درآورده است.
چین نیز روز چهارشنبه به این شرایط واکنش نشان داد و گِنگ شوآنگ، سخنگوی وزارت خارجه چین، در نشست خبری خود گفت که کشورش از تمامی طرفها میخواهد تا برجام را برپا نگاه دارند و «ادامه و اجرای این توافق جامع مسئولیت مشترک تمامی طرفهای این توافق است.»
به گزارش خبرگزاری فرانسه، گنگ شوآنگ افزود که کشورش «قاطعانه» با تحریمهای یکجانبه ایالات متحده علیه ایران مخالف است.
تشدید تحریمهای آمریکا وضعیت اقتصادی ایران را با وخامت بیشتر مواجه کرده و روز چهارشنبه همزمان با اعلام رسمی ایران برای خروج محدود از تعهدات برجامیاش، هر دلار آمریکا در اوایل بعدازظهر به ۱۵۵۰۰ تومان هم رسید.
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی ایران، روز چهارشنبه در حاشیه جلسه هیئت دولت توضیح داد که «بانک مرکزی پیشبینی و اقدامات لازم را برای تصمیم امروز نظام اتخاذ کرده؛ این جوّی هم که در بازار ارز شاهد بودیم ناشی از تنشهای سیاسی است و فاکتور اقتصادی ندارد.»