پیروزی مسعود پزشکیان در دور دوم انتخابات ریاست جمهوری ایران بازتاب گستردهای در رسانههای جهان داشت و شبکههای تلویزیونی، روزنامهها و پایگاههای خبری در دنیا از زوایای مختلفی این اتفاق را مورد تحلیل و بررسی قرار دادند.
خبرگزاری رویترز در گزارشی پزشکیان را یک سیاستمدار «میانهرو میانرده» که چندان در فضای سیاسی ایران مطرح نبوده معرفی کرده که توانست با وعده بهبود روابط ایران با کشورهای جهان و به ارمغان آوردن آزادی برای مردم موفق شد بیش از ۵۰ درصد آرا را کسب کند و به عنوان رئيسجمهور جدید انتخاب شود.
رویترز پیشبینی کرده که پزشکیان ممکن است سیاست خارجی عملگرایانهای را در پیش بگیرد و تنشها بر سر مذاکرات متوقف شده با قدرتهای جهانی برای احیای برجام را کاهش دهد.
بیشتر در این باره: پیام تبریک رهبران منطقه به پزشکیان؛ پوتین خواهان تقویت روابط با ایران شداین خبرگزاری البته در ادامه اضافه کرده که بسیاری از رأیدهندگان ایرانی نسبت به تحقق وعدههای پزشکیان به ویژه در خصوص آزادیهای اجتماعی تردید دارند و مطمئن نیستند که او قصد رویارویی با روحانیون و نظامیها در حکومت ایران را داشته باشد.
خبرگزاری آسوشیتدپرس هم در گزارشی پزشکیان را نامزد اصلاحطلبان معرفی کرده که با وعده دستیابی روابط بهتر با غرب و تسهیل اجرای قانون حجاب اجباری توانست در مقابل سعید جلیلی تندرو پیروز شود.
این خبرگزاری در ادامه نوشته است که پزشکیان در جریان تبلیغات انتخاباتی خود وعده هیچ تغییر بنیادینی نداده و بارها تأکید کرده که علی خامنهای به عنوان داور نهایی اختلافات داخلی باید در نظر گرفته شود.
روزنامه گاردین هم در گزارشی پیروزی پزشکیان را نشانهای از نارضایتی عمیق جامعه ایران از جهتگیریهای کلی کشور در چند سال اخیر دانسته و اضافه کرده رأیدهندگان به او امیدوارند که این سیاستمدار اصلاحطلب بتواند مسیرهای جدیدی را برای گشایش در تعامل با غرب باز کند.
گاردین همچنین با اشاره به شعارهای پزشکیان مبنی بر مخالفت با گشت ارشاد و فیلترینگ اینترنت اضافه کرده که هرچند گروهی در ایران او در در عرصه سیاست سادهلوح و بیتجربه میخوانند، اما پزشکیان بیشتر کمپین انتخاباتی خود را بر محور شفافیت و صداقت خود بنیان نهاده بود.
بیشتر در این باره: پزشکیان در اولین سخنرانی بعد از پیروزی: اگر خامنهای نبود «اسم ما از صندوق درنمیآمد»نیویورکتایمز در مقالهای پزشکیان را یک سیاستمدار میانهرو خوانده که از بهبود رابطه با غرب حمایت میکند. این رسانه آمریکایی نوشته است که هرچند در ایران علی خامنهای به عنوان رهبر بیشترین قدرت را دارد اما تحلیلگران بر این باورند که رئيس جمهور هم میتواند سیاستهای داخلی را تعیین کند و سیاست خارجی را شکل دهد.
واشینگتن پست هم در گزارشی به مشارکت پایین در انتخابات ایران به ویژه در دور نخست اشاره کرده و نوشته است که پزشکیان پیش از این انتخابات برای غرب فردی ناشناخته بود و پیروزی او یک شکست قابل توجه برای تندروهای محافظهکار در ایران به شمار میرود.
این روزنامه اضافه کرده این مسئله از آنجا اهمیت دارد که ایران در برهه حساسی قرار دارد و تنشها چه در خصوص برنامه هستهای و چه در رابطه با مسائل منطقه شدت یافته است.
در اسرائیل، «تایمز اسرائيل» در گزارشی به بودن بیش از ۶۰۰ هزار آرای باطله در این انتخابات اشاره و نوشته است که مسعود پزشکیان در انتخاباتی با مشارکت ۴۹.۸ درصد توانسته به پیروزی برسد.
این رسانه همچنین در معرفی پزشکیان او را سیاستمدار اصلاح طلبی معرفی کرده که وعده داده روابط ایران با تمام کشورهای دنیا به استثنای اسرائيل را بهبود بخشد. تایمز اسرائيل همچنین پیشبینی کرده که پزشکیان حتی در تحقق اهداف کوچک خود با چالش تندروها رو به رو خواهد شد.
روزنامه فایننشال تایمز هم در گزارش خود، پیروزی پزشکیان را به معنای حضور یک رئيس جمهور اصلاحطلب در ایران بعد از دو دهه خواهد بود. این رسانه نوشته است که پزشکیان با چالشهای عمیقی رو به رو خواهد بود و مشارکت کم مردم نشانی از احساس سرخوردگی گسترده جامعه نسبت به رهبران خود اعم از اصلاح طلب و تندروها است.
بیشتر در این باره: واکنش آمریکا به نتیجه انتخابات ایران: «تاثیر قابل توجهی» بر رویکرد ما نداردفایننشال تایمز همچمنین نوشته است که بخشی از جامعه ایران هرگونه حضور در پای صندوقهای رأی را نشانهای از مشروعیت بخشیدن به این نظام دینی دانسته و بیزاری خود را از این حکومت با بایکوت انتخابات نشان دادند.
این رسانه پیشبینی کرده که هرگونه تلاش برای اصلاحات در کشور با مقاومت شدید تندروها رو به رو میشود و با توجه به اینکه خامنهای تصمیمگیرنده نهایی در امور داخلی و خارجی است پزشکیان اختیارات محدودی برای اثرگذاری بر لحن و رویکرد سیاستهای داخلی و خارجی خواهد داشت.
در میان رسانههای عربی، پایگاه خبری العربیه وابسته به عربستان سعودی در گزارشی، پزشکیان را یک اصلاحطلب گمنام نامیده که توانسته در انتخابات بر رقیب فوق تندروی خود یعنی سعید جلیلی پیروز شود.
این رسانه عربی به مواضع پزشکیان در انتقاد از برخورد حکومت بعد از مرگ مهسا امینی در بازداشت نیروی انتظامی، اشاره کرده و نوشته است که این سیاستمدار وعده داده برخورد با زنان، محدودیتهای اینترنت و همچنین اقلیتهای قومی را کاهش دهد.