۱۶ نماینده مجلس ایران در تذکری به وزیر خارجه جمهوری اسلامی، واکنش سخنگوی این وزارتخانه به جدال سفیر چین و سخنگوی وزارت بهداشت را «غیر عزتمندانه» خواندند و تاکید کردند که سفیر چین باید به دلیل «اظهارات خارج از شان» خود به وزارت خارجه احضار میشد.
این نمایندگان سخنان عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، را خلاف سیاست «نه شرقی نه غربی» جمهوری اسلامی خواندند.
در این تذکر از محمد جواد ظریف خواسته شده است که نظارت بیشتری بر موضعگیریهای وزارت خارجه داشته باشد تا به گفته آنها، «غرور ملی ایرانیان بیش از این دستخوش مناسبات ناشی از عوارض» تحریم آمریکا نشود.
این تذکر به امضای محمود صادقی، بهرام پارسایی، مصطفی کواکبیان،احمد مازنی، رضا کریمی، محمد فیضی، احمد مازنی، محمدرضا بادامچی، مهدی شیخ، محمد کاظمی، داوود محمدی، غلامعلی جعفرزاده،فرید موسوی،شهاب الدین بیمقدار، حمایت میرزاده و علی ساری رسیده است.
کیانوش جهانپور، سخنگوی وزارت بهداشت، روز ۱۷ فروردین آمار چینیها درباره کرونا را «شوخی تلخ» خوانده و گفته بود که این اطلاعات موجب به اشتباه افتادن دیگر کشورها شد.
این اظهارات با واکنش چانگ هوا، سفیر چین در تهران، مواجه شد و او از سخنگوی وزارت بهداشت خواست به «حقایق و تلاشهای بزرگ» چین احترام بگذارد و کنفرانسهای خبری وزارت بهداشت چین را با دقت دنبال کند.
پس از این چالش، عباس موسوی، سخنگوی وزارت خارجه ایران در توئیتی از کمکهای دولت چین قدردانی کرد تا از سفیر چین دلجویی دیپلماتیک کرده باشد.
کیانوش جهانپور نیز روز ۱۸ فروردین در توئیتی سخنان آقای موسوی را تکرار کرد. سفیر چین از این توئیتها استقبال کرد و نوشت که «شایعات نمیتواند دوستی ما را از بین ببرد».
جدال لفظی سخنگوی وزارت بهداشت ایران و سفیر چین در فضای مجازی نیز بازتاب وسیعی داشت. در حالی که برخی از کاربران توئیتر خواستار احضار سفیر چین به وزارت خارجه شده بودند گروهی از فعالان مجازی اصولگرا خواستار برکناری سخنگوی وزارت بهداشت شدند.
این اقدام کاربران اصولگرا واکنش دیگر کاربران توئیتر را به دنبال داشت و آنها را «چین اللهی» خواندند، عبارتی که از کلمه «حزباللهی» گرفته شده است.
گروهی از کاربران نیز کاربران اصولگرا را «مدافعان چین» خواندند عبارتی که از «مدافعان حرم» الهام گرفته شده بود.
پیش از این نیز اقدامات سفیر چین در ایران خبرساز شده بود. او روز ۱۳ بهمن در توئیتی نوشت که «در دیدار با جناب آقای عربنژاد مدیر عامل شرکت هواپیمایی ماهان، ایشان اعلام کردند که تمایل دارند همکاری با چین را ادامه دهند».
شرکت هواپیمایی ماهان متهم است که به دلیل ادامه پروازهایش به شهرهای مختلف چین در شیوع کرونا در ایران نقش اصلی را داشته است.