رسانههای دولتی روسیه روز پنجشنبه گزارش دادند که روسیه، چین، ایران و پنج کشور دیگر از سازمان ملل خواستهاند تحریمهای تجاری را که میتواند مانع مبارزه با ویروس کرونا شود، لغو کند.
این درخواست همراستاست با خواسته جمهوری اسلامی که در دو هفته گذشته بر ضرورت لغو تحریمهای آمریکا علیه خود تاکید کرده است.
از جمله حسن روحانی در نامهای که روز جمعه اول فروردین به مناسبت عید نوروز منتشر شد خطاب به مردم آمریکا گفت که از دولت خود و کنگره ایالات متحده بخواهند تحریمها علیه ایران لغو شود.
تحریمها علیه جمهوری اسلامی گرچه بسیاری از بخشهای بانکی، مالی و صنعتی ایران را در بر میگیرد ولی، به گفته مقامهای آمریکایی، شامل واردات مواد غذایی و دارو توسط ایران نمیشود. با این حال نگرانی بانکها از معامله با ایران و سختگیری در نقلوانتقال پول باعث شده که مشکلاتی در این زمینه بروز کند.
Your browser doesn’t support HTML5
به گزارش خبرگزاری روسی تاس در روز پنجشنبه، هفتم فروردینماه، روسیه، چین، ایران، سوریه، کوبا، نیکاراگوئه، کره شمالی و ونزوئلا با ارسال نامهای مشترک به سازمان ملل متحد خواستار آن شدند که این سازمان «اقدامات یکجانبه فشار بر کشورها» را مردود اعلام کند.
آمریکا و چین درگیر یک جنگ تجاریاند و شش کشور دیگر امضاکننده نامه به دبیرکل سازمان ملل مناسبات تیرهای با ایالات متحده و جامعه جهانی دارند.
در این نامه که به دبیرکل سازمان ملل متحد، آنتونیو گوترش، ارسال شده آمده است: «ما نمیتوانیم اجازه دهیم که محاسبات سیاسی مانعی بر سر راه نجات جان انسانها شود.»
بیشتر در این باره: روحانی در نامهای به مردم آمریکا خواستار مخالفت آنها با تحریمها علیه ایران شد
در همین رابطه، ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، قرار است در همین روز در یک کنفرانس ویدئویی اضطراری با رهبران کشورهای دارای اقتصاد پیشرفته، گروه ۲۰، در مورد چگونگی مقابله با همهگیری جهانی کرونا گفتوگو کند.
شیوع جهانی کرونا، بهویژه به اقتصادهای وابسته به صدور کالاهایی همچون نفت، مانند اقتصاد روسیه، ضربه زده به طوری که طی یک ماه، روبل روسیه بیش از یک دهم از ارزش خود را در مقابل دلار آمریکا از دست داده است.
ایالات متحده پیش از این در چارچوب «قانون مقابله با دشمنان آمریکا از طریق تحریم» موسوم به کاتسا تحریمهایی را علیه روسیه و چین و برخی کشورهای دیگر وضع کرده است.
اتهامهای وارد شده به مسکو شامل الحاق غیرقانونی شبهجزیره کریمه اوکراین، دخالت در سوریه و دخالت در انتخابات آمریکا است.
روسیه دخالت در انتخابات آمریکا را رد کرده و میگوید به درخواست دولت مرکزی سوریه و برای «مبارزه با تروریسم» وارد کارزار و درگیریهای آن کشور شده است.
دولت آمریکا سال گذشته اعلام کرد که در چارچوب قانون کاتسا ارتش چین را به دلیل خریدن جنگنده و پدافند هوایی از روسیه تحریم کرده است.
با بروز ویروس کرونا، ایالات متحده بارها به ایران پیشنهاد ارسال کمکهای بشردوستانه کرده، اما مقامات جمهوری اسلامی این پیشنهاد را رد کردهاند.
در روزهای اخیر سازمان پزشکان بدون مرز نیز برای کمک به مقابله با شیوع کرونا به اصفهان رفته بود اما مقامهای جمهوری اسلامی بدون ارائه توضیحی از آنها خواستند که ایران را ترک کنند.
میشل باشله، کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل، روز سهشنبه، پنجم فروردین، خواستار «بازبینی سریع» در تحریمها علیه کشورهایی نظیر ایران شده بود که با شیوع گسترده ویروس کرونا روبهرو هستند.