سرگی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه، روز جمعه، ۲۴ آذرماه، در اظهار نظری هشدار داد که هر گونه شکست یا نقض توافق اتمی با ایران به تلاش برای مدیریت و کنترل وضعیت کره شمالی لطمه میزند.
خبرگزاری رویترز به نقل از ریانووستی و اینترفکس میگوید که آقای لاوروف روز جمعه در پارلمان روسیه چنین نظر داده است که نقض توافق اتمی موسوم به برجام «سیگنال غلطی» خواهد بود به پیونگیانگ.
تنشها در شبهجزیره کره در ماههای گذشته رو به فزونی گذاشته و مجادله دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، با حکومت کره شمالی تاکنون به جای آرام کردن این تنشها اثری معکوس داشته است.
پیونگیانگ برخلاف قطعنامههای شورای امنیت به آزمایش موشکهای بالیستیک خود ادامه داده و بر بـرد آنها افزوده، و برخلاف خواستههای سازمان ملل دست به آزمایشهای هستهای تازهای نیز زده است.
کره شمالی میگوید هدف از رزمایشها و اقدامات آمریکا و متحدانش در منطقه، تغییر رژیم این کشور است. در مقابل واشینگتن و متحدان آسیاییاش میگویند که به دنبال افزایش توان دفاعی خود در برابر اقدامات پیونگیانگ هستند.
در همین حال عدهای از کارشناسان و سیاستمداران نیز امیدوارند که جامعه جهانی بتواند با کره شمالی به همان شکلی کنار بیاید که با جمهوری اسلامی کنار آمد: از طریق توافقی مانند برجام.
این در حالی است که دولت آمریکا با توافق اتمی موسوم به برجام نیز چندان موافق نیست و معتقد است که این توافق به جمهوری اسلامی پروبال داده تا فعالیت موشکیاش را گسترش دهد.
آقای ترامپ همچنین نسبت «بند غروب» در توافق هسته ای ایران ابراز نگرانی کرده است.
«بند غروب» درباره برچیده شدن محدودیتها پس از دوره زمانی توافق هسته ای با ایران است و در نتیجه به این نگرانی دامن زدهاند که «ایران میتواند حتی پیش از پایان توافق به توانایی ساخت جنگافزار اتمی دست یابد».
در پی مخالفت دونالد ترامپ از تایید دوباره پایبندی ایران به مفاد برجام در روز ۲۲ مهرماه، کنگره آمریکا ۶۰ روز مهلت یافت تا تصمیم بگیرد که خود به این توافق پایبند بماند یا دوباره ایران را مشمول تحریم اعلام کند.
روز چهارشنبه، ۲۲ آذرماه، این مهلت پایان یافت و خبر رسید که کنگره قرار است این «ضربالاجل را مسکوت بگذارد» و توافق حداقل به طور موقت بدون تغییر باقی خواهد ماند.
اما با گذر از مهلت یاد شده، کنگره آمریکا در واقع تصمیمگیری در این زمینه را به کاخ سفید و رئیس جمهوری ایالات متحده واگذار میکند.
به گزارش رویترز، حال آقای ترامپ تا اواسط ژانویه سال آینده میلادی یعنی حدود یک ماه مهلت دارد تا تصمیم بگیرد آیا کماکان مایل به لغو تحریمهای بخش انرژی ایران است یا میخواهد تحریمها را بازگرداند.
به این ترتیب هشدار وزیر خارجه روسیه دو وجه دارد، هم هشداری است درباره نقض برجام و هم تذکری درباره آینده وضعیت کره شمالی.
سرگی لاوروف روز جمعه همچنین هشدار داده است که دامن زدن به هر گونه سناریوی نظامی با کره شمالی «به فاجعه منتهی خواهد شد».
وزارت خارجه کره شمالی روز ۱۶ آذر در بیانیهای ضمن حمله به اظهارات مقامهای آمریکایی در محکومیت برنامه موشکی و اتمی این کشور هشدار داده بود که هرچند به دنبال جنگ نیست، ولی در صورت وقوع، از آن دوری نخواهد کرد.