رسانههای آمریکا گزارش دادند، سلمان رشدی، خالق رمان «آیات شیطانی» که روحالله خمینی در اواخر دهه ۱۹۸۰ حکم ارتدادش را صادر کرده بود، روز جمعه ۲۱ مرداد پیش از آغاز سخنرانی خود در غرب نیویورک «با چاقو» هدف حمله قرار گرفت.
پلیس نیویورک دقایقی پس از انتشار این خبر اعلام کرد که آقای رشدی بر اثر ضربه چاقو «از ناحیه گردن دچار جراحت شده» و او را بلافاصله با بالگرد به بیمارستان منتقل کردهاند.
فرماندار نیویورک نیز اعلام کرد که آقای رشدی هنگام انتقال به بیمارستان «زنده بوده و بلافاصله تحت مراقبتهای لازم قرار گرفته است».
اندور وایلی، سخنگوی آقای رشدی، در پاسخی ایمیلی به خبرگزاری رویترز گفته است که این نویسنده «هماکنون تحت عمل جراحی» است.
به گزارش خبرنگار آسوشیتدپرس که از نزدیک شاهد این صحنه بوده است، مردی هنگام معرفی سلمان رشدی به صحنه سخنرانی در «موسسه شِتوکوآ» هجوم برد و «با مشت یا چاقو» شروع به ضربه زدن به نویسنده بریتانیایی-آمریکایی هندیتبار کرد.
دکتر مارتین هسکل، از پزشکانی که به محل وقوع حادثه اعزام شده بود، جراحت آقای رشدی را «جدی اما درمانپذیر» توصیف کرد.
تا کنون، جزئیات بیشتری در مورد وضعیت سلمان رشدی منتشر نشده است.
در همین حال، در بیانیه پلیس آمده است که علاوهبر آقای رشدی گرداننده مراسم نیز که در این جریان این حمله روی صحنه بود، از ناحیه سر دچار «آسیب جزئی» شده است.
پلیس ایالت نیویورک همچنین ضمن تایید «بازداشت» فرد ضارب اعلام کرد که تحقیقات در مورد حمله به این نویسنده آغاز شده است.
هنوز از هویت فرد ضارب و انگیزه احتمالی او برای این حمله اطلاعی در دست نیست.
سخنگوی موسسه شتوکوآ به خبرگزاری رویترز گفته است که آنها در حال حاضر درگیر «یک موقعیت اضطراری» هستند و فعلا قادر به اعلام جزئیات بیشتر نیست.
این موسسه یک مرکز آموزشی غیرانتفاعی در ۲۷ کیلومتری جیمزتاون در بخش جنوب غربی ایالت نیویورک است.
آقای رشدی قرار بود روز جمعه در این موسسه در مورد دومین رمان خود با عنوان «بچههای نیمهشب» که نخستینبار در سال ۱۹۸۱ منتشر شد، سخنرانی کند.
این رمان تحسین شده که دوران پسااستعماری در هند را به تصویر میکشد در همان سال موفق به دریافت جایزه معتبر ادبی بوکر شد.
سلمان رشدی کمتر از دو ماه پیش در حالی ۷۵ ساله شد که بیش از سه دهه اخیر را زیر سایه حکم قتلی زندگی کرده است که به دست روحالله خمینی، بنیانگذار و رهبر جمهوری اسلامی، صادر شد.
خمینی در فتوای خود فقط سلمان رشدی را به مرگ محکوم نکرده بود، بلکه خواستار قتل همه «ناشرین مطلع از محتوای» رمان «آیات شیطانی» نیز شد و از «مسلمانان غیور» خواست «در هر نقطه که آنان را یافتند، سریعا آنها را اعدام» کنند.
بنیانگذار جمهوری اسلامی چند ماه پس از صدور این فتوا درگذشت، اما فتوای او به قوت خود باقی ماند و حتی مبلغ نمادین پاداشی که برای عمل به آن در نظر گرفته شد، افزایش یافت.
گزارشها حاکی است که جمهوری اسلامی برای کسیکه نویسنده «آیات شیطانی» را به قتل برساند، بیش از «سه میلیون دلار» پاداش در نظر گرفته است.
بیشتر در این باره: سلمان رشدی درباره اسلام و مسلمانان چه فکر میکند؟ بیشتر در این باره: دیپلماتهای جمهوری اسلامی و ترورهای مرتبط با «آیات شیطانی» بیشتر در این باره: چطور ادبیات بر «تروریسم اسلامی» پیروز شد؟