شورای وزیران عربستان سعودی روز سهشنبه ۲۳ اسفند در نشست خود ابراز امیدواری کرد که «گفتوگوهای سازنده» با ایران در جهت منافع هر دو کشور و همچنین بهبود صلح منطقهای و جهانی ادامه یابد.
بهگزارش خبرگزاری رسمی عربستان (واس)، این نشست به ریاست سلمان بن عبدالعزیز آل سعود، پادشاه عربستان، برگزار شد.
طبق این گزارش، شورای وزیران عربستان سعودی ابراز امیدواری کرد، «گفتوگوهای سازنده بر اساس ارکان و مبانی مندرج در توافقنامه به نحوی که به نفع دو کشور و کل منطقه باشد و صلح و امنیت منطقهای و بینالمللی را تقویت کند، تداوم یابد».
بیشتر در این باره: آشتی تهران و ریاض با اما و اگرهایی نه چندان کوچکایران و عربستان روز ۱۹ اسفند امسال در پکن اعلام کردند که در نتیجه میانجیگری رئیسجمهور چین و پس از مذاکرات چند روزه علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی با همتای سعودی خود، مساعد بنمحمد العیبان، دو کشور تصمیم به تجدید رابطه گرفته و تا دو ماه دیگر سفارتخانه و سایر مراکز نمایندگی خود را در کشور مقابل، خواهند گشود.
توافق بین ایران و عربستان تاکنون واکنشهای گسترده بین المللی داشته است و در یکی از آخرین این موارد روز گذشته صدر اعظم آلمان از این توافق استقبال کرد.
پیشتر نیز وزارت خارجه فرانسه گفته بود، پاریس از هر ابتکاری که تأثیری محسوس بر کاهش تنش و تقویت امنیت داشته باشد، استقبال میکند.
همچنین جان کربی، هماهنگ کننده شورای امنیت ملی آمریکا، در نخستین واکنش واشینگتن به توافق ایران- سعودی، گفت که دولت جو بایدن از این مذاکرات آگاه بود اما افزود که نظر به تجربیات پیشین، باید صبر کرد و دید ایران به تعهداتی که میدهد، عمل میکند یا نه.
خبرگزاری فرانسه روزگ ذشته، به نقل از برخی از کارشناسان منطقه نوشت که خوشبینی آنها در مورد اثرات توافق ایران- عربستان، با احتیاط همراه است.
فیصل عباس، سردبیر روزنامه عربنیوز، گفت هنوز زود است که بتوان در این باره اظهار نظر کرد و باید دوره اعتمادسازی و اقدامات عملی برای تحکیم توافق سپری شود.
به نوشته خبرگزاری فرانسه، تحلیلگران در منطقه و کارشناسان دنیای عرب در غرب، بر این باورند که بیانیه تهران- ریاض در مورد اختلافات طرفین بر سر سوریه و وضعیت یمن نیز پاسخ روشنی ارائه نمیکند.
این خبرگزاری افزود: «منطقه منتظر روشن شدن جزییاتی است که معامله تهران- ریاض را شکل داده است.»
با این حال، علی البیدر، یک تحلیلگر عراقی معتقد است که کشورش یکی از «بزرگترین منتفعین» از احیای روابط ایران و عربستان است، زیرا بغداد در سالهای اخیر زیر فشار سنگین رقابت بین دو کشور بود.