در پی حمله موشکی شورشیان حوثی به عربستان سعودی، وزارت خارجه ایالات میگوید از «حق عربستان برای دفاع از مرزهایش در برابر تهدیدها» حمایت میکند. وزارت دفاع آمریکا نیز میگوید ایران به تلاشهای بینالمللی برای پایان دادن به درگیریها «ضربه میزند».
عربستان سعودی شـشم فروردین ماه گفته بود سامانه دفاعی آن کشور هفت موشک بالیستیک، که شورشیان حوثی در یمن شلیک کرده بودند، را سرنگون کردهاست. به گفته ریاض سقوط بقایای موشکها بر یک منطقه مسکونی به کشته شدن یک شهروند مصری انجامیدهاست. شورشیان حوثی تائید کردهاند که فرودگاه بینالمللی ملک خالد در ریاض و شماری دیگر از مناطق را هدف قرار دادهاند. حملات موشکی در آستانه ورود درگیریهای یمن به چهارمین سال پیاپی صورت گرفتهاست.
ساعاتی پس از اعلام خبر حملات، سخنگوی ائتلاف نظامی درگیر در یمن که عربستان رهبری میکند، با متهم کردن تهران به حمایت از حملات، تهدید کرد «ما این حق را برای خود محفوظ میدانیم که به ایران و در زمان مقتضی و در جای درست، پاسخ دهیم».
وزارت خارجه ایالات متحده میگوید: آمریکا از حق عربستان برای دفاع از مرزهایش در برابر اینگونه تهدیدها حمایت میکند.
پنتاگون، وزارت دفاع آمریکا، نیز میگوید این حملات «در امتداد الگوی ایران در ارسال جنگافزارهای پیشرفته به حوثیها» است.
ربکا رباریک، سخنگوی پنتاگون، در بیانیهای گفته است «ایران کشمکش در یمن را به وسیلهای تبدیل کرده تا (بحران) به کشورهای همسایه سرایت کند، به تلاشهای بینالمللی برای پایاندادن به این کشمکش ضربه زده و موجبات ادامه رنج مردم یمن را فراهم آوردهاست».
در کنار آمریکا، بریتانیا نیز به حملات واکنش نشان داده و وزیر خارجه آن کشور گفته است: گر ایران واقعا، آنگونه که در بیانیههای علنی خود میگوید، به یک راهحل سیاسی برای یمن متعهد است، باید ارسال سلاح به یمن را متوقف کند، چرا که (ارسال سلاح به یمن) باعث طولانی شدن جنگ، تشدید تنشهای منطقه و تهدید صلح و امنیت بینالمللی میشود.
ایران هنوز به بیانیههای وزارت خارجه و دفاع آمریکا واکنش نشان نداده، اما در واکنش به گفتههای بوریس جانسون، وزیر خارجه بریتانیا، این سخنان را رد کردهاست.
بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران گفته است: بریتانیا «بدون تردید در جنایات جنگی صورت گرفته در یمن از طریق فروش سلاح و ارائه کمکهای لجستیکی و اطلاعاتی به کشورهای متجاوز و کمک به محاصره ضد انسانی یمنیها دخالت و مسئولیت دارد». آقای قاسمی افزوده جنگ یمن «صرفا راهکار سیاسی» دارد و تهران آمادگی خود را «برای کمک به یافتن راهکار سیاسی بین طرفهای درگیر اعلام کرده است».
عربستان سعودی و آمریکا میگویند، ایران تسلیحات موشکی در اختیار حوثیها قرار میدهد. ایران این اتهامها را رد کرده است.
کارشناسان سازمان ملل متحد که مسئول نظارت بر اجرای تحریمهای یمن هستند، دو نوبت، یکبار در مه و ژوئیه ۲۰۱۷ و سپس نوامبر و دسامبر همان سال برای بررسی بقایای موشکهای زمینبهزمین شلیکشده از سوی حوثیها به اهداف سعودی، به عربستان رفتند.
این کارشناسان به این نتیجه رسیدهاند که این جنگافزارها منشا ایرانی دارند و پس از آغاز تحریمهای شورای امنیت در مارس ۲۰۱۵ به دست حوثیها رسیدهاست.
بر اساس گزارش سازمان ملل، با استناد به قطعنامه شماره ۲۲۱۶ شورای امنیت که در بند ۱۴ آن بر منع ارسال مستقیم یا غیر مستقیم جنگافزار برای حوثیها و متحدین آنها تاکید شده، کمیته بررسی پی برد که جمهوری اسلامی ایران این بند را زیر پا گذاشته و احتیاط لازم را در خودداری از فروش یا انتقال موشک و پهپاد به حوثیها و حامیان علی عبدالله صالح نشان نداده است. تهران این گزارشها را رد کرده و عربستان را متهم به «وارونه جلوهدادن همه حقایق» کردهاست.
طی سه سال گذشته بیش از ۱۰ هزار نفر در درگیریهای یمن کشته شدهاند. گزارشها و برآوردها حاکیست ۲۲ میلیون تن از مردم یمن، به کمکهای بشردوستانه نیاز دارند، و جنگ به بدترین همهگیری وبا در تاریخ معاصر دامن زدهاست.