سازمان گزارشگران بدون مرز اعلام کرد جایزه آزادی اطلاعرسانی سال ۲۰۱۷ این نهاد را به سهیل عربی، عکاس و وبنگار ایرانی زندانی اهدا میکند.
این سازمان روز سهشنبه (۱۶ آبان) اعلام کرده جایزه بخش «شهروند خبرنگار» خود را به آقای عربی تقدیم خواهد کرد.
مراسم بیست و ششمین جایزه گزارشگران بدون مرز برای دفاع از آزادی اطلاعرسانی، همزمان با برگزاری نشست جهانی دموکراسی در شهر استراسبورگ برگزار شدهاست.
سهیل عربی، اهل تهران، شهریورماه سال ۱۳۹۳ در شعبه ۷۶ دادگاه کیفری استان تهران، به اتهام «سبالنبی و توهین به مقدسات» به اعدام محکوم شد که این حکم در آذرماه همان سال به تأیید دیوان عالی کشور نیز رسید.
اما در نهایت، شعبه ۳۴ دیوان عالی کشور در ایران، تیرماه سال ۱۳۹۴ حکم اعدام سهیل عربی را «نقض» کرد و درخواست اعاده دادرسی او را پذیرفت.
شعبه ۳۴ دیوان عالی کشور در ایران، در رسیدگی دوباره اتهام «سبالنبی» (دشنام به پیامبر) را حذف و آقای عربی را به هفت سال و نیم زندان و دو سال ممنوعالخروجی پس از آزادی محکوم کرد.
عربی در آبان سال ۹۲ توسط مأموران قرارگاه ثارالله سپاه پاسداران بازداشت و به اتهام تبلیغ علیه نظام، توهین به مقدسات و مسئولان نظام و سپاه پاسداران به زندان اوین منتقل شده بود.
به گفته کمپین بینالمللی حقوق بشر در ایران، سهیل عربی «هشت صفحه فیسبوک به نامهای مختلف» داشت که به دلیل نوشتههایش در آن صفحات، به «سبالنبی و توهین به مقدسات» متهم شده بود.
بر اساس ماده ۲۶۲ قانون مجازات اسلامی، هر کس به پیامبر مسلمانان، امامان شیعیان یا دیگر پیامبران «دشنام دهد» مصداق «سبالنبی» است و به اعدام محکوم میشود.
اما بر اساس ماده ۲۶۳ این قانون، اگر متهم به «سبالنبی» ادعا کند که اظهاراتش از روی اکراه، غفلت، سهو یا در حال مستی یا غضب و بدون توجه به معانی کلمات یا نقل قول از دیگری بوده «سبالنبی» محسوب نمیشود.
آقای عربی هم اکنون در زندان اوین به سر میبرد و از مرداد ماه گذشته چند بار اعتصاب غذا کردهاست.
مهرماه سال جاری، سازمان عفو بینالملل نسبت به وضعیت سهیل عربی به دلیل اعتصاب غذای وی، ابراز نگرانی کرده و خواستار آزادی «فوری و بیقید و شرط» و دسترسی او به «مراقبتهای کامل پزشکی» شده بود.
بدنبال آن، مادر سهیل عربی در پیامی صوتی در شبکههای اجتماعی گفته بود قصد دارد به مجلس شورای اسلامی برود و از مسئولان قوه مقننه دلیل عدم اجرای حکم عفو رهبری در مورد فرزند زندانیاش را جویا شود.
فرنگیس مظلوم در گفتوگو با رادیو فردا افزوده بود از آنرو که قوه قضائیه «جوابگو» نیست، میخواهد با رفتن به مجلس این پرسش را با مسئولان قوه مقننه در میان بگذارد که چرا با وجود حکم عفو رهبری فرزندش هنوز آزاد نشده و همچنان در حبس است.