سخنگوی وزارت خارجه آمریکا میگوید بین گفتههای دونالد ترامپ و مایک پومپئو در مورد مذاکره با ایران تفاوتی وجود ندارد؛ هر دو بارها در مورد مذاکره اعلام آمادگی کردهاند و هر دو خواستار وقوع تغییراتی در سیاستهای تهران هستند.
هدر نائورت، نهم مرداد ماه، در جمع خبرنگاران گفتهاست هم رئیسجمهوری و هم وزیر خارجه کشورش، گفتهاند آماده مذاکره هستند: «آیا ما خواستار تغییرات در رفتار ایرانیها هستیم؟ قطعا، و به همین دلیل است که شما بارها از وزیر خارجه [مایک پومپئو] درباره نوع این تغییرات در رفتار ایرانیها میشنوید. تغییراتی که دولت آمریکا و بسیاری از دیگر کشورها خواستار مشاهده آن هستند».
خانم نائورت میگوید آمریکا امیدوار است این تغییرات رخ دهد. او افزوده «قطعا مردم ایران نیز امیدوار هستند که رفتار [حکومت] تغییر خواهد کرد و آنها صاحب آینده بهتری خواهند شد».
توضیحات سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، به پرسشهای خبرنگاران در توضیح اظهارات آقایان ترامپ و پومپئو بیان شدهاست.
روز دوشنبه، دونالد ترامپ در جریان یک کنفرانس خبری مشترک با نخستوزیر ایتالیا، در پاسخ به این پرسش که آیا حاضر است با حسن روحانی، رئیسجمهوری ایران، ملاقات کند، گفت: اگر او مایل به این کار باشد، «من قطعا آمادهام» و این ملاقات نیز «بدون هیچ شرطی» خواهد بود. ساعتی بعد مایک پومپئو، ضمن حمایت از رویکرد ترامپ، تاکید کرد «اگر ایرانیها از خود این تعهد را نشان دهند که تغییرات اساسی در نحوه برخورد با مردم خود ایجاد میکنند، رفتار مخرب خود را در منطقه کاهش دهند، بپذیرند ارزش دارد وارد توافقی بشوند که واقعا از گسترش تسلیحات هستهای جلوگیری میکند، آنوقت رئیس جمهوری گفته، آماده است که با آنها بنشیند و گفتوگو کند».
این دو گفته سبب شده تا خبرنگاران روز سهشنبه در جریان کنفرانس خبری سخنگوی وزارت خارجه، پرسشهایی را در این زمینه مطرح کنند. این پرسشها به ویژه به این موضوع میپرداخت که آیا مذاکره با ایران بدون پیششرط است یا شرایطی دارد.
خانم نائورت میگوید «کار وزارت خارجه دیپلماسیست و دیپلماسی همیشه رویکردیست که ما برتری میدهیم. این کاریست که ما اینجا انجام میدهیم و این کاریست که وزیر خارجه انجام میدهد».
مجددا خبرنگاری پرسید آیا این سخنان به معنی مذاکرات بدون پیششرط است و خانم نائورت اظهار داشت که او، وزیر خارجه و رئیسجمهوری آمریکا به این پرسش پاسخ دادهاند.
در ادامه این جلسه مطبوعاتی، سخنگوی وزارت خارجه، مجددا این موضوع را بیان کرد که «ما امیدوار هستیم این کشور و حکومت آن، به سوی زندگی بهتری حرکت خواهند کرد، سیاستهای خود را بهگونهای تغییر خواهد داد تا مردمش زندگی بهتری داشته باشند».
سخنگوی وزارت خارجه پس از طرح پرسشهای پیدرپی در این مورد که آیا پومپئو حاضر به انجام مذاکرات بدون پیششرط است، بار دیگر تاکید کرد هم وزیر خارجه و هم رئیسجمهوری آمریکا به این پرسش پاسخ دادهاند.
سخنان آقای ترامپ در مورد آمادگی برای انجام مذاکرات با ایران، با واکنشهایی داخل ایران روبهرو شدهاست. محمد جواد ظریف، وزیر خارجه ایران، گفته «ایالات متحده تنها باید خودش را به خاطر خروج و ترک میز مذاکره ملامت کند. تهدیدها، تحریمها و ترفندهای تبلیغاتی کارساز نخواهند بود. احترام بگذارید: به ایرانیها و تعهدات بینالمللی».
مشاور حسن روحانی نیز گفته است «احترام به ملت بزرگ ایران، کاهش خصومتها، و بازگشت آمریکا به برجام، هموارکننده مسیر سنگلاخ کنونی است».
شماری از مقامهای جمهوری اسلامی، از جمله علیاکبر ناطق نوری، عضو مجمع تشخیص مصلحت، گفتهاند جمهوری اسلامی نباید مذاکره را رد کند. اما فرمانده سپاه پاسداران رویکرد دیگری نشان داده و گفته چنین ملاقاتی هرگز صورت نخواهد گرفت. حسن روحانی، رئیسجمهوری و آیتالله علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، هنوز واکنشی نشان ندادهاند.