علی مطهری میگوید قوه قضائیه فاقد «استقلال کافی» است و بخشی از «حاکمیت» با «اهرمهای قدرتی» که در اختیار داشت، محمدعلی نجفی را مجبور به استعفا کرد و شهردار سابق تهران را در «خواب» و با «بیاحترامی» بازداشت کرده بودند.
نایب رئیس مجلس شورای اسلامی این مطالب را در کانال تلگرامی خود منتشر کرده که واکنشیست به موضعگیری دادستان کل کشور علیه اعضای شورای شهر تهران.
اعضای شورای شهر تهران روز یک شنبه، ۱۹ فروردین، با استعفای شهردار تهران که خود علت آن را «بیماری» مینامید، مخالفت کردند. اما یک روز بعد از آن، محمدجعفر منتظری، دادستان کل ایران ضمن انتقاد از این تصمیم شورای شهر، از نجفی خواست دوباره استعفا بدهد و در محل کار خود حاضر نشود.
منتظری همچنین گفته بود که «اگر این آقای شهردار نتوانست مدیریت لازم را بر شهر تهران داشته باشد چه کسی مسئول است؟ بنده به عنوان مدعیالعموم به شورای شهر تهران عنوان میکنم که مسئولیت این کار با شماست».
اظهارات این مقام عالی قضایی با انتقادهای بسیاری مواجه شد، از آن جمله محمدجواد حقشناس، مرتضی الویری و حسن رسولی سه عضو شورای شهر و تعدادی از نمایندگان مجلس این سخنان را «نقض» اصل تفکیک قوا دانستند.
علی مطهری نیز در واکنش به سخنان منتظری در یادداشت خود نوشته که «برکناری آقای نجفی از شهرداری تهران موجب وهن جمهوری اسلامی شد. بخشی از حاکمیت جمهوری اسلامی که از ابتدا مخالف تصدی این پست توسط آقای نجفی بود با اهرمهای قدرتی که در دست داشت ایشان را مجبور به استعفا کرد.»
وی با انتقاد از آنچه «حاکمیت دوگانه» در ایران نامیده، اضافه کرده است: «حاکمیت دوگانه در کشور ما کاملا مشهود است. مردم به شورایی به نام شورای شهر رای میدهند و از جای دیگر دستور میرسد که فلانی برای شهرداری تهران نباید انتخاب شود، اگر رای بدهید شش ماه بیشتر دوام نمیآورد و بعد به گونهای عمل میکنند که همین اتفاق بیفتد.»
این نماینده بدون اشاره دقیقتر، نوشته که «قوه قضاییه به جای آن که پروندههایی را که آقای نجفی به او ارجاع کرد رسیدگی کند، درصدد برکناری این مرد پاکدست و خدوم بر میآید و به بهانه برنامه چند دختر زیر ۹ سال در روز زن، شهردار محترم تهران را در حالی که خواب بوده است با بیاحترامی بازداشت میکند.»
این برای نخستینبار است که گفته میشود شهردار سابق تهران را «در حالی که خواب بوده»، بازداشت کردهاند.
علی مطهری در ادامه یادداشت خود از این نحوه بازداشت نجفی انتقاد کرده و افزوده است: «همین قضیه کافی است که بفهمیم چرا مبارزه با فساد در کشور ما به نتیجه نمیرسد. تا زمانی که قوه قضاییه از استقلال کافی برخوردار نباشد بسیاری از مشکلات ما پابرجا خواهد بود.»
این نماینده مجلس شورای اسلامی از دادستان کل کشور خواسته «به مردم توضیح بدهد که موضوع مخالفت شورای شهر تهران با استعفای شهردار تهران چه ارتباطی با او داشته که شورای شهر را تهدید میکند و دستور میدهد که شهردار باید دوباره استعفا بدهد و شورا هم با آن موافقت کند.»
وی دخالت قوه قضائیه در امور شهرداری تهران را موجب «خنده دنیا» به نظام حکومتی ایران دانسته و اضافه کرده که «قطعا شورای شهر تهران حق شکایت از دادستان کل را دارد.»
مطهری همچنین نوشته که «شورای شهر تهران و آقای نجفی امتحان خوبی پس ندادند، باید مقاومت میکردند تا مانع استمرار حاکمیت دوگانه در کشور و نادیده گرفتن رای مردم میشدند.»
پیش از این نیز شماری از اعضای شورای شهر تهران از جمله ناهید خداکرمی و زهرا صدراعظم نوری گفته بودند که دلیل استعفای نجفی، بیماری نیست.
مرتضی الویری، رئیس کمیسیون برنامه و بودجه شورای شهر تهران، نیز گفته بود که باید با مردم صریح صحبت کنیم تا «دقیقاً بدانند علت استعفا چیست. نه اینکه نهایتاً بگویند شورا به فشارها تمکین کرده است».
آقای الویری روز شنبه نیز در یک برنامه تلویزیونی «فشارهای زیاد» را دلیل استعفای محمدعلی نجفی اعلام کرده بود.
پیش از این نیز برخی از وبسایتها فشارهای سازمان اطلاعات سپاه پاسداران را دلیل استعفای شهردار تهران ذکر کرده بودند.
مصطفی تاجزاده، فعال سیاسی و عضو جبهه مشارکت، نیز در توئیتی تلویحاً دلیل استعفای محمدعلی نجفی را فشارهای رهبر جمهوری اسلامی و نزدیکانش دانسته بود.
در این زمینه محمد نعیمیپور عضو حزب اتحاد ملت ایران، و بهاره آروین عضو شورای شهر، بدون ذکر نام اعلام کرده بودند که یک نهاد امنیتی تهدید کرده بود که در صورت پذيرش سمت شهردار تهران توسط آقای نجفی «پروندههايی از فعاليتهای ساليان قبل او به دادگاه ارجاع خواهد شد».
خانم آروین همچنین «تعویق» زمان ملاقات اعضای شورای شهر و شهردار تهران با رهبر جمهوری اسلامی و برخورد «تحقیرآمیز» دادستانی در ماجرای جشن برج میلاد را از دیگر دلایل استعفای آقای نجفی ذکر کرده بود.
شهردار سابق تهران روز ۲۴ دی ۹۶ در گزارشی از وضعیت شهرداری پایتخت ایران، شهردار و مدیران سابق این نهاد را به مواردی چون «هزینه کردن بودجه شهرداری در انتخابات ریاستجمهوری»، «استخدام ناگهانی ۱۳ هزار نفر در آستانه انتخابات»، «خیانت در صندوق ذخیره کارکنان شهرداری» و «واگذاری سلیقهای ۶۷۴ ملک» متهم کرده بود.
آقای نجفی همچنین گفته بود شهرداری قصد دارد گزارش چهار یا پنج مورد از «تخلفات» دوره شهرداری محمدباقر قالیباف را به قوه قضائیه ارسال کند.
با این حال یک هفته بعد عباس جعفری دولتآبادی دادستان عمومی و انقلاب تهران، با انتقاد از انتشار این گزارش خبر داد که از محمدعلی نجفی خواسته «فوراً» مستندات خود در این باره را به این نهاد ارائه دهد.
یک نماینده مجلس: تصمیم به استعفای نجفی در سعدآباد گرفته شد
با آن که صحت گمانهها مبنی بر «فشارها» بر شهردار سابق تهران برای استعفا هر روز افزایش مییابد، حسینعلی حاجیدلیگانی، نماینده محافظهکار مجلس شورای اسلامی مدعی شده که حسن روحانی، محمد خاتمی، علیاکبر ناطقنوری، اسحاق جهانگیری و حسن خمینی به نجفی «ابلاغ» کرده بودند که استعفا کند.
آقای حاجیدلیگانی در گفتوگو با خبرگزاری فارس گفته است: «۱۶ فروردین ۹۷ جلسهای در سعدآباد با حضور حسن روحانی، محمد خاتمی، علیاکبر ناطقنوری، اسحاق جهانگیری و حسن خمینی برگزار شد و موضوع استعفای محمدعلی نجفی شهردار تهران در این نشست مورد بحث و بررسی قرار گرفت.»
وی افزوده که «در نهایت جمعبندی جلسه بر این شده که دیگر باقی ماندن آقای نجفی در شهرداری تهران به صلاح آنها نیست و در واقع اصل تصمیم برای اینک ه نجفی دیگر شهردار نباشد در این جلسه اتخاذ شده است.»
این نماینده با بیان اینکه «تصمیم اتخاذ شده در نشست سعدآباد به محمدعلی نجفی و شورای شهر ابلاغ میشود»، علت موافقت اعضای شورا با استعفای دوباره نجفی را نیز همین «ابلاغ» عنوان کرده است.
وی با رد موضوع دخالت دادستانی در استعفای نجفی نیز مدعی شده که «کسانی که بحث حاکمیت دوگانه را مطرح میکنند و یا به عبارتی دخالت حاکمیت در عزل و نصب شهردار را مطرح میکنند معلوم است که اطلاعی به طور دقیق ندارند که تصمیمگیری در این باره در جای دیگری {سعدآباد} انجام شده است.»