سازمان های اطلاعاتی آمریکا در گزارشی سالانه ارزیابی خود را از تهدیدهای جهانی ارائه کرده اند. در بخشی از این گزارش به تلاش ایران برای گسترش نفوذ خود در منطقه پرداخته شده و آمده است: ایران همچنان بارزترین دولت حامی تروریسم است.
مدیران ارشد جامعه اطلاعاتی آمریکا، از جمله رییس سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا، سی آی ای، و مدیر اطلاعات ملی آمریکا، روز سه شنبه ۲۴ بهمن در نشست یک کمیته سنای این کشور شرکت کردند.
همزمان با این نشست متن گزارش ۲۸ صفحه ای سالانهٔ ارزیابی سازمان های اطلاعاتی آمریکا از «تهدید جهانی» با امضای دن کوتز، مدیر اطلاعات ملی آمریکا منتشر شده است.
ایران به دنبال گسترش نفوذ در منطقه
گزارش جامعه اطلاعاتی آمریکا تاکید کرده است: ایران به دنبال آن است تا نفوذ خود را در عراق، سوریه و یمن گسترش دهد، چرا که جریان درگیریها در این کشورها را به نفع خود میبیند. این کشور می کوشد از نبرد با داعش (گروه حکومت اسلامی) برای تحکیم موقعیت شرکایش بهره برداری کرده و پیروزهای نظامی در عرصه عملیاتی را به دستاوردهایی برای توافقات سیاسی، امنیتی و اقتصادی تبدل کند.
گزارش جامعه اطلاعاتی آمریکا همچنین ضمن انتقاد از برخوردهای «ناامن و غیرحرفهای» قایق های تندرو ایران در آب های بین المللی تاکید کرده است، این رویکرد تهدیدی برای عملیاتنیروی دریایی آمریکا خلیج فارس است.
در بخش دیگری از این سند آمده است: ایران بارزترین دولت حامی تروریسم است که مشاوره، کمک مالی، تجهیزات پیشرفته و تاکتیکهای جدید به گروههای تروریستی در سراسر خاورمیانه ارائه می کند و شبکهای از عوامل خود را در سرتا سرجهان برای انجام حملات بالقوه تروریستی احتمالی ایجاد کرده است.
تحولات داخلی ایران
در این گزارش در خصوص سیاست داخلی ایران آمده است: سیاستمداران میانه رو و تندروی ایران در راستای اجرای سیاست های مد نظر خود برای آینده ایران، به شکلی فزاینده با یکدیگر درگیری خواهند داشت. این رقابت عاملی کلیدی برای تعیین این موضوع خواهد بود که آیا رفتارهای ایران به نحو مطلوب منافع آمریکا تغییر خواهد کرد، یا نه.
Your browser doesn’t support HTML5
در این سند همچنین آمده است: میانهروها به رهبری حسن روحانی، رئیسجمهوری، همچنان به حمایت از برنامه پیشرفت اجتماعی بیشتر، خصوصیسازی، و یکپارچگی جهانی بیشتر ادامه خواهند داد و در مقابل تندروها چنین برنامه ای را به مثابه تهدیدی برای منافع سیاسی و اقتصادی خود و ماهیت انقلابی و اسلامی ایران ارزیابی می کنند.
این گزارش تاکید کرده است که به رغم نزدیکی علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی به تندرو ها، وی از برخی تلاشهای حسن روحانی برای تعامل با کشورهای غربی و ترویج رشد اقتصادی حمایت می کند.
این سند پیش بینی کرده است که اتکای اقتصاد ایران به درآمدهای نفتی تداوم داشته باشد.
گزارش جامعه اطلاعاتی آمریکا می گوید، اعتراضات سراسری به دلیل نارضایتی های اقتصادی در ایران در اوایل سال جاری (در دی ماه)، باعث توجه بیشتر به ضرورت اصلاحات عمده شده است، اما احتمالا هم حسن روحانی و هم منتقدان او از این اعتراضات برای پیشبرد برنامه های سیاسی خود استفاده خواهند کرد.
تهران و بیش از ۱۰۰ شهر ایران در اوایل دی ماه سال جاری شاهد تجمعهای اعتراضی علیه وضعیت اقتصادی و سیاستهای حکومت بودند. در این اعتراضات گسترده شعارهای تندی علیه رهبران و سیاستهای داخلی و منطقهای جمهوری اسلامی سر داده شد. بنا بر اعلام رسمی در این اعتراضات دست کم ۲۵ نفر کشته و هزاران نفر بازداشت شدند.
در گزارش جامعه اطلاعاتی آمریکا همچنین آمده است: علی خامنهای در چند سال گذشته از بابت سلامت جسمی با مشکلاتی مواجه بوده ودر تلاش است تا میراث خود را حفظ کند، و احتمالا با اقدامات برای باز کردن فضای سیاسی و اقتصادی مخالفت خواهد کرد.
این گزارش اضافه کرده است: با توجه به این که رابطه روحانی و خامنهای از انتخابات ریاستجمهوری ماه ژوئن گذشته به بعد رو به وخامت گذاشته، روحانی کوشیدهاست تا همزمان روابط خود با خامنهای و (از سوی دیگر) با متحدانش را بهتر کند، اما این رویکرد او می تواند پیشبرد برنامه اصلاحاتش را در آیندهٔ نزدیک در معرض خطر شکست قرار دهد.
برجام
در گزارش نهادهای اطلاعاتی آمریکا آمده است: بیانیههای علنی تهران حاکی از آن است که ایران قصد دارد برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) را حفظ کند، چرا که از نظر (ایران) برجام ابزاری برای رفع تحریمها و در عین حال حفظ برخی توانمندیهای هستهای است.
این گزارش تصریح کرده است که ایران از نگرانیهای دولت آمریکا درباره برجام مطلع است، ولی انتظار دارد چین، اتحادیه اروپا، فرانسه، آلمان، روسیه وبریتانیا به تعهدات خود در چارچوب برجام پایبند بمانند.
در گزارش نهادهای اطلاعاتی آمریکا همچنین آمده است که برجام باعث افزایش شفافیت بیشتر فعالیتهای اتمی ایران شده است، چرا که این توافق و اعطای اختیارات تحقیقی به آژانس بین المللی انرژی در چارچوب پروتکل الحاقی دسترسی های آژانس به تأسیسات هستهای ایران را افزایش داده است.
تهدیدهای ایران
این گزارش در بخش دیگری تصریح کرده است که ایران به توسعه و ارتقا طیفی از توانمندیهای نظامی خود برای هدف قرار دادن تجهیزات نظامی آمریکا و متحدانش در منطقه ادامه می دهد.
جامعه اطلاعاتی آمریکا همچنین تاکید کرده است ایران بزرگترین زرادخانه موشکهای بالیستیک در منطقه خاورمیانه را در اختیار دارد.
در این گزارش روسیه، چین، کره شمالی و ایران به عنوان خطرهای سایبری اصلی مشخص شدهاند.