ترامپ: نمی‌خواهیم پلیس افغانستان باشیم‎

در این تصویر از ژوئیه ۲۰۱۸، رئیس‌جمهوری آمریکا در جریان نشست ناتو دیده می‌شود. ارتش آمریکا و نیروهای ناتو طی سال‌های گذشته نقش مهمی در آموزش و تجهیز نیروهای نظامی و امنیتی افغانستان داشتند

رئیس‌جمهوری ایالات متحده می‌گوید، مایل نیست «پلیس افغانستان باشد» و قادر است طی یک هفته «در جنگ افغانستان پیروز» شود اما «نمی‌خواهد ۱۰ میلیون نفر کشته شوند».

دونالد ترامپ در جریان دیدار با نخست‌وزیر پاکستان در کاخ سفید گفته «ما [در افغانستان] تبدیل به پلیس شده‌ایم. ما نمی‌جنگیم. اگر می‌خواستیم وارد نبردها در جنگ افغانستان بشویم و پیروز شویم، من یک هفته‌ای پیروز می‌شدم. فقط نمی‌خواهم که ۱۰ میلیون نفر را بکشم. آیا متوجه این موضوع هستید؟».

آقای ترامپ افزوده است «من برای افغانستان برنامه دارم، که اگر می‌خواستم (به آن عمل کنم و) جنگ را ببرم، افغانستان از زمین محو می‌شد. می‌رفت. به‌ معنی دقیق کلمه، در ۱۰ روز تمام می‌شد. من نمی‌خواهم این کار را بکنم. نمی‌خواهم این مسیر را طی کنم».

رئیس‌جمهوری ایالات متحده گفته کشورش به همین دلیل به همکاری با پاکستان و دیگر طرف‌ها ادامه می‌دهد تا به بحران پایان دهد: «۱۹ سال است آن‌جا هستیم… مسخره است. من فکر می‌کنم پاکستان به ما کمک خواهد کرد چون ما نمی‌خواهیم پلیس [افغانستان] باشیم».

او سپس دوباره تاکید کرده «اما اگر می‌خواستیم، این جنگ را می‌بردیم. من برنامه‌ای دارم که این جنگ را در مدت زمانی بسیار کوتاه تمام می‌کند».

بیشتر در این باره: ترامپ و عمران خان، نخست‌وزیر پاکستان، برای نخستین بار در واشینگتن دیدار می‌کنند

​در جریان نشست خبری مشترک با عمران خان، آقای ترامپ تاکید کرده کشته‌شدن میلیون‌ها نفر عادلانه و انسانی نیست و در جای دیگری نیز گفته تلاش‌های پاکستان و نفوذش در همسایه شمالی «جان میلیون‌ها نفر را در افغانستان نجات خواهد داد».

عمران خان، نخست‌وزیر پاکستان، نخستین بار است که در واشینگتن با دونالد ترامپ دیدار می‌کند. پیش از سفر عمران خان نیز بسیاری از نگاه‌ها در جریان دیدارها معطوف به جنگ افغانستان، نقش پاکستان، و همکاری‌ها میان اسلام‌آباد و واشینگتن برای پایان دادن به کشمکش‌ها بود.

جنگ افغانستان بلندترین نبردی‌ست که ایالات متحده درگیر آن شده‌است. ترامپ خواستار خروج نیروهای کشورش از افغانستان است. پاکستان از سوی دیگر سال‌هاست با اتهام‌هایی مانند کمک به طالبان روبه‌رو است.

دونالد ترامپ در دی ماه ۱۳۹۶ در توئیتر خود نوشته بود کشورش «به شکل احمقانه» بیش از ۳۳ میلیارد دلار کمک در اختیار پاکستان قرار داده، حال آنکه از آنچه اسلام‌آباد تعهد کرده بود هیچ عایدی نداشته است: «آنها پناهگاه‌هایی امن برای تروریست‌هایی فراهم کردند که ما با کم‌ترین کمک در افغانستان شکارشان کردیم. دیگر خبری نیست!».

این توئیت با واکنش اسلام‌آباد روبه‌رو شد و به احضار سفیر ایالات متحده و تنش‌هایی در روابط دو طرف انجامید.

واشینگتن نماینده ویژه‌ای را برای صلح در افغانستان برگزیده‌است: زلمای خلیلزاد، دیپلمات قدیمی و افغان‌تبار آمریکایی که در حال حاضر مشغول مذاکراتی با شبه‌نظامیان اسلام‌گرای طالبان است.

یک هئیت غیر دولتی از افغانستان نیز در دوحه با طالبان دیدار کرده‌است.

در جریان این تلاش‌ها البته حملات پاکستان در گوشه و کنار افغانستان ادامه داشته و قربانیان غیرنظامی و نظامی نیز رو به افزایش بوده‌است.

وب‌سایت کاخ سفید، توئیتر، رادیو فردا/ت/خ