دنی دنون، سفیر اسرائیل در سازمان ملل متحد، گفته است که دولت دونالد ترامپ با اسرائیل در زمینه ارائه طرح صلح موسوم به «معاهده قرن» برای اوایل سال ۲۰۱۹، گفتوگو کرده اما اگر در زمان انتخابات اسرائیل باشد، ممکن است «وحشتناک» باشد.
به گزارش رویترز، آقای دنون سه شنبه ۶ آذر در جمع خبرنگاران در سازمان ملل در نیویورک افزود که دولت اسرائیل از جزییات طرح صلح آمریکایی «آگاه نیست».
جرد کوشنر، مشاور ارشد دونالد ترامپ همراه با تیمی از مقامات آمریکایی در بیش از یک سال و نیم گذشته برای تنظیم طرح صلحی که به نزاع دهها ساله میان فلسطینیان و اسرائیل پایان دهد، تلاش کرده و گفتههای شماری از مقامات آمریکایی در دوره اخیر نشان میدهد که این طرح، تنظیم و آماده ارائه است.
به گزارش رسانههای اسرائیلی، قرار بود که این طرح در روزهای گذشته از سوی دونالد ترامپ ارائه شود اما بحران داخلی دولت اسرائیل آن را به تعویق انداخت.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، فعلا از بحرانی که ممکن بود دولت او را ساقط کند، رهایی یافته اما تلاطمهای صحنه سیاسی اسرائیل نشان می دهد دولت او با حمایت لرزان ۶۱ تن از ۱۲۰ نماینده مجلس، تضمین کافی برای بقا ندارد.
تحلیلگران در رسانههای اسرائیل احتمال داده اند که انتخابات به جای موعد اصلی خود که باید آبان ۱۳۹۸ باشد، در بهار این سال برگزار شود.
شماری از رهبران احزاب همپیمان با دولت نتانیاهو نیز هرچند در ائتلاف باقی ماندند، اما نسبت به بقای این دولت تا پایان دوره قانونی کار آن در یکسال آینده، ابراز تردید می کنند.
سفیر اسرائیل در سازمان ملل سه شنبه در اشاره به وضعیت داخلی اسرائیل گفت، موعد مورد نظر آمریکا برای ارائه طرح صلح اگر با زمان انتخابات اسرائیل همزمان شود، «وحشتناک» خواهد بود زیرا می تواند مداخله در گفتمان سیاسی داخلی اسرائیل تعبیر شود.
به گفته آقای دنون، «موعد زمانی، راهبرد و پیام، منحصرا در اختیار اسرائیل است».
دیوید فریدمن، سفیر آمریکا در اسرائیل، دوشنبه گفت کشورش «در زمان مناسب» طرح را ارائه میکند.
جیسون گرینبلات، نماینده ویژه رییس جمهوری آمریکا در مذاکرات و همکار جرد کوشنر در تنظیم طرح صلح، دو ماه پیش تاکید کرد، اسرائیل و فلسطینیها می توانند ملاحظات خود را نسبت به مفاد طرح بیان کنند.
احتمال مطرح شدن برنامه صلح آمریکایی در حالی است که فلسطینیان همچنان در یک سال گذشته از تماس با آمریکا خودداری کرده اند؛ آنها از اقدام سال گذشته دونالد ترامپ در به رسمیت شناختن بیت المقدس/ اورشلیم به عنوان پایتخت اسرائیل و سپس انتقال سفارت آمریکا به این شهر در میانه بهار امسال، خشمگین هستند.
مجموعهای از گزارشهای ماههای اخیر رسانههای آمریکایی، اسرائیلی و عربی به جزییاتی از طرح صلح تنظیم شده از سوی دولت واشینگتن اشاره کرده در حالی که آمریکا این گزارشها را تایید نکرده است.
این گزارشها مدعی است که طرح آمریکا بر مبنای وجود دولت فلسطین در بخش محدودی از سرزمینهای فلسطینی نشین تنظیم شده؛ دهها یهودینشین در کرانه باختری را پابرجا می کند؛ از چند نسل از آوارگان فلسطینی میخواهد شهروند کشورهایی شوند که اکنون در آن زندگی میکنند یا وطن جایگزین را بپذیرند و تعیین نهایی وضعیت بیت المقدس نیز به مراحل پیشرفته تر مذاکرات موکول میشود.
این در حالی است که دونالد ترامپ گفته بود، «چیزهای خوبی» به فلسطینیها داده خواهد شد و اسرائیل در برابر اینکه آمریکا اورشلیم را به عنوان پایتخت این کشور به رسمیت شناخته، باید آماده پرداخت بهای سنگین باشد.
محمود عباس، رییس تشکیلات خودگردانی، پیشاپیش گفته است که نه تنها او، بلکه هیچ رهبر فلسطینی هرگز این طرح را نخواهد پذیرفت و این برنامه نه «معاهده قرن» بلکه «سیلی قرن» به فلسطینیان است.
نبیل شعث، یکی از مقامات ارشد تشکیلات خودگردان فلسطینی نیز دوشنبه در مصاحبه با روزنامه اسرائیلی هاآرتص گفت که دولت فلسطینی از اتحادیه عرب و سازمان کشورهای اسلامی خواسته با برگزاری نشستهایی نزدیکی برخی از کشورهای عربی و اسلامی به اسرائیل را در حالی که صلح اسرائیلی- فلسطینی پیشرفتی نکرده، بررسی کنند.
آقای شعث گفت که نزدیکی کشورهای عربی به اسرائیل در دوره اخیر، با بیانیهها و تعهدات اتحادیه عرب و سازمان کشورهای اسلامی در تضاد است.
به گفته این مقام ارشد فلسطینی، «قطعنامههای متعدد اتحادیه عرب و سازمان کشورهای اسلامی تاکید کرده تا زمانی که مطالبات فلسطینیان بر اساس طرح صلح عربی و قطعنامههای بین المللی محقق نشود، نباید هیچ گونه عادی سازی مناسبات میان کشورهای عربی و اسلامی با اسرائیل انجام شود».
اشاره آقای شعث به نزدیک شدن اسرائیل به عمان، بحرین، امارات و همچنین احتمالا به عربستان است.
بنیامین نتانیاهو، بعد از سفر تاریخی ماه گذشتهاش به عمان، یکشنبه این هفته تایید کرد که «به زودی» به شمار دیگری از کشورهای عربی میرود.
نتانیاهو در توییتر خود نیز نوشت که اسرائیل عادی سازی و گسترش مناسبات با دنیای عرب را به صلح با فلسطینیان مشروطنمی داند.
اسرائیل تا چندی پیش میگفت، برقراری مناسبات با کشورهای عربی، به صلح با فلسطینیان نیز کمک میکند.