«هشدار جدی» آمریکا به اروپا در مورد ایجاد کانال مالی برای ایران

پرچم‌های ایالات متحده و اتحادیه اروپا در مقابل مقر کمیسیون اروپایی در بروکسل

در حالی که سخنگوی سیاست خارجه اتحادیه اروپا می‌گوید که راه‌اندازی کانال مالی اروپا برای ایران «در مرحله پیشرفته‌ای» قرار گرفته، یک مقام ارشد دولت ایالات متحده از تصمیم آمریکا برای سختگیری شدید علیه این اقدام اروپا خبر داد.

این مقام ارشد آمریکایی که نخواسته نامش فاش شود به خبرگزاری آسوشیتدپرس گفت که ایالات متحده تحریم‌های خود علیه ایران را تمام و کمال اجرایی خواهد کرد و با هر فرد یا نهادی که این تحریم‌ها را تضعیف کند مقابله خواهد کرد.

بنا بر این گزارش، کاخ سفید به اروپایی‌ها در این خصوص تذکر داده و گفته‌است که اگر بکوشند تحریم‌ها علیه ایران را دور بزنند با جریمه‌ها و تنبیهات سنگین مواجه خواهند شد.

این مقام آمریکایی تأکید کرده است که دولت ایالات متحده از نزدیک تلاش‌های اروپا را برای برقرار کردن سازوکار ویژه برای تجارت با ایران و دور زدن تحریم‌های آمریکا، تحت نظر داد.

سازوکار اتحادیه اروپا که «وسیله برای هدفی ویژه» (اس‌پی‌وی) نام دارد، برای پیشدستی نسبت به تحریم‌های آمریکا علیه بانک‌هایی است که به نقل‌وانتقال پول صادرات نفت ایران می‌پردازند.

این سازوکار تضمین می‌کند که برای مثال پول صادرات نفت ایران به کشورهای اروپایی با فروش کالاها و خدمات اروپا به ایران جبران شود.

فدریکا موگرینی، سخنگوی سیاست خارجه اتحادیه اروپا، خبر داده که آماده‌سازی این سازوکار «در مراحل پیشرفته» قرار گرفته و دیگر مقام‌های اروپایی نیز گفته‌اند که امیدوارند بتوانند راه‌اندازی این کانال مالی را «به زودی زود» اعلام کنند.

در ارتباط با مقابله آمریکا با این اقدام اروپا، تام کاتن، سناتور جمهوری‌خواه، نیز به آسوشیتدپرس گفته‌است که اروپایی‌ها «باید بین انجام کسب‌وکار با ایران یا با ایالات متحده باید یکی را انتخاب کنند.» او افزوده که «امیدوارم متحدان اروپایی انتخابی عاقلانه انجام بدهند.»

روز دوشنبه، هشتم بهمن، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در نشست خبری خود در پاسخ به پرسشی دربارهٔ سازوکار ویژه مالی اروپا برای تعامل با ایران گفت: «ایران از ابتدا منتظر سازوکار مالی اروپا نبوده‌است ولی باید دید اروپا چگونه می‌تواند تأخیر خود را جبران کند. بهتر این است که صبر کرد و دید که طرف اروپایی چه چیزی را اعلام می‌کند.»

قاسمی افزود: «از ماه‌ها پیش قول‌های زیادی در خصوص اس‌پی‌وی شنیدیم و منتظر می‌مانیم تا رسماً توسط اروپا این موضوع اعلام شود اما همان‌طور که قبلاً هم گفتیم از ابتدا منتظر این مسئله نبودیم.»

«جمع‌بندی» شورای اروپا در مورد مسائل مرتبط با ایران

منابع مطلع در اتحادیه اروپا به رادیو فردا گفته‌اند که پس از ثبت رسمی «سازوکار ویژه» این اتحادیه برای تجارت با ایران، «جمع‌بندی» شورای اروپا در مورد مسائل مرتبط با ایران نیز احتمالاً به تصویب خواهد رسید.

در این «جمع‌بندی»، شورای اروپا از ایران می‌خواهد که از «پرتاب موشک‌های بالیستیک» که «ناسازگار» با قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت است، دست بکشد.

این جمع‌بندی قرار بود روز دوشنبه، هشتم بهمن، به تصویب برسد اما در جلسه بامداد دوشنبه شورای اروپا و به دلیل اختلاف نظر در زمینه یکی از بندهای «جمع‌بندی» این شورا دربارهٔ ایران، تصویب این بیانیه به تأخیر افتاد.

بنا بر گزارش‌ها از بروکسل، یکی از مسائل مورد اختلاف مربوط به بندی در پیش‌نویس این «جمع‌بندی» است که به مذاکرات چهار کشور اروپایی با ایران در زمینه یمن پرداخته و اسپانیا از حضور نداشتن در این مذاکرات ناراضی است.

یک دیپلمات اروپایی که در جریان مذاکرات دوشنبه حاضر بوده در گفت‌وگو با خبرنگار رادیو اروپای آزاد/رادیو آزادی، مخالفت اسپانیا در این زمینه را «کودکانه» توصیف کرده‌است.

آلمان، فرانسه، بریتانیا و ایتالیا کشورهایی هستند که دربارهٔ اوضاع یمن با ایران تا کنون چند دور گفت‌وگو کرده‌اند.

قرار است در هفته جاری بار دیگر مقام‌های اتحادیه اروپا دربارهٔ تصویب این «جمع‌بندی» تبادل نظر کنند.

با استفاده از آسوشیتدپرس و رادیو فردا / پ.پ