وزارت خارجه روسیه میگوید که رئیسجمهوری آمریکا طی یک تماس تلفنی با همتای روس خود از او برای سفر به آمریکا و بازدید از کاخ سفید دعوت کردهاست.
خبرگزاری روسی ریانووستی روز جمعه خبر داد که دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، در این تماس تلفنی گفتهاست خوشحال خواهد شد که ولادیمیر پوتین را در کاخ سفید ببیند.
بنابراین گزارش، سرگئی لاوروف وزیر خارجه روسیه، گفتهاست که آقای ترامپ در جریان تماس تلفنی ماه گذشته خود با پوتین چندین بار به موضوع دعوت برای سفر به آمریکا اشاره کردهاست و روسیه هماینک منتظر رسمی شدن این دعوت از سوی ترامپ است.
سرگئی لاوروف در این باره گفتهاست: «رئیسجمهور آمریکا به این موضوع چندین بار اشاره کردهاست، بنابراین به همکاران آمریکایی خود خبر میدهیم که نمیخواهیم مزاحم آنها بشویم و در عین حال نمیخواهیم شرط ادب را کنار بگذاریم؛ و حال که رئیسجمهور ترامپ این پیشنهاد را کرده، موضع ما این است که در انتظار قطعی شدن این دعوت میمانیم.»
دعوت ترامپ از ولادیمیر پوتین برای حضور در کاخ سفید در حالی صورت میگیرد که بسیاری در آمریکا، روسیه را متهم به اتخاذ رویکرد خصمانه به غرب و از جمله ایالات متحده میکنند.
وزیر خارجه روسیه در ادامه واکنش خود به این دعوت گفتهاست: «توجه شما را به این مسئله جلب میکنم که دونالد ترامپ پس از این تماس تلفنی نیز چندین بار، هم از طریق توئیتر و هم در سخنرانیهای خود، تأکید کردهاست که باید مسائل با روسیه حل شود و آمریکا به دنبال مناسبات حسنه با روسیه است؛ و اینکه داشتن روابط خوب بهتر از این است که رابطه خوبی نداشته باشیم و فقط احمقها با چنین نظری مخالفند.»
آقای لاوروف با ذکر این سخنان دونالد ترامپ گفت که «ما هم با او همنظریم.»
ترامپ و پوتین روز بیستم مارس (۲۹ اسفند) با هم تماس تلفنی داشتهاند.
در همین حال خبر میرسد که جان بولتون، مشاور جدید امنیت ملی ایالات متحده، روز پنجشنبه، سیام فروردین، با سفیر روسیه در آمریکا دیدار داشته و شروط بهبود روابط دو کشور را برای او برشمرده است.
جان بولتون از نهم ماه آوریل (۲۰ فروردین) به سمت مشاور امنیتی دونالد ترامپ منصوب شدهاست و بر اساس بیانیه تازه کاخ سفید او ۱۰ روز بعد از آغاز کار خود با سفیر روسیه، آناتولی آنتونوف، دیدار داشتهاست.
در این بیانیه آمدهاست که آقای بولتون تأکید کرده که داشتن روابط بهتر بین دو کشور در جهت منافع دو کشور است اما این امر مستلزم آن است که روسیه در مورد مداخلهاش در انتخابات ۲۰۱۶ ریاست جمهوری آمریکا، استفاده بیپروا از سلاح شیمیایی در بریتانیا، و وضعیت اوکراین و سوریه توضیح داده و از نگرانیهای آمریکا در این زمینهها بکاهد.
دونالد ترامپ از آغاز کار خود همواره از خواسته خود جهت بهبود روابط واشینگتن و مسکو سخن گفتهاست اما چندین مسئله بینالمللی مانع بهبود روابط دو کشور شدهاند.
از جمله سازمانهای اطلاعاتی ایالات متحده، روسیه را متهم کردند که با ایجاد کارزار بزرگ تبلیغاتی و حملات سایبری در انتخابات ریاست جمهوری ۲۰۱۶ آمریکا دخالت کردهاست.
ایالات متحده و اروپا به خاطر اقدام روسیه در ضمیمه کردن شبه جزیره کریمه از اوکراین و پشتیبانی مسکو از جداییطلبان شرق اوکراین تحریمهایی را علیه روسیه اعمال کردهاند.
علاوه بر این، ارتش آمریکا از روسیه به خاطر حمایتش حکومت بشار اسد در سوریه شدیداً انتقاد میکند و میگوید که مسکو مسئول حمله تازه شیمیایی به شهروندان غیرنظامی در آن کشور است؛ اتهامی که مسکو آن را رد میکند.
کشورهای غربی در حمله تازه شیمیایی به شهروندان در شهر دوما در سوریه انگشت اتهام را به سوی دولت سوریه و روسیه نشانه میروند و آمریکا حتی این دو کشور را متهم به «پاکسازی» آثار حمله میکند.
در همین حال ایالات متحده گفتهاست که از بریتانیا در مناقشه با روسیه در موضوع استفاده از عامل شیمیایی در خاک بریتانیا حمایت میکند.
سرگئی اسکریپال، جاسوس پیشین روس که در بریتانیا اقامت داشت، ۱۲ اسفند سال گذشته به همراه دخترش هدف مسمومیت شیمیایی قرار گرفت و به تازگی سازمان منع سلاحهای شیمیایی تأیید کرد مادهای که باعث مسمومیت او شده، ساخت روسیه است. موضوعی که پیشتر بریتانیا هم بر آن تأکید داشت.
مسکو دخالت در انتخابات آمریکا را تکذیب میکند و میگوید در موضوع مسموم کردن اسکریپال نیز به هیچ وجه دستی نداشته و اتهامات حمله شیمیایی در سوریه را نیز کذب میداند.
جان بولتون ۶۹ ساله که سفیر پیشین آمریکا در سازمان ملل بودهاست دههها است که در محافل جمهوریخواه نظرات مناقشهبرانگیزی در مورد سیاست خارجه آمریکا بیان کردهاست.
او از جمله خواستار حمله نظامی پیشدستانه به کره شمالی و جنگ با ایران شدهاست.