اردوغان: ترکیه يک ميدان بزرگ گاز طبیعی در دریای سیاه کشف کرد

یک کشتی اکتشافی ترکیه برای تجسس در بستر دریا (عکس از آرشیو)

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه روز جمعه ۳۱ مرداد اعلام کرد این کشور يک ميدان بزرگ گاز طبیعی در دریای سیاه کشف کرده که به کاهش وابستگی این کشور به واردات انرژی کمک خواهد کرد.

به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، آقای اردوغان گفت حجم گاز موجود در این ميدان حدود ۳۲۰ میلیارد متر مکعب است.

کارشناسان انرژی می‌گویند این رقم چشمگیر است ولی نمی‌تواند موقعیت ترکیه را از نظر انرژی تغییر دهد و یا از نظر مالی وضعیت آن کشور را متحول کند.

آقای اردوغان اظهار امیدواری کرد که بهره برداری از این منابع گاز در سال ۲۰۲۳ و همزمان با صدمین سالگرد تاسیس جمهوری ترکیه آغاز شود.

او افزود:«ترکیه بزرگترین منابع گاز در تاریخ این کشور را کشف کرده است. ما مصمم هستیم مسئله انرژی کشور را حل کنیم. تا زمانیکه به صادرکننده انرژی بدل نشده‌ایم این تلاش را متوقف نخواهیم کرد.»

برات البایراک، وزیر اقتصاد ترکیه و داماد آقای اردوغان نیز گفت:«امیدورام به زودی کسری بودجه کشور را حل کرده و شاهد مازاد درآمد کشور باشیم.»

رسانه‌های ترکیه در گزارش‌های خود ادعا کرده اند که گاز موجود در این منابع می‌تواند انرژی مورد نیاز داخلی ترکیه را برای دو دهه تامین کند.

اما کارشناسان مستقل این ادعاها را باور ندارند.

یک کارشناس مالی کومرزبنک معتقد است که کشف اين منابع گاز برای ترکیه خبر مثبتی است ولی برخلاف ادعاهایی که مطرح شده نمی‌تواند وضعیت این کشور از نظر انرژی و مالی را متحول کند. به گفته او استخراج گاز از يک ميدان جدید معمولا حدود ده سال طول می‌کشد و سرمایه گذاران بعید می‌دانند که این بتواند مشکل کسری بودجه ترکیه را حل کند.

هرچند کشف این منابع گاز مهم است ولی از منابع دیگری که در شرق دریای مدیترانه کشف شده بسیار کوچکتر است. به عنوان نمونه تخمین زده می شود که ميدان‌های گازی که مصر اخیرا در آب‌های مدیترانه کشف کرده حدود ۸۵۰ میلیارد متر مکعب و سه برابر میدان گازی ترکیه است.

میدان گاز طبیعی ترکیه در بخشی از دریای سیاه کشف شده که رومانی نیز منابع جدیدی در حوالی آن کشف کرده بود.

خبرگزاری آسوشیتدپرس یادآوری می کند که اخیرا تنش بین ترکیه و یونان بر سر اکتشاف و بهره برداری از منابع نفت و گاز در شرق دریای مدیترانه تشدید شده است. پس از اعزام یک کشتی اکتشافی ترکیه برای تجسس در بستر دریا کشتی‌های نیروی دریایی دو کشور تحرک طرف مقابل را زیر نظر گرفته اند. کشتی اکتشافی ترکیه قرار است فعالیت تجسسی خود را تا روز یکشنبه ادامه دهد.

علاوه بر این مناسبات ترکیه با قبرس در مورد فعالیت‌های مربوط به اکتشاف منابع انرژی در اطراف جزیره قبرس متشنج شده است. ترکیه برای حفاظت از کشتی‌های اکتشافی خود شناورهای جنگی به این منطقه اعزام کرده و مدعی است که از منافع خود و ترک‌های ساکن قبرس حفاظت می کند. در مقابل دولت قبرس ترکیه را به نقض حریم دریایی و دست اندازی به منافع اقتصادی خود متهم کرده است.

کشف میدان گاز در دریای سیاه برای ترکیه که به واردات انرژی از ایران، عراق و روسیه وابسته است خبر خوبی خواهد بود. آمارهای دولتی نشان می دهد که ترکیه در سال گذشته حدود ۴۱ میلیارد دلار انرژی وارد کرده است.

تحت تاثیر کسری بودجه هنگفت دولت و تورم شدید ارزش لیر ترکیه در ماه جاری به نازلترین حد کاهش یافته و قرنطینه و محدودیت‌های ناشی از بحران کرونا فعالیت اقتصادی کشور را کاهش داده است.

البته تحت تاثیر خبر کشف میدان گاز در دریای سیاه ارزش لیر ترکیه تا حدی افزایش یافت.

منابع: آسوشیتدپرس، ش.ر