رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، روز شنبه، ۲۰ مردادماه، به دولت دونالد ترامپ هشدار داد که «اقدامات یکجانبه علیه ترکیه» به منافع آمریکا لطمه زده و آنکارا را به یافتن متحدان جدید ترغیب خواهد کرد.
در سرمقالهای که روز شنبه در روزنامه آمریکایی نیویورک تایمز منتشر شد، آقای اردوغان هشدار داد که واشینگتن نباید روابط خود با آنکارا را به خطر بیندازد.
به گفته رئیس جمهور ترکیه، در این صورت کشورش «دوستان و متحدان جدید» پیدا خواهد کرد.
مناسبات دو کشور آمریکا و ترکیه، هر دو عضو سازمان ناتو، بهویژه در ماههای گذشته بر سر چند موضوع از جمله بازداشت یک کشیش آمریکایی در ترکیه و متهم شدنش به تروریسم بسیار افت کرده است.
وخامت این وضع و همچنین تعرفهای که آمریکا بر واردات خود از ترکیه گذاشت باعث شده است که واحد پول این کشور، لیر، به شکل بیسابقهای ارزش خود را از دست بدهد.
به گزارش خبرگزاری فرانسه، تنها در روز جمعه لیر ترک در برابر دلار آمریکا ۱۶ درصد سقوط کرد، سقوطی که اعلام خبر افزایش تعرفهها در یک توییت دونالد ترامپ به آن سرعت بخشید.
به گزارش خبرگزاری رویترز، ارزش لیر در برابر دلار در سال جاری میلادی ۴۰ درصد سقوط کرده است، اما روز جمعه حتی در لحظاتی تا ۱۸ درصد در یک روز نیز سقوط کرد که از سال ۲۰۰۱ تاکنون بیسابقه است.
آقای ترامپ در پیام توییتری خود همچنین تایید کرد که روابط و مناسبات دو کشور هرگز در سالهای گذشته این قدر بد نبوده است.
در واکنش به این وضعیت است که رجب طیب اردوغان در مقاله خود مینویسد: «مشارکت ما به خطر خواهد افتاد مگر آن که ایالات متحده به تمامیت ارضی و استقلال ترکیه احترام بگذارد و نشان دهد که خطراتی را که ملت ما با آن مواجه است درک میکند.»
او با اشاره به تاریخچه روابط دو کشور یادآوری میکند که آمریکا و ترکیه چند دهه است که «شریک استراتژیک» یکدیگرند.
آقای اردوغان در ادامه هشدار میدهد: «ناکامی [آمریکا] در تغییر این رویه یکجانبهگرایی و بیاحترامی ما را وادار خواهد ساخت که در پی دوستان و متحدان جدید باشیم.»
اردوغان، در کنار تلاش در آمریکا با این مقاله، روز جمعه سعی کرد در داخل کشور به مردم ترکیه قوت قلب داده و به آنها اطمینان دهد که نیاز به نگرانی نیست.
او در ادامه از مردم این کشور خواست که طلا و دلار خود را به لیر تبدیل کنند و به آنها اطمینان داد که ترکیه گزینههای دیگری جز آمریکا هم دارد: «از ایران تا روسیه و چین و چند کشور اروپایی.»
اندرو برانسون، کشیش آمریکایی، در پی کودتای نافرجام سال ۲۰۱۶ به اتهام «جاسوسی» و «تروریسم» و ارتباط با شبکه فتحالله گولن و گروههای شورشی کرد بازداشت شد.
رئیس جمهور ترکیه در مقاله خود بار دیگر به تمام این مسائل، از کودتا تا مسئله کردها، اشاره کرده و آمریکا را متهم میکند که جوابگوی «نگرانیهای مردم» ترکیه نبوده است.