بریتانیا: سیاست خارجی روسیه جهان را به جای خطرناک‌تری تبدیل کرده

جرمی هانت

وزیر خارجه بریتانیا از اتحادیه اروپا می‌خواهد تا بر شدت تحریم‌ها علیه روسیه، به‌خاطر اتهام‌های واردشده به مسکو در مورد «حملات شیمیایی» در کشورش، بیافزاید.

خلاصه‌ای از متن سخنرانی جرمی هانت که قرار است ۲۱ اوت در موسسه صلح واشینگتن انجام شود، حاکی‌ست که وزیر خارجه بریتانیا از اتحادیه اروپا می‌خواهد برای آن‌که روسیه «تن به اصول و قواعد بین‌الملی بدهد» بر شدت فشارها بر مسکو بیافزاید.

هانت می‌گوید «البته که باید با روسیه وارد تعامل شویم، ولی باید رک و بی‌پرده باشیم: سیاست خارجی روسیه در دوره ریاست‌جمهوری [ولادیمیر] پوتین، جهان را به مکان خطرناک‌تری تبدیل کرده‌است».

وزیر خارجه بریتانیا در جریان سخنرانی خود از سوی دولت مبتوعش «از هم‌پیمانان خود و اتحادیه اروپا» خواهد خواست «تا تحریم‌های جامعی» را علیه روسیه اعمال کنند: «و نشان دهند که شانه به شانه ایالات متحده ایستاده‌ایم».

آمریکا ۱۷ مرداد ماه، اعلام کرد: به دنبال استفاده از سم عصبی «نوویــچوُک» برای ترور شهروند بریتانیا سرگئی اسکریپال و دخترش یولیا اسکریپال... ایالات متحده نتیجه‌گیری کرد که دولت فدراسیون روسیه با نقض قوانین بین المللی از سلاح‌های شیمیایی یا بیولوژیکی استفاده کرده است. به دلیل «نقش» روسیه در جریان این رخداد، واشینگتن تحریم‌های تاز‌‌ه‌ای علیه مسکو اعمال کرد.

سرهنگ اسکریپال، جاسوس سابق روس، در پی جاسوسی برای آمریکا و چند سال زندان، در نهایت با جاسوسان دیگر معاوضه و به بریتانیا پناهنده شده بود.

روسیه اتهام‌های وارد شده در جریان مسمومیت این دو را رد کرده است.

مسکو تحریم‌های جدید آمریکا علیه آن کشور را نیز اقدامی «غیرقانونی» توصیف و محکوم کرده است. کاخ کرملین گفته بود این تحریم‌ها غیرقانونی و غیردوستانه هستند و این اقدام دولت آمریکا با «فضای سازنده» ملاقات ترامپ و پوتین، رهبران دو کشور، در تضاد است.

هانت می‌گوید روسیه باید هرجا و هروقتی که «دست به تجاوزی می‌زند» پاسخگو شود؛ از کریمه، منطقه‌ای که روسیه از اوکراین جدا کرده، تا سالزبری -محل مسمومیت اسکریپال و دخترش.

تحریم‌های تازه آمریکا علیه روسیه قرار است از روز ۲۲ اوت، یعنی یک روز پس از سخنرانی جرمی هانت، اجرایی شوند.

این تحریم‌ها دو مرحله دارند: هدف بخش اول، صادرات آن دسته از کالاهای آمریکایی به روسیه است که از نظر امنیت ملی، حساس قلمداد می‌شوند. اما اگر پس از ۹۰ روز دولت روسیه در مورد استفاده نکردن از سلاح‌های شیمیایی «تضمین‌های معتبر» ارائه ندهد و به ناظران بین‌المللی اجازه ندهد از تاسیسات مربوط به این سلاح‌ها بازدید کنند، بخش دوم تحریم‌ها اجرا خواهند شد که شدیدتر هستند.

اتحادیه اروپا شدیدا به جریان مسمومیت اسکریپال اعتراض کرده، اما تحریم‌های اقتصادی در این زمینه اعمال نکرده‌است.

اروپای آزاد، رادیو فردا|ت.ت