سوناک: بریتانیا در مورد احتمال همکاری دانشگاه‌­های این کشور با برنامه پهپادی ایران تحقیق می‌کند

ریشی سوناک، نخست‌وزیر بریتانیا، روز چهارشنبه گفت: ما تمامی ادعاها و گزارش­‌ها در مورد نقض قوانین ناظر بر صادرات را بسیار جدی می‌گیریم

دولت بریتانیا روز چهارشنبه ۳۱ خرداد اعلام کرد که در مورد ادعاهای مربوط به همکاری دانشگاه­‌های این کشور با ایران در زمینه ساخت پهپاد و سایر فناوری­‌های حساس در حال تحقیق است.

نخستین بار هفته­‌نامه «جویش کرونیکل» که منتسب به بخشی از یهودیان ساکن بریتانیاست، چند هفته پیش گزارشی در این زمینه منتشر کرد. با توجه به استفاده گسترده روسیه از پهپادهای ایرانی در حملات به اوکراین این موضوع خبر­ساز شد و گروهی از اعضای پارلمان بریتانیا ضمن انتقاد از نخست‌وزیر این کشور خواستار انجام تحقیقات شدند.

ریشی سوناک، نخست‌وزیر بریتانیا، روز چهارشنبه گفت: «ما تمامی ادعاها و گزارش­‌ها در مورد نقض قوانین ناظر بر صادرات را بسیار جدی می‌گیریم و وزارت خزانه‌داری هم اکنون در حال تحقیق در مورد گزارشی است که اخیرا در مطبوعات منتشر شده است.»

آقای سوناک افزود: «ما همکاری­‌هایی که امنیت ملی ما را به خطر بیاندازد تحمل نخواهیم کرد و کنترل بر همکاری­‌های دانشگاهی در عرصه فناوری تشدید خواهد شد.»

بیشتر در این باره: ابراز نگرانی از همکاری ۱۱ دانشگاه بریتانیایی با سپاه در ساخت پهپاد

هفته­‌نامه «جویش کرونیکل» در گزارش خود ادعا کرد که ۱۱ دانشگاه در بریتانیا، از جمله کمبریج، دانشگاه کالج لندن، دانشگاه گلاسکو و دانشگاه کرانفیلد، در پژوهش­‌هایی مشارکت دارند که به‌طور بالقوه می‌توانند مورد استفاده نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران قرار بگیرند.

این هفته­‌نامه با استناد به هزاران صفحه از پژوهش­‌هایی که از سال ۲۰۱۷ تاکنون در مجلات علمی منتشر شده است ادعا کرد که در یکی از این موارد که هزینه آن را ایران پرداخت کرده است پژوهشگران بریتانیایی در مورد بهبود سرعت، ارتفاع و برد پرواز پهپادها کار کرده‌اند.

«جویش کرونیکل» در بخش دیگری از گزارش خود گفت که یک دانشگاه بریتانیایی دیگر نيز در آزمایش­‌های مربوط به یک سامانه کنترل جدید برای هواپیماهای جت با هدف افزایش قابلیت مانور و سرعت واکنش آن‌ها «در مصارف نظامی» با پژوهشگران ایرانی همکاری کرده است.

دولت بریتانیا از سال‌ها پیش صدور فناوری­‌های نظامی و با کاربرد دوگانه به ایران را ممنوع کرده است و در ماه­‌های اخیر نیز نهادهای دولتی، موسسات و افراد ایرانی متهم به تامین پهپاد برای ارتش روسیه را تحریم کرده است.

بیشتر در این باره: زلنسکی: ایران بیش از هزار فروند پهپاد به روسیه داده است

دولت آمریکا و تعدادی از متحدان آن می‌گویند روسیه صدها فروند پهپاد انتحاری از ایران دریافت کرده و از آن‌ها برای حمله و ایجاد وحشت در اوکراین استفاده می‌کند.

جمهوری اسلامی ایران این اتهام را رد کرده است، هر چند برخی از مقامات ارشد ایرانی اذعان کرده‌اند که تعدادی پهپاد ساخت این کشور در چارچوب همکاری و آزمایش­‌های فنی به روسیه ارسال شده است.

کاخ سفید اخیرا اعلام کرد که برای کمک به دولت­‌ها و شرکت­‌های خصوصی «با هدف پیشگیری از مشارکت ناخواسته در برنامه­‌های پهپادی ایران» به زودی توصیه­‌های جدیدی را منتشر خواهد کرد.

تمامی دانشگاه­‌های بریتانیایی که هفته‌نامه «جویش کرونیکل» در گزارش خود از آن‌ها نام برده بود در هفته‌های اخیر با انتشار بيانيه‌هایی تاکید کردند که تمامی همکاری­‌های بین­‌المللی آن‌ها براساس قوانین ناظر بر فعالیت­‌های آکادمیک انجام شده است.

بر اساس گزارش خبرگزاری فرانسه/ش.ر/ک.ر