یک روز پس از استفاده اوکراین از موشکهای «اتکمز» آمریکا، ارتش کییف روز سیام آبان برای اولین بار با موشکهای کروز «سایه طوفان» ساخت بریتانیا، خاک روسیه را مورد هدف قرار داد.
حملات موشکی روز جاری اوکراین بهصورت گستردهای توسط خبرنگاران حوزه جنگ در شبکه تلگرام بازتاب یافته و یک مقام روسی نیز این حملات را تأیید کرده است.
تاکنون آمریکا، بریتانیا و فرانسه مجوز استفاده از تسلیحات دوربرد ساخت این کشورها را به اوکراین برای هدف قرار دادن خاک روسیه صادر کردهاند؛ موضوعی که روسیه نسبت به آن هشدار داده و گفته است این موضوع به «تنش بزرگ» در جنگ اوکراین منجر خواهد شد.
خبرنگاران حوزه جنگ روسیه با انتشار تصاویری در شبکه تلگرام گزارش دادهاند که صدای دستکم ۱۴ «انفجار عظیم» در منطقه کورسک روسیه شنیده شده و تصاویری از بلند شدن دود سیاه ناشی از حمله موشکهای کروز ساخت بریتانیا نیز در شبکههای اجتماعی منتشر شده است.
سخنگوی نخستوزیر بریتانیا میگوید دولت این کشور دربارهٔ گزارشها و موضوعات عملیاتی اظهار نظر نمیکند.
موشکهای کروز «سایه طوفان» ۲۵۰ کیلومتر برد دارند و به ارتش اوکراین اجازه میدهند اهداف خود را در عمق خاک روسیه هدف قرار دهد.
بیشتر در این باره: واشینگتن از «موافقت» جو بایدن با ارسال مین ضد نفر به اوکراین خبر دادموشک بالستیک هایپرسونیک امجیام- ۱۴۰ (اتکمز) آمریکا نیز که اوکراین روز گذشته از آنها برای حمله به خاک روسیه استفاده کرد، حدود ۳۰۰ کیلومتر برد دارند. هدف حمله روز سهشنبه اوکراین با این موشکها، یک زرادخانه روسیه در ناحیه بریانسک، واقع در جنوب غرب روسیه، بود.
کشورهای غربی اجازه استفاده از تسلیحات دوربرد آنها به اوکراین را واکنشی به ورود ۱۰ هزار نظامی کره شمالی به روسیه برای اعزام به جنگ اوکراین عنوان کردهاند.
اوکراین طی ماههای گذشته با اشاره به استفاده گسترده روسیه از موشکهای دوربرد برای هدف قرار دادن شهرهای این کشور، خواستار مجوز استفاده از موشکهای دوربرد غربی برای حمله به خاک روسیه شده بود.
در پی اعطای مجوز استفاده از موشکهای دوربرد غرب به اوکراین، روسیه تهدید کرده که در دکترین هستهای خود بازبینی میکند.
واشینگتن این تهدید را «لفاظی غیرمسئولانه کرملین» عنوان کرده و گفته است نیازی به تعدیل موضع هستهای خود نمیبیند.
تحلیلگران نظامی میگویند بعید است موشکهای دوربرد امتیازی قطعی به اوکراین در مقابل تجاوز روسیه بدهد، اما میتواند به تقویت موقعیت این کشور کمک کند؛ بهویژه در حفظ بخشهایی از منطقه کورسک روسیه که ماه اوت به تصرف ارتش اوکراین درآمد.
سفارت آمریکا در کییف به دلیل خطر حمله هوایی تعطیل شد
سفارت آمریکا در کییف روز چهارشنبه ۳۰ آبان در بیانیهای گفت که در واکنش به «اطلاعات مشخصی در مورد احتمال حمله هوایی» فعالیت خود را تعطیل میکند. این بیانیه از کارکنان سفارت و شهروندان آمریکایی در پایتخت اوکراین خواست به محض هشدار حمله هوایی به پناهگاه و نقاط امن بروند.
بیانیه سفارت آمریکا بدون ارائه جزئیات در مورد حمله هوایی افزود: «به دلیل احتیاط فراوان سفارت تعطیل میشود و به کارکنان دستور داده شده که در اماکن امن بمانند.»
سفارتخانههای اسپانیا، ایتالیا و یونان نیز پس از صدور این هشدار غیرمعمول از سوی سفارت آمریکا تعطیل شدند.
در اولین ساعات صبح روز چهارشنبه به دلیل احتمال حملات پهپادی قریبالوقوع روسیه آژیر حمله هوایی در چندین ناحیه اوکراین، از جمله کییف، به صدا درآمد.
هشدار سفارت آمریکا در مورد احتمال وقوع حملات هوایی به کییف یک روز پس از آن صادر شد که وزارت دفاع روسیه گفت اوکراین در حملات خود به ناحیه بریانسک از موشکهای دوربرد آمریکایی استفاده کرده است.
رسانههای غربی چند روز پیش گزارش دادند که جو بایدن، رئیسجمهور آمریکا، کاربرد موشکهای دوربرد این کشور در حمله به خاک روسیه را تأیید کرده ولی کاخ سفید تاکنون بهطور رسمی اتخاذ این تصمیم را اعلام نکرده است.
ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، استفاده از موشکهای بالستیک و هایپرسونیک آمریکایی (اتکمز) در حمله به ناحیه بریانسک، واقع در جنوب غربی روسیه، را نه تأیید و نه تکذیب کرده است.
سازمان اطلاعات نیروهای مسلح اوکراین روز چهارشنبه ۳۰ آبان گفت یک قرارگاه فرماندهی ارتش روسیه در شهر گوبکین در استان بلگورود، واقع در ۱۶۸ کیلومتری مرز روسیه و اوکراین را «با موفقیت» هدف حمله قرار گرفته است. این سازمان اعلام نکرد که حمله با چه سلاحهایی انجام شده است.
نیروی هوایی اوکراین نیز در بیانیهای گفت که ارتش روسیه در بامداد روز چهارشنبه ۱۲۲ پهپاد به سوی مناطق مختلف شلیک کرده و ۵۶ مورد از پهپادها بر فراز ۱۴ ناحیه رهگیری و در آسمان منهدم شدهاند.
در رویدادی دیگر شهردار اودسا، بندر اوکراین در ساحل دریای سیاه، خبر داد که تعداد کشتههای حملات موشکی روسیه به این شهر در روز دوشنبه به ۱۱ نفر افزایش یافته است.