لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
پنجشنبه ۶ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۸:۰۰

واشینگتن از «موافقت» جو بایدن با ارسال مین ضد نفر به اوکراین خبر داد


عکس آرشیوی از مین‌های ضد نفر ساخت روسیه
عکس آرشیوی از مین‌های ضد نفر ساخت روسیه

همزمان با شدت گرفتن تنش‌ها میان مسکو و واشینگتن بر سر استفاده اوکراین از موشک‌های دوربرد آمریکایی علیه اهدافی در خاک روسیه، مقامات پنتاگون از «موافقت» جو بایدن با ارسال مین‌های ضد نفر به اوکراین خبر می‌دهند.

هدف از این‌ اقدام، کاستن از سرعت پیشروی نیروهای ارتش روسیه در جبهه‌های شرقی اوکراین خواهد بود. واشینگتن انتظار دارد اوکراین از این مین‌ها، صرفاً در خاک خودش استفاده کند؛ ضمن آن‌که کی‌یف متعهد شده این سلاح را، در مناطقی با تراکم جمعیت غیرنظامی به‌کار نگیرد.

این در حالی‌است که بر اساس معاهدۀ منع مین‌های ضد نفر معروف به معاهدۀ اوتاوا، که در سال ۱۹۹۷ به امضای ۱۶۴ کشور رسید، هرگونه انباشت، تولید و انتقال مین‌های ضد نفر ممنوع است. گرچه برخی قدرت‌های جهانی از جمله ایالات متحده، روسیه و چین به این پیمان نپیوسته‌اند، اما خود اوکراین از سال ۱۹۹۹ عضو این پیمان به شمار می‌رود.

آمریکا از آغاز جنگ روسیه و اوکراین، مین‌های ضد تانک را در اختیار کی‌یف گذاشته است؛ اما این نخستین‌بار است که کاخ سفید مجوز تحویل مین ضد نفر به این کشور را صادر می‌کند.

یک مقام آمریکایی که خواسته نامش فاش نشود، در توجیه این موضوع به رویترز گفته که مین‌های آمریکایی، بر خلاف مین‌های ساخت روسیه، از باتری استفاده می‌کنند و در نتیجه، پس از مدت مشخصی، از کار افتاده و قابلیت انفجاری خود را از دست می‌دهند.

این خبر تنها یک روز پس از نخستین استفادۀ‌ اوکراین از موشک‌های دوربرد آمریکایی با مجوز جو بایدن برای حمله به خاک روسیه اعلام شد.

اوکراین در هزارمین روز آغاز جنگ، شش موشک تاکتیکی اتکمز با برد حداکثر ۳۰۰ کیلومتر را به سمت منطقه بریانسک روسیه شلیک کرد. وزارت دفاع فدراسیون روسیه ادعا کرده که پنج موشک را رهگیری و یکی را هم منحرف کرده است.

مسکو می‌گوید صدور مجوز استفاده از این موشک‌های دوربرد ، «نشانۀ روشنی از عزم غرب برای تشدید درگیری‌ها» است. کرملین تأکید کرده که در صورت مشخص‌شدن کمک کارشناسان آمریکایی به شلیک این موشک‌ها، رویکرد متفاوتی را در پیش خواهد گرفت.

کرملین از ماه‌ها پیش به غرب هشدار داده بود که در صورت صدور چنین مجوزهایی برای اوکراین، مسکو اعضای پیمان ناتو را به‌عنوان کشورهایی که «به طور مستقیم» در جنگ اوکراین درگیرند، در نظر خواهد گرفت.

همزمان ولادیمیر پوتین رئیس جمهور فدراسیون روسیه در واکنش به صدور مجوز آمریکا، بریتانیا و فرانسه برای استفاده کی‌یف از موشک‌های دوربرد علیه خاک روسیه، با اعلام تغییراتی در دکترین هسته‌ای این کشور، از بازنگری در شرایط لازم برای درگیری هسته‌ای احتمالی خبر داد.

از سوی دیگر، دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین هم اشاره کرده که در حال حاضر تلفن اضطراری و مستقیمی که از زمان بحران موشکی کوبا در سال ۱۹۶۲ میان کرملین و کاخ سفید برقرار شده، فعال نیست.

در تحولی دیگر، وزارت دفاع فدراسیون روسیه صبح چهارشنبه ۳۰ آبان‌ماه، از سرنگون‌کردن ۴۴ پهپاد اوکراینی،‌ از جمله ۲۰ فروند بر فراز منطقه نووگرود در شمال غربی این کشور خبر داد.

این بیانیه، بدون اشاره به خسارات و تلفات احتمالی، گفته ۲۴ پهپاد دیگر بر فراز چند منطقۀ دیگر در نواحی غربی و مرکزی روسیه رهگیری و نابود شدند.

XS
SM
MD
LG