اطلاعات تازه دربارهٔ توافق بر سر گروگان‌ها، انتقاد از اقدامات اسرائیل در غزه

آمبولانس‌ها در آخرین روزهای سال ۲۰۲۴ میلادی، مجروحان حملات اسرائیل را از میان ویرانه‌های غزه به مراکز درمانی منتقل می‌کنند

کارشناسان سازمان ملل متحد می‌گویند اسرائیل برای زیر پا گذاشتن قوانین بین‌المللی و حقوق بشر، باید با عواقبِ «تحمیل حداکثر رنج» به غیرنظامیان فلسطینی در غزه روبه‌رو شود.

۱۱ کارشناس سازمان ملل روز دوشنبه ۱۰ دی در یک بیانیه مشترک نوشتند اسرائیل به جای پایبندی به قوانین و حقوق بین‌الملل، «در پناه حمایت متحدین خود»، بارها آشکارا قوانین را پایمال کرده و بیشترین رنج را به غیرنظامیان در سرزمین‌های فلسطینی و فراتر از آن تحمیل کرده است.

این کارشناسان در این بیانیه افزودند که اسرائیل اما کماکان با هیچ عقوبتی روبه‎‌رو نیست و معاف شدن از مجازات دارای یک «پیام خطرناک» به جهان است.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، این گروه در بیانیه خود به عباراتی مانند «جنایات علیه بشریت»، شامل «قتل، شکنجه، خشونت جنسی و جابه‌جایی پیاپی که همان انتقال اجباری مردم است»، برای توصیف اقدامات اسرائیل در جریان جنگ جاری در غزه استفاده کردند.

بیشتر در این باره: سازمان بهداشت جهانی: حمله به بیمارستان‌های غزه متوقف شود

این گروه معتقد است که در غزه، اعمالی با هدف «نابودی کامل یا جزئی» صورت گرفته که در ردیف «نسل‌کشی» است، و خواهان «تحقیقات فوری، مستقل و کامل» شدند.

نویسندگان بیانیه تأکید کرده‌اند که کارشناس مستقل شورای حقوق بشر سازمان ملل هستند و از طرف این سازمان بیانیه نداده‌اند.

کارشناسان یادشده، شامل فرانچسکا آلبانیز، گزارشگر وِیژه حقوق بشر در مناطق فلسطینی‌نشین، به ویژه به اقدامات ارتش اسرائیل در بخش شمالی نوار غزه اشاره کرده‌اند.

گزارش اسرائیل از «تجاوز جنسی، شکنجه و گرسنگی دادن» حماس به گروگان‌ها

اسرائیل نیز در روزهای اخیر بر «سربرآوردن» دوبارهٔ نیروهای مسلح گروه افراطی حماس در بخش شمالی غزه تأکید کرده و گفته است که این افراد را که از جمله در دو بیمارستان بیت لاهیا و جبالیا «پنهان» شده بودند، بازداشت و چند تن از «تروریست‌هایی را نیز که در حمله روز هفتم اکتبر پارسال به اسرائیل مشارکت داشتند، از پای درآورده است».

حملات راکتی از شمال غزه به سوی اسرائیل در روزهای گذشته پس از حدود یک سال از سرگرفته شده که ارتش اسرائیل دلیل آن را «سازماندهی دوباره» برخی از شبه‌نظامیان باقی‌مانده حماس می‌داند.

اسرائیل با رد موج سنگینی از اتهامات مشابه در ۱۴ ماه اخیر در خصوص نقض حقوق بشر و ارتکاب جرایم جنگی، مدعی است که سازمان ملل و کارشناسان آن واقعیات و به‌ویژه خشونت و تروری را که گروه افراطی حماس در حمله به مردم اسرائیل و گروگان گرفتن شماری از شهروندان اسرائیل به کار برده، «نادیده می‌گیرد».

اسرائیل با این اعتقاد که خانم آلبانیز نه یک کارشناس، که یک «فعال سیاسی» است که «از اسرائیل نفرت دارد»، خواهان برکناری او از کمیسری حقوق بشر در اراضی فلسطینی شده است.

اسرائیل این هفته گزارشی را از «خشونت، تجاوزهای جنسی و گرسنگی دادن به شهروندان گروگان خود» در دست حماس به سازمان جهانی بهداشت وابسته به سازمان ملل ارائه کرد و افزود که سازمان ملل به درد مردم اسرائیل «توجهی ندارد».

گزارش تهیه شده از سوی دولت اسرائیل بر اساس «شواهد گردآوری‌شده» از ده‌ها گروگانی است که سال گذشته از دست حماس رهایی یافتند. این گروه از سوی اتحادیهٔ اروپا و آمریکا به عنوان یک گروه تروریستی معرفی می‌شود.

«حماس به جای ۱۲ گروگان زنده، جسد تحویل می‌دهد»

هم‌زمان، رسانه‌های اسرائیل روز سه‌شنبه ۱۱ دی گزارش دادند که حماس حاضر به ارائه فهرستی از ۳۴ گروگان زنده از میان ۱۰۰ گروگان باقی‌مانده در دست این گروه نیست و اعلام کرده که در صورت انجام معاملهٔ جدید با اسرائیل، ۲۲ گروگان زنده را همراه با جسد ۱۲ گروگان کشته شده به اسرائیل تحویل خواهد داد.

اسرائیل بر تحویل ۳۴ گروگان زنده در این مرحله تأکید دارد.

بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل، گفته است حتی در صورت معامله، ارتش اسرائیل به جنگ در غزه بازخواهد گشت.

بیشتر در این باره: حماس و اسرائیل یکدیگر را به تأخیر در نهایی کردن توافق آتش‌بس متهم کردند

حمله گروه حماس به اسرائیل در ۱۵ مهر پارسال کلید آغاز جنگ ارتش اسرائیل در غزه را زد و سپس با ورود حزب‌الله لبنان، حوثی‌های یمن و برخی شبه‌نظامیان متحد ایران در عراق برای حمایت از غزه، موجب جنگ همه‌جانبهٔ اسرائیل در منطقه و وارد کردن ضربات سنگین این کشور به حماس و حزب‌الله شد.

حماس که از سوی آمریکا و اتحادیه اروپا تروریستی شناخته شده، موافقت کرده در صورت معاملهٔ تبادل گروگان‌ها، اسرائیل مدتی دیگر به طور موقت در غزه بماند اما آزادی تمامی گروگان‌ها را همچنان به پایان کامل جنگ در غزه و خروج ارتش اسرائیل از این باریکه مشروط کرده است.

دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور منتخب، تهدید کرده که اگر تا بازگشت او به کاخ سفید (در اول بهمن) گروگان‌ها آزاد نشوند، «درهای جهنم» گشوده خواهند شد. او توضیح بیشتری دربارهٔ منظور خود ارائه نکرده است.