حماس و اسرائیل یکدیگر را به تأخیر در نهایی کردن توافق آتشبس و آزادی گروگانها در غزه متهم کردند. حماس از گروههای افراطی فهرستشده در لیست تروریستی اتحادیه اروپا و آمریکا است.
روز چهارشنبه ۵ دی، در حالی که تلاشهای میانجیها برای دستیابی به توافق در آخرین دور مذاکرات ادامه داشت، دو طرف جنگ اتهامات متقابلی را در مورد ایجاد موانع در مسیر آتشبس مطرح کردند.
مذاکرات غیرمستقیم میان دو طرف درگیر با میانجیگری قطر، مصر و ایالات متحده در روزهای اخیر در دوحه برگزار شده است، که امیدهایی را برای دستیابی به آتشبس زنده کرده است.
با این حال، روز چهارشنبه هر دو طرف یکدیگر را به ایجاد موانع جدید در مسیر توافق متهم کردند.
حماس در بیانیهای گفت: «مذاکرات دربارهٔ آتشبس و تبادل اسیران با میانجیگری قطر و مصر به صورت جدی در دوحه ادامه دارد… اما اشغالگران شرایط جدیدی در مورد عقبنشینی (نیروها)، آتشبس، اسیران و بازگشت آوارگان تعیین کردهاند که باعث تأخیر در دستیابی به توافق شده است.» حماس جزئیاتی دربارهٔ شرایط اسرائیل ارائه نداد.
اسرائیل به سرعت این اتهامات را رد کرد و اعلام کرد که این گروه حماس است که «موانع جدیدی» در مسیر توافق ایجاد کرده است.
دفتر بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، در بیانیهای اعلام کرد: «سازمان تروریستی حماس بار دیگر دروغ میگوید، از توافقات قبلی عقبنشینی کرده و همچنان موانع جدیدی در مذاکرات ایجاد میکند.»
این اتهامات متقابل در حالی مطرح شد که نتانیاهو روز دوشنبه در پارلمان اسرائیل گفت مذاکرات «پیشرفتهایی داشته است». دفتر او نیز روز سهشنبه اعلام کرد که نمایندگان اسرائیلی پس از «مذاکرات مهم» از قطر بازگشتهاند.
هفته گذشته، حماس به همراه دو گروه مسلح فلسطینی دیگر، یعنی جهاد اسلامی و جبهه مردمی برای آزادی فلسطین، در بیانیهای مشترک و نادر اعلام کردند که توافق آتشبس «بیش از هر زمان دیگری نزدیک» است، به شرط آن که اسرائیل شرایط جدیدی اعمال نکند.
وضعیت در غزه
بنابر گزارشها، ادامه حملات اسرائیل در نوار غزه، در ۲۴ ساعت گذشته دستکم ۲۳ فلسطینی را کشته و ۳۹ نفر دیگر را زخمی کرده است.
ارتش اسرائیل اعلام کرده است که در این روز حملهای علیه یکی از افراد حماس در شهر غزه انجام داده که طی آن چند فلسطینی کشته شدهاند و همچنین دو تونل در نوار غزه تخریب شده است.
در همین حال یک نهاد نظارت بر بحران غذایی که توسط ایالات متحده ایجاد شده، نسبت به وضعیت «قحطی» در شمال غزه هشدار داده و پاپ فرانسیس نیز در سخنرانی سنتی کریسمس خود در واتیکان وضعیت انسانی «بسیار وخیم» در غزه را محکوم کرده و خواستار آزادی اسرای اسرائیلی که توسط حماس نگه داشته میشوند، شد.
حماس و اسرائیل یکدیگر را به تأخیر در دستیابی به آتشبس که با میانجیگری قطر و مصر در حال مذاکره است، متهم کردهاند و هر طرف ادعا میکند که دیگری شرایط و موانع جدیدی اضافه کرده است.
پیشروی بیشتر نیروهای اسرائیلی به داخل سوریه
به نوشته خبرگزاری آلمان به نقل از یک گروه ناظر جنگ، روز چهارشنبه نیروهای اسرائیلی در چندین نقطه به فراتر از منطقه حائل در بلندیهای اشغالی جولان پیشروی کردهاند.
سازمان دیدهبان حقوق بشر سوریه گزارش داده که نیروهای اسرائیلی هفت کیلومتر دیگر وارد خاک سوریه شدهاند. گفته شده که نیروها به شهرهای سوئیسه و قصیبه در سوریه و مناطق دیگر رسیدهاند.
ارتش اسرائیل اعلام کرده که نیروهایش «در جنوب سوریه، داخل منطقه حائل و در نقاط راهبردی برای حفاظت از ساکنان شمال اسرائیل» در حال عملیات هستند.
در این بیانیه آمده است: «برای ایمنی نیروها، مکانهای دقیق اعلام نخواهند شد.»
ارتش اسرائیل پس از سقوط رژیم بشار اسد، حاکم دیرپای سوریه، توسط ائتلافی از شورشیان اسلامگرا، نیروهایی را به منطقه حائل غیرنظامی بین بلندیهای جولان و سوریه مستقر کرد. این اقدام با انتقادهای بینالمللی مواجه شد.
بلندیهای جولان یک فلات سنگی استراتژیک به طول حدود ۶۰ کیلومتر و عرض ۲۵ کیلومتر است که اسرائیل در سال ۱۹۶۷ آن را تصرف و در سال ۱۹۸۱ ضمیمه کرد. این اقدام بهطور بینالمللی به رسمیت شناخته نشده است.