۱۲ سازمان حقوق بشری خواستار افزایش فشارها برای توقف اعدام‌ها در ایران شدند

۱۲ سازمان حقوق بشری از سازمان ملل و دولت‌های مختلف جهان خواستند در مورد روند فزاینده اعدام‌ها در ایران، «از تکرار اظهارات خود» در مورد مخالفت با مجازات اعدام فراتر رفته و فشار را بر جمهوری اسلامی برای توقف این اعدام‌ها افزایش دهند.

این سازمان‌های حقوق بشری از سازمان ملل و دولت‌ها خواسته‌اند تا با استفاده از مجاری دیپلماتیک، هم از طریق سفارتخانه‌های کشورهایی که در ایران حضور دارند و هم از طریق تعامل کشورها با نمایندگی‌های دائمی ایران در ژنو و نیویورک، برای توقف این روند کوششی مضاعف کنند.

امضاکنندگان این بیانیه تازه، نهادهای ایمپکت ایران، کُردپا، اهراز، اس‌پی‌اف، کمپین فعالان بلوچ، کی‌ام‌ام‌کی‌جی، رسانک، اس‌سی‌پی‌ام، آی‌اچ‌آران‌جی‌او، ماده ۱۹، همه حقوق بشر برای همه در ایران و سازمان ای‌بی‌سی هستند.

این نهادها خواستار اتخاد تدابیر و محدودیت‌های هدفمند علیه افراد و نهادهای درگیر در این اعدام‌ها شده و نوشته‌اند که دفتر مقابله با مواد مخدر و جرائم سازمان ملل متحد و سایر آژانس‌های سازمان ملل در ایران باید اطمینان حاصل کنند که فعالیت‌های آنها به محاکمه‌های منجر به اعدام در ایران کمک نکند.

بیشتر در این باره: عفو بین‌الملل: اعدام‌های مربوط به مواد مخدر در ایران سه برابر شده است

این بیانیه مشترک یادآور می‌شود که از اول ژانویه ۲۰۲۳، صدها نفر در ایران اعدام شده‌اند که تعداد آنها بسته به منابع، به حداقل ۲۹۰ و حداکثر بیش از ۳۱۰ نفر می‌رسد که در مقایسه با مدت مشابه سال گذشته بیش از ۷۵ درصد افزایش داشته است.

به نوشته این بیانیه، درصد بالایی از اعدام‌شدگان اخیر از اقلیت‌های قومی و عمدتاً از بلوچ‌ها و کردها هستند.

سازمان عفو بین‌الملل روز ۱۲ خرداد اعلام کرد که شمار اعدام‌های مرتبط با جرائم مواد مخدر در ایران طی سال جاری میلادی نسبت به سال ۲۰۲۲ سه برابر شده است و این آمار را «شرم‌آور» خواند.

طبق آمار سازمان ملل متحد، حدود ۲۰ درصد این موارد اعدام مربوط به شهروندان بلوچ بوده، حال آن‌که قوم بلوچ تنها ۵ درصد جمعیت ایران را شامل می‌شود.

با استفاده از متن بیانیه، ایمپکت‌ایران؛ پ.پ / ب.ب