خبرگزاری آلمان روز سهشنبه از مسکو گزارش داد که مشاور امنیت ملی دونالد ترامپ در گفتوگو با مقامات روس از ایران و چین به عنوان دلیل تصمیم ایالات متحده به خروج از پیمان اتمیاش با روسیه یاد کرده است.
جان بولتون، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، تاکید کرد که ایران و چین و کره شمالی در پی موشکهای بالستیک میانبرد هستند، اما دست آمریکا به دلیل معاهدهاش با مسکو در این زمینه بسته است.
آقای بولتون در روز دوشنبه، ۳۰ مهرماه، و دو روز پس از آن به مسکو سفر کرد که دونالد ترامپ اعلام کرد که از پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد با مسکو خارج میشود.
ساعاتی پیش از ورود و مذاکره او با وزیر خارجه روسیه، سرگئی ریابکوف، معاون وزیر، به خبرگزاری اینترفکس گفته بود که انتظار میرود بولتون «به شکل حرفهای توضیح دهد منظور دقیق» دونالد ترامپ از اعلام موضوع خروج از «پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد» چیست.
آقای ریابکوف در عین حال خروج یکطرفه واشینگتن از این توافق را «بسیار خطرناک» توصیف کرده و گفت که این کار به اقدام «فنی نظامی» تلافیجویانه خواهد انجامید.
حال خبرگزاری آلمان به نقل از مصاحبه آقای بولتون با یک رادیوی روس میگوید که او از ایران و چین و کره شمالی به عنوان عواملی یاد کرده است که دست آمریکا را در این زمینه بستهاند.
جان بولتون با اشاره به جمهوری اسلامی گفت که تهران «همچنان در پی رسیدن به جنگافزار اتمی قابل حمل و نقل است... به نظر ما آنها همچنان مدیریت بانک جهانی تروریسم بینالمللی را در دست دارند.»
مشاور امنیت ملی آمریکا پیشتر نیز در اشاره به اصطلاح «بانک جهانی تروریسم» در روز پنجشنبه، ۱۲ مهر، گفته بود که ایران از زمان انقلاب بهمن ۱۳۵۷ تاکنون «بانک مرکزی جهان برای تروریسم بینالمللی» بوده است.
آقای بولتون روز سهشنبه همچنین اشاره کرد که از سوی دیگر «بسیاری از دوستان و متحدان ما در معرض تواناییهای بالیستیکی چین هستند».
این پیمان سال ۱۹۸۷، بین رونالد ریگان، رئیسجمهوری وقت آمریکا و میخائیل گورباچف، دبیر کل حزب کمونیست شوروی، امضا و یک سال بعد اجرایی شد.
«پیمان منع موشکهای هستهای میانبرد» موشکهای هستهای و متعارف کروز و سکوهای پرتاب آنها با برد بین ۵۰۰ تا هزار، و برد متوسط بین هزار تا ۵۵۰۰ کیلومتر، را از میان برداشت.
اما مقامهای ایالات متحده سالهاست میگویند روسیه دست به ساخت و توسعه این موشکها زده است و در سال ۲۰۱۴ نیز علنا این اتهام را به مسکو وارد کردند.
روسیه از سوی دیگر بارها این اتهامها را رد کرده و همزمان گفته است بخشهایی از سیستم دفاع موشکی آمریکا در کشورهای اروپایی، برخلاف این توافق و ناقض آن است.
جان بولتون روز سهشنبه همچنین با وزیر دفاع روسیه، سرگئی شویگو، دیدار کرد.
آقای شویگو از یک سو بر «تلاشهای مشترک» برای حل مسائل جهان و آقای بولتون بر «تعمیق و تقویت» گفتوگوی آمریکا با روسیه تاکید کرد.
خبرگزاری فرانسه میگوید که جان بولتون قرار است ساعاتی دیگر در روز سهشنبه با رئیس جمهور روسیه دیدار کند.