سخنگوی وزارت خارجه ایران بامداد شنبه ۱۲ آبان در واکنش به بازگشت تحریمهای آمریکا علیه این کشور گفت که واشینگتن «توان بیشتری برای فشار بر کشورها و بنگاههای اقتصادی جهانی ندارد» و این اقدام نیز یک «جنگ روانی» با هدف «هراس و دلهره» مردم است.
دور دوم تحریمها علیه ایران از روز جمعه ۱۱ آبان به اجرا درآمد تا بدین ترتیب همه تحریمهایی که به خاطر توافق اتمی به حالت تعلیق درآمده بود، بازگردد. در همین روز وزیر خزانهداری آمریکا از اضافه شدن ۳۰۰ شخص حقیقی و حقوقی جدید به فهرست تحریمهای آمریکا علیه ایران خبر داد.
اما بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، تاکید دارد که دولت حسن روحانی برای مقابله با این تحریمها تمهیدات لازم را اندیشیده است.
وی اظهار داشت: «هدف آمریکا سرپوش گذاشتن بر شکستهایی است که در حوزه اقتصادی و تحریمهای اقتصادی داشته است.»
این مقام دولت ایران سپس عنوان کرد که جمهوری اسلامی «توانایی و دانایی برای اداره اقتصاد کشور و معیشت مردم» را دارد و از تحریمهای گذشته نیز آموخته که چه پیشبینیهایی بکند.
پیش از این حسن روحانی، رئیس جمهوری ایران، گفته بود که آمریکا از قبل همه تحریمها را انجام داده و دیگر چیز جدیدی برای دور بعدی تحریمها وجود ندارد. او نیز همچنین دور جدید تحریمهای آمریکا علیه ایران را «یک بحث تبلیغاتی و روانی» خوانده بود.
در این حال بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، میگوید که تحریمهای آمریکا «به جایی نرسیده و بخش زیادی از اقدامات آنها با صرف هزینههای گزاف برای فشار بر بانکها، شرکتها، بنگاههای اقتصادی و مؤسسات برای منصرف کردن آنها از کار با ایران با ناکامی مواجه شده است.»
اتحادیه اروپا که خواستار حفظ توافق هستهای با ایران است، از بازگشت تحریمها ابراز تاسف کرده است.
این اتحادیه ساز و کار ویژهای برای محافظت از شرکتهای اروپایی که خواستار ادامه تجارت با ایران هستند، ابداع کرده است. اما از سویی تاکنون شماری از شرکتهای بزرگ اروپایی از بیم تحریمهای آمریکا فعالیت خود در ایران را متوقف کردهاند از جمله شرکت نفتی بزرگ توتال، پژو – سیتروئن، دایملر و ایرباس.
اقتصاد ایران از زمان خروج آمریکا از توافق هستهای روزهای پرالتهابی را سپری میکند به طوری که نرخ دلار در این مدت چندین برابر افزایش یافته و حتی به مبلغ ۱۹ هزار تومان نیز رسیده است.