دو مقام ارشد آمریکایی از جمهوری اسلامی خواستند که از پاسخ به حمله پنجم آبان اسرائیل به خاک ایران خودداری کند.
این واکنش همزمان با انتشار گزارش شبکه سیانان صورت گرفت که به نقل از یک «منبع بلندپایه» نوشته بود جمهوری اسلامی ایران به عملیات اخیر اسرائیل در قبال ایران «پاسخ قاطع و دردناک» خواهد داد.
همزمان، فرمانده سنتکام برای هماهنگی با اسرائیل در خصوص تحولات پیشروی منطقه و احتمال سومین حمله مستقیم ایران به اسرائیل، به تلآویو رفته و یک مقام ارشد اسرائیلی نیز به رسانههای کشورش گفت هر حمله دوباره ایران، با پاسخی «بهشدت دردناک» روبهرو خواهد شد.
سخنگویان کاخ سفید و وزارت خارجه آمریکا روز چهارشنبه ۹ آبان در واکنشهای جداگانه به گزارش سیانان گفتند واشینگتن از ایران میخواهد از پاسخ به حمله اسرائیل خودداری کند و در هر حال، آمریکا در کنار اسرائیل ایستاده و از این کشور حمایت میکند.
کارن ژان پییر، سخنگوی کاخ سفید، اظهار داشت که ایران نباید به حمله اسرائیل پاسخ دهد و آمریکا برای کمک به اسرائیل در دفاع از این کشور ایستاده است.
همچنین متیو میلر، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، با تأکید بر لزوم خودداری ایران از حمله دوباره به اسرائیل گفت: «ایران این پیام را به صورت کاملا روشن میداند که نباید به تشدید درگیری ادامه دهد».
شبکه سیانان چهارشنبهشب بدون بردن نام و ملیت یک «منبع بلندپایه» نوشت پاسخ ایران به عملیات اسرائیل «قطعی و دردناک» خواهد بود. این منبع افزود حمله ایران احتمالا قبل از روز انتخابات ریاستجمهوری آمریکا انجام خواهد شد. انتخابات این کشور روز سهشنبه ۱۵ آبان برگزار خواهد شد.
دولت جو بایدن بعد از حمله اسرائیل به ایران بر لزوم تسریع دیپلماسی و تنشزدایی در منطقه تأکید کرده و از ایران خواسته است که حملات تلافیجویانه به اسرائیل را متوقف کند تا این چرخه جنگ، بدون تشدید بیشتر پایان گیرد.
به نوشته سیانان، در حالی که تهران پس از حمله اسرائیل تلاش کرد آن را کم اهمیت جلوه دهد، اما ظاهرا موضع خود را اکنون تغییر داده و بر لزوم حمله دوباره به اسرائیل متمرکز شده است.
معلوم نیست اگر گزارش رسانههای آمریکایی و اسرائیلی در خصوص وارد شدن ضربات شدید به توان دفاع هوایی ایران در عملیات اسرائیل درست باشد، ایران چگونه خواهد توانست از حملات هوایی بیشتر این کشور علیه خود جلوگیری کند.
علی خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی که فرمانده کل قوای مسلح نیز هست، روز ششم آبان در نخستین واکنش خود به این رویداد گفت پاسخ را به مسئولین حکومتی محول میکند.
به گزارش رسانههای ایران، او در این ارتباط مسئولیت را متوجه شورای عالی امنیت ملی جمهوری اسلامی کرد که شمار زیادی از اعضای آن منصوبان او هستند. با این حال، خامنهای خواهان «فهماندن توانایی» حکومت خود به اسرائیل شده است.
خبرگزاریهای رویترز، آسوشیتدپرس، وال استریت جورنال و نیویورک تایمز در روزهای اخیر از وارد شدن آسیب از جمله به پایگاه موشکی سپاه پاسداران در شاهرود در استان سمنان، سایتهای پارچین و خجیر در اطراف تهران، اهدافی در ایلام و خوزستان اشاره کرده و بر اساس تصاویر ماهوارهای، خسارات وارده به این اماکن را توضیح دادهاند.
حمله اسرائیل که با نام «روزهای پاسخ» انجام شد، به گزارش ارتش ایران به مرگ چهار تن از نیروهای آن منجر شده است. رسانههای تهران به مرگ یک غیر نظامی نیز که ظاهراً نگهبان کارخانه تولید قطعات پهپادی در شمسآباد در حومه تهران بوده، به عنوان «شهید» اشاره کردهاند.
بیشتر در این باره: پایگاه موشکی سپاه پاسداران در شاهرود بر اثر حمله اسرائیل «خسارت جدی دیده است»اسرائیل: هر حمله دوباره ایران با پاسخی سختتر روبهرو میشود
در همین حال، رسانههای اسرائیل چهارشنبهشب به نقل از یک «منبع بلندپایه» این کشور نوشتند هر حمله دوباره جمهوری اسلامی ایران به اسرائیل با پاسخی سختتر روبهرو خواهد شد. این منبع گفت عملیات کشورش با «پختگی» بیشتری صورت خواهد گرفت.
ارتش اسرائیل پنجم آبان گفته بود عملیاتی که در قبال ایران انجام شد، واکنش به شلیک حدود ۱۸۱ فروند موشک بالستیک ایران به سوی اسرائیل در روز دهم مهر بود و اگر ایران در مسیر «تشدید تنتش» حرکت کند، از «بانک اهدافی» که ارتش اسرائیل از ایران دارد، اهداف بیشتری برای عملیات بعدی انتخاب خواهد شد.
هِرتسی هالِوی، رئیس ستاد ارتش اسرائیل، روز سهشنبه در میان خلبانان پایگاه هوایی رامون که در حمله به ایران مشارکت داشتند، گفت: در صورت «ادامه خطای ایران»، کشورش توانمندیهایی را به کار میگیرد که در عملیات روز پنجم آبان از آن استفاده نشد. او گفت ما از اهدافی صرفنظر کردیم که در عملیات بعدی میتواند بهشدت به آن حمله شود، و افزود «ما هنوز در میانه راه هستیم».
رسانههای اسرائیل گزارش دادند که ژنرال مایکل اریک کوریلا، فرمانده سنتکام (نیروهای مرکزی ایالات متحده)، برای هماهنگی با اسرائیل در دفاع از این کشور، در صورت تحولات نظامی بیشتر در منطقه به تلآویو رفته است.
فرمانده سنتکام در روزهایی که اسرائیل در حال تنظیم عملیات خود در واکنش به حمله موشکی ایران بود، در سفر به اسرائیل با مقامات ارشد نظامی این کشور گفتوگو کرده بود.
سنتکام همچنین یک روز پیش از عملیات اسرائیلی، یک اسکادران از جنگندههای خود را که معمولا در آلمان مستقر هستند، به اسرائیل فرستاد. به گزارش شبکه کان، این اسکاداران آمریکایی و همچنین سامانه دفاع هوایی آمریکایی «تاد» کماکان در اسرائیل مستقر هستند تا به این کشور در صورت حمله احتمالی دیگری از سوی ایران کمک کنند.
بیشتر در این باره: نشست شورای امنیت؛ آمریکا هشدار داد پاسخ ایران به اسرائیل عواقب شدید خواهد داشتخلبانان مشارکتکننده در حمله به ایران: عملیات دقیق انجام شد
شبکه کان، روزنامههای یدیعوت آحرونوت، معاریو و رادیو ارتش اسرائیل چهارشنبهشب و روز پنجشنبه سلسله مصاحبههایی را که جداگانه با خلبانان مشارکتکننده در عملیات روز شنبه در ایران انجام دادند، منتشر کردند.
این خلبانان از حضور خود در یک «عملیات تاریخی» که کشورشان تا کنون نظیر آن را انجام نداده است، سخن گفته و بر موفقیت «کامل» در ضربه زدن به اهداف مورد نظر در ایران سخن گفتند.
به گفته این خلبانان، نیروی هوایی ارتش اسرائیل در دو دهه اخیر برای چنین عملیاتی تمرین کرده بود و آنها واقف بودند که با آغاز عملیات، در حال نشان دادن میزان کارآیی در انجام تمرینهای صورت گرفته پیشین هستند.
خلبان «ع» که با یک جت اف-۱۶ در عملیات مشارکت داشته است، در کنار این هواپیمای جنگی، به شبکه کان گفت: هنگام آغاز پرواز به سوی عملیات و در طول انجام آن، او و خلبانان دیگر به شدت متمرکز بودند تا عملیات را دقیق انجام دهند.
خلبان «ع» افزود: عملیات روز شنبه مسیر را برای مأموریتهای مشابه بعدی در صورت نیاز هموار کرده است. این خلبان در پاسخ به این پرسش که آیا در مسیر عملیات با جتهای جنگی ایران هم ناچار به مقابله بود، گفت هیچ هواپیمای جنگی یا غیر جنگی ایران با آنها مقابله نکرد.
تعدادی از خلبانان به روزنامه یدیعوت آحرونوت گفتند در چند روز مانده به عملیات انواع احتمالات را که ممکن بود موجب غافلگیری شود، بررسی کردند اما در نهایت عملیات بدون روبهرو شدن با چنین احتمالاتی انجام شد.
این مصاحبهها به درخواست رسانههای مختلف اسرائیل و با اجازه ارتش با خلبانان و همچنین با شماری از کادر زمینی در پایگاههای هوایی که از جمله به سوار کردن تسلیحات سنگین به جنگندهها مشغول بودهاند، انجام شده است.
یک تکنسین زن نیروی زمینی ارتش به شبکه کان گفت دقت بسیار بالایی را در کنترل هواپیما و سوار کردن تسلیحات برای یک عملیات «تاریخی» به کار برد و «۱۶ بار» جت خلبان «ع» را پیش از راهی شدن کنترل کرد.
گزارش رسانههای اسرائیل در روز پنجم آبان حاکی بود که بیش از ۱۰۰ جنگنده و هواپیما در عملیات شرکت داشتند.
برخی از رسانهها شمار جنگندهها را تا ۱۴۰ فروند نیز اعلام کرده و از ضربه زدن به ۲۰ تا ۲۳ هدف مشخص نظامی در ایران خبر دادند.
خلبانان ارشد پیشین نیروی هوایی گفتند همه جنگندهها برای عملیات نبودند، بلکه تعدادی از آنها برای نجات خلبانان در صورت گرفتار شدن در ایران عمل کردند.
بیشتر در این باره: نتانیاهو: در حمله به ایران «کارخانههای مرگ» را نابود کردیم