وزارت خارجه آمریکا در گزارش سالانه خود از میزان پایبندی کشورها به معاهدات کنترل تسلیحات، از حکومت ایران خواسته است که «بدون اتلاف وقت، انکار و یا فریبکاری» تمام تعهداتش در قبال آژانس بینالمللی انرژی هستهای را انجام دهد.
در این گزارش که روز سهشنبه سوم تیر منتشر شد، آمریکا تاکید کرده که جمهوری اسلامی باید از مانعتراشی و اخلال در کار آژانس جهت راستیآزمایی برنامه هستهای ایران خودداری کند و رفتاری «مسئولانه» داشته باشد.
شورای حکام آژانس ۳۰ خرداد با تصویب قطعنامهای که سه کشور اروپایی به این نهاد ناظر دیدبان هستهای سازمان ملل ارائه کردند، از ایران خواست که امکان حضور بازرسان آژانس در دو مکان «مشکوک» در ایران را فراهم کند.
بیشتر در این باره: شورای حکام قطعنامه سه کشور اروپایی علیه ایران را تصویب کرداین قطعنامه که بر اساس پیشنهاد فرانسه، آلمان و بریتانیا تصویب شده و نخستین قطعنامه شورای حکام علیه ایران در هشت سال اخیر است، از حمایت آمریکا نیز برخوردار است.
وزارت خارجه آمریکا همچنین برنامه غنیسازی اورانیوم ایران را «غیرقابل قبول» و تهدیدی برای «صلح و امنیت جهان» توصیف کرده است.
در این گزارش تاکید شده است که دولت آمریکا کماکان به تلاش برای سد کردن راه ایران در دستیابی به تسلیحات هستهای متعهد است و همزمان از نظارت بر توان موشکی و سلاحهای متعارف ایران و گردآوری اطلاعات درباره ابعاد پنهان برنامه هستهای ایران باز نخواهد ایستاد.
در بخشی از گزارش وزارت خارجه آمریکا آمده است که اقدام حکومت ایران در عدم اعلام مواد هستهای که در اختیار داشته، پایمال شدن صریح تعهدات الزامآور کشورها به پادمان آژانس بینالمللی انرژی اتمی است.
تاکید وزارت خارجه آمریکا بر تمدید تحریمهای تسلیحاتی حکومت ایران
گزارش سالانه وزارت خارجه آمریکا که با هدف نظارت بر میزان رعایت قراردادهای کنترل تسلیحات، خلع سلاح و عدم نشر جنگ افزار ممنوعه از سوی کشورهای مختلف تنظیم شده است، به کنگره آمریکا ارائه میشود.
بر اساس این گزارش، وزارت خارجه آمریکا به کنگره متعهد میشود که جزئیات تخطیهای ایران از قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را به سازمان ملل ارائه کند.
در این گزارش، پرتاب ماهواره نظامی سپاه پاسداران به فضا یکی از نمادهای روشن تخطی از قطعنامه ۲۲۳۱ سازمان ملل اعلام شده و بر پیگیری تلاشهای دولت آمریکا برای تمدید تحریمهای تسلیحاتی ایران تاکید شده است.
حکومت ایران بر اساس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت تا مهرماه امسال حق خریدوفروش جنگافزار را ندارد.
دولت آمریکا با لغو تحریمهای فروش سلاح ایران بعد از این تاریخ مخالف است و قصد دارد آن را به صورت نامحدود تمدید کند.
بیشتر در این باره: آمریکا «خواستار تمدید نامحدود» تحریم تسلیحاتی ایران شدشورای امنیت سازمان ملل متحد روز چهارشنبه چهارم تیرماه نخستین دور گفتوگوها در مورد قطعنامه پیشنهادی آمریکا برای تمدید نامحدود تحریم تسلیحاتی ایران را آغاز خواهد کرد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، طبق قطعنامه پیشنهادی آمریکا فروش تسلیحات و تجهیزات نظامی توسط ایران ممنوع خواهد شد و کشورهای دیگر نیز فقط در صورت تایید کمیتههای کارشناسی شورای امنیت میتوانند به ایران اسلحه و تجهیزات نظامی بفروشند.
در عین حال تمامی کشورها موظف خواهند شد که در صورت وجود شواهد یا سوءظن در مورد وجود تسلیحات و کالاهای ممنوعه، محمولهها را بازرسی کرده و از تمام کشورها میخواهد که به همین دلیل کشتیها را در آبهای بین المللی با توافق کشوری که آن شناور با پرچم آن حرکت میکند، بازرسی کنند.
حسن روحانی، رئيسجمهوری ایران، روز ۲۱ خرداد گفت جمهوری اسلامی «توقع دارد» روسیه و چین به عنوان «دو کشور دوست» ایران در برابر تمدید تحریم تسلیحاتی ایران با فشار آمریکا در شورای امنیت بایستند.
مایک پومپئو، وزیر خارجه آمریکا، که کشورش اردیبهشت دو سال پیش از برجام خارج شد، بارها اعلام کرده که سیاست فشار حداکثری تا زمان بازگشت حکومت ایران به میز مذاکره، با هدف تنظیم یک توافق هستهای «جامعتر» ادامه خواهد یافت.
دولت آمریکا هدف از تنظیم این توافق جامع را نظارت بر طیف وسیعتری از فعالیتهای مشکوک اتمی و تسلیحاتی و آزمایشهای موشکی ایران اعلام کرده است.