خبرگزاری رویترز خبر داد که نزار زکا، شهروند لبنانی دارای اقامت آمریکا، پس از حدود چهار سال حبس روز سهشنبه، ۲۱ خرداد، ایران را ترک کرده است.
این خبرگزاری به نقل از یک مقام لبنانی که نامش فاش نشده اعلام کرد که آقای زکا به همراه رئیس سازمان امنیت عمومی لبنان که برای آزادی او به تهران رفته بود ایران را ترک کرده است.
صیح روز سهشنبه سخنگوی قوه قضائیه ایران اعلام کرد که دادگاه با «آزادی مشروط» موافقت کرده است.
روز دوشنبه، ۲۰ خرداد، عباس ابراهیم، مدیر اداره امنیت عمومی لبنان، در تهران با نزار زکا دیدار کرده بود.
در تصویر منتشر شده از این ملاقات، پرچمهای ایران، لبنان و همچنین پرچم سپاه پاسداران روی میز محل این دیدار وجود دارد.
خبر بازداشت این شهروند لبنانی روز ۱۲ آبان ۹۴ منتشر شد. این کارشناس فناوری اطلاعات روز ۲۴ شهریور ۱۳۹۴ از سوی معاونت امور زنان ریاست جمهوری برای شرکت در «همایش بینالمللی نقشآفرینی زنان در توسعه پایدار» به تهران رفته بود. ولی سه روز بعد در حالی که قصد ترک تهران را داشت، ناپدید شد و ۴۵ روز بعد خبر بازداشتش تایید شد.
او که دارای اقامت دائم آمریکا است به اتهام «جاسوسی و همکاری با دولت متخاصم» به تحمل ده سال زندان و پرداخت چهار میلیون و ۲۰۰ هزار دلار جریمه نقدی محکوم شده بود.
محمدجواد ظریف، وزیر خارجه جمهوری اسلامی، روز چهارم اردیبهشت در یک سخنرانی در نیویورک گفته بود ایران شش ماه پیش آمادگی خود را برای مبادله زندانیان به آمریکا اعلام کرد اما هنوز پاسخی دریافت نکرده است.
پس از انتشار سخنان ظریف، یک مقام وزارت خارجه آمریکا در پاسخی مکتوب به رسانههای این کشور گفته بود که ایالات متحده «راه حل بشردوستانه آزادی آمریکاییهای زندانی در ایران» را بارها تکرار کرده است.
وی تاکید کرده بود که جمهوری اسلامی میتواند جدی بودن خود در مسائل کنسولی را ابتدا «با آزادی فوری زندانیان بیگناه آمریکایی» نشان دهد.
در پاسخ مکتوب این مقام وزارت خارجه آمریکا به نام ژیو وانگ، رابرت لوینسون، سیامک نمازی و نزار زکا اشاره شده بود.
همزمان با اجرایی شدن برجام در ۲۶ دیماه ۹۴، جیسون رضاییان خبرنگار نشریه واشینگتنپست، امیر حکمتی تفنگدار دریایی پیشین، سعید عابدینی، نوکیش مسیحی و نصرتالله خسروی رودسری، چهار شهروند آمریکاییِ ایرانیتبار از زندان در ایران آزاد شدند و در قبال آزادی این زندانیان دولت آمریکا با آزادی هفت ایرانی زندانی در این کشور موافقت کرد.