حدود سه ماه پس از تصویب طرحی در مجلس نمایندگان آمریکا برای پاسخگو کردن مقامهای جمهوری اسلامی در قبال «گروگان گرفتن» شهروندان آمریکایی در ایران، سناتور تام کاتن با افزودن پیشنهادهایی به این طرح، «قانون گروگانگیری ایران» را به سنای آمریکا ارائه کرد.
بر اساس طرحی که سناتور تام کاتن روز پنجشنبه ۲۸ تیرماه به سنا ارائه کرد، در صورتی که شهروند آمریکا یا دارنده «گرینکارت» با انگیزههایی سیاسی در ایران به زندان بیفتد، مقامهای جمهوری اسلامی که در این موضوع نقش داشتهاند تحریم میشوند و خانوادههای این مقامها نیز اجازه ورود یا ادامه حضور در خاک آمریکا نخواهند داشت.
سناتور جمهوریخواه تام کاتن هنگام معرفی این طرح گفت: «کسی که یک آمریکایی را گروگان میگیرد حق ندارد به ایالات متحده بیاید و از آزادیهای آمریکا بهره ببرد».
این طرح در اوایل اردیبهشت در مجلس نمایندگان آمریکا با ۴۱۰ رأی موافق در برابر ۲ رأی مخالف به تصویب رسیده بود.
طرح فعلی، شامل مصوبه مجلس نمایندگان به علاوه پیشنهادهای تام کاتن، شامل پنج محور است:
- دولت ایالات متحده باید تمامی تمهیدات قانونی را به کار بگیرد تا ایران را از گروگان گرفتن شهروندان آمریکایی بازدارد
- اعلام شود که دولت آمریکا برای آزادی گروگانها باج نمیپردازد
- علیه مقامهایی که در آزارهای «با انگیزههای سیاسی» علیه شهروندان آمریکایی مسئولیت دارند تحریمهایی از قبیل عدم صدور روادید و توقیف اموال اعمال شود
- به رئیس جمهور اختیار داده شود تا خانواده این مقامها را از ورود به آمریکا منع کند یا به اخراج آنها فرمان دهد
- این تحریمها فقط ۳۰ روز پس از آن متوقف شود که رئیس جمهوری آمریکا اعلام کند ایران دست از گروگان گرفتن شهروندان آمریکا برداشته است
دستگیری شهروندان دوتابعیتی و صدور و احکام زندان برای آنها در سالهای اخیر در ایران افزایش یافته است. بنابر برآورد کمپین حقوق بشر در ایران، سپاه پاسداران از زمان توافق هستهای تاکنون بیش از ۳۰ فرد دوتابعیتی را بازداشت و زندانی کرده است که شماری از آنها آمریکایی هستند.
باقر نمازی، سیامک نمازی و ژیائو وانگ، سه شهروند آمریکایی، در حال حاضر در ایران زندانی هستند.
کارن وفاداری، شهروند آمریکایی نیز به اتفاق همسرش آفرین نیساری، و همچنین نزار زکا، شهروند لبنانی که اجازه اقامت دائم در آمریکا را دارد، نیز در ایران زندانی هستند.
از سرنوشت رابرت لوینسون، مأمور پیشین پلیس فدرال آمریکا که زمستان سال ۱۳۸۵ پس از سفر به جزیره کیش ناپدید شد نیز خبری در دست نیست.
مقامهای جمهوری اسلامی ایران هنوز واکنشی به طرح سناتور تام کاتن ابراز نکردهاند اما پیش از این همواره با رد اتهام نقض حقوق بشر در ایران، متقابلاً این اتهام را به آمریکا نسبت دادهاند.