مورگان اورتگاس، سخنگوی وزارت خارجه آمریکا، با اعلام حمایت از سعید ملایی، جودوکار خبرساز ایرانی، روز سهشنبه ۱۲ شهریور در پیامی توئیتری نوشت که «شرکت در مسابقات ورزشی نباید با واهمه از تلافیجویی اوباش بزدل همراه باشد».
سعید ملایی، ستاره جودوی ایران، هفته پیش در پی باخت «اجباری» در بازیهای قهرمانی جهان در توکیو به منظور روبهرو نشدن با حریف اسرائیلی، از ژاپن به آلمان رفت و به رادیو فردا گفت که قصد بازگشت به ایران ندارد.
فدراسیون جهانی جودو با تأیید خبر پناهندگی سعید ملایی به آلمان، بلافاصله از او حمایت کرد و ماریوس وایزر، رئیس فدراسیون جهانی جودو، نیز اظهار امیدواری کرد که «قهرمان ایرانی جهان در ۲۰۱۸، در بازیهای المپیک ۲۰۲۰ زیر پرچم ورزشکاران پناهنده المپیک مسابقه بدهد.»
این فدراسیون پس از این خبر عنوان صفحه رسمی خود در توئیتر را نیز به عبارتِ «از ملایی حمایت میکنم» تغییر داد.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا در پیام توئیتری خود با استفاده از هشتگ «حمایت از ملایی» همچنین اعلام کرده است که «ایالات متحده در حمایت از جودوکار باشهامت ایرانی که برای باخت و روبهرو نشدن با ورزشکار اسرائیلی توسط رژیم ایران تهدید شده بود، به فدراسیون بینالمللی جودو میپیوندد».
سعید ملایی گفته است که بهدستور مقامهای جمهوری اسلامی و زیر فشار آنها سه بار ناچار شده است به باختهای اجباری تن بدهد تا مجبور به رویایی با حریف اسرائیلی نشود.
آنچه از ماجرای «باید ببازی» جمهوری اسلامی برای سعید ملایی نصیب ایران شد، از دست دادن یک ستاره جهانی در ورزش و نیز یک مدال جهانی بود.
در مقابل و در نتیجه این ماجرا، یک جودوکار اسرائیلی موفق شد اولین مدال طلای جهانی جودوی مردان در تاریخ کشورش را به گردنش بیاویزد، ضمن آنکه ماتیاس کاسی از بلژیک نیز برای اولین بار به فینال جهانی رسید و صاحب مدال شد و لوکا مایسورادزه از گرجستان نیز برای اولین بار توانست بر سکوی جهانی بایستد.
پس از این رویدادها، رضا صالحی امیری، رئیس کمیته المپیک ایران، با انتقاد شدید از رئیس فدراسیون جهانی جودو، او را به طراحی «سناریوی از پیش برنامهریزیشده» متهم کرد و مدعی شد که در صورت بازگشت سعید ملایی به ایران، «همچون یک قهرمان با آغوشی باز مورد استقبال قرار خواهد گرفت».
همزمان، برخی نهادها و رسانههای امنیتی جمهوری اسلامی، از جمله قرارگاه سایبری عمار و خبرگزاریهای فارس و مشرقنیوز، حملات لفظی شدیدی علیه فدراسیون جهانی جودو و رئیس آن منتشر کردند.
در پی این واکنشها از داخل ایران، سعید ملایی در گزارشی که روز دهم شهریور در وبسایت فدراسیون جهانی جودو منتشر شد گفت بهرغم وعدههایی که مقامهای جمهوری اسلامی برای بازگشتِ «بدون مشکل» او به کشور میدهند، او همچنان از مشکلاتی که ممکن است برای خود و خانوادهاش اتفاق بیفتد نگران است.
در گزارش ویژه فدراسیون جهانی جودو، برای نخستینبار جزئیاتی از ماجرای اِعمال فشار جمهوری اسلامی بر ورزشکاران برای پرهیز از مبارزه با حریفان اسرائیلی افشا شد. ازجمله اینکه «دقایقی قبل از آغاز مبارزه سعید ملایی با خالمورزایف، قهرمان المپیک از روسیه، محمدرضا داورزنی، معاون وزیر ورزش ایران، با مربی اعزامی تماس گرفت و علاوه بر تهدیداتی دربارهٔ سعید و خانوادهاش، دستور داد که او نباید مبارزه کند. سعید فرو ریخت».
در این گزارش همچنین روایت شده است که پس از تصمیم سعید ملایی برای ادامه مبارزه روس تاتامی، «هیاتی از سفارت جمهوری اسلامی ایران در توکیو به محل مسابقات آمدند. یکی از آنها بهطور غیرقانونی با مجوز مربی ایران به محوطه گرم کردن ورزشکاران آمد تا پیامهای تهدیدآمیز را به سعید منتقل کند».
این گزارش در ادامه از تماس ویدئویی رضا صالحی امیری، رئیس کمیته المپیک، با مربی ایران خبر داده است: «صالحی امیری به سعید ملایی گفت مقامات امنیتی در خانه پدر و مادرت بودند. دوستان سعید هم به او پیامک فرستادند که عدهای به خانهتان آمده و به پدرت گفتند از سعید بخواه قوانین کشور را رعایت کند و گرنه دچار مشکل خواهد شد».
ماریوس ویزر، رئیس فدراسیون جهانی جودو، در اینباره گفته است که این فدراسیون طرفدار یا علیه هیچ کشوری نیست و از تمامیت ورزش، منشور المپیک و ارزشهای ورزش در توسعه صلح و وحدت و دوستی در جهان دفاع میکند.
آقای ویزر همچنین ابراز امیدواری کرده است که دیگر فدراسیونهای جهانی در رشتههای گوناگون ورزشی نیز این موضوع را دنبال کنند.