سد «رجل سیاسی» بر سر راه ریاست‌جمهوری زنان

  • فرین عاصمی

اعظم طالقانی بارها برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست‌جمهوری ثبت‌نام کرده و گفته تا زمانی که زنده‌است به این کار ادامه خواهد داد

نزدیک به چهل سال است که واژه «رجل سیاسی» مانع از کاندیداتوری زنان برای پست ریاست‌جمهوری شده است.

شورای نگهبان در انتخابات اخیر ریاست‌جمهوری اعلام کرده بود که زنان می‌توانند برای کاندیداتوری ثبت‌نام کنند اما بررسی موضوع رجل سیاسی هنوز در شورای نگهبان به نتیجه نرسیده است.

در تاریخ جمهوری اسلامی تاکنون هیچ کاندیدای زنی نتوانسته در دور نهایی رقابت‌های انتخابات ریاست‌جمهوری حضور داشته باشد و صلاحیت همه ثبت‌نام کنندگان زن بدون اشاره به زن بودنشان، توسط شورای نگهبان رد شده است.

بر اساس اصل ۱۱۵ قانون اساسی جمهوری اسلامی، رئیس جمهوری باید از میان «رجل سیاسی و مذهبی» انتخاب شود، اما تعریف رجل سیاسی و اینکه مصادیق آنچه کسانی هستند، همواره مورد مناقشه بوده‌است. اخیراً محمد یزدی، دبیر جامعه مدرسین حوزه علمیه قم از شورای نگهبان درخواست کرد واژه رجل سیاسی و مذهبی در این شورا بررسی شود.

در برنامه دیدگاه‌های این هفته به موضوع رجل سیاسی و مذهبی، تعریف آن و موانعی که بر سر راه زنان برای کاندیداتوری در انتخابات ریاست‌جمهوری قرار دارد پرداخته‌ایم. با حضور دو کارشناس: فاطمه حقیقت‌جو، نماینده مجلس در دوره ششم، فعال سیاسی و حقوق زنان ساکن آمریکا و حسن فرشتیان، حقوقدان و دین‌پژوه ساکن فرانسه.

Your browser doesn’t support HTML5

سد «رجل سیاسی» سر راه ریاست‌جمهوری زنان