قطعنامه پیشنهادی سه کشور غربی درباره سوریه در اختیار اعضای شورای امنیت قرار گرفت

یک روز پس از رأی منفی شورای امنیت سازمان ملل به قطعنامه پیشنهادی روسیه درباره محکوم کردن حملات سه کشور غربی به سوریه، خبرگزاری ایتارتاس گزارش داده که پیش‌نویس قطعنامه آمریکا، بریتانیا و فرانسه قرار است بزودی در این شورا به رأی گذاشته شود.

خبرگزاری روسی ایتارتاس روز یکشنبه ۲۶ فروردین به نقل از «یک منبع دیپلماتیک غربی» گزارش داد که گفت‌وگوها درباره پیش‌نویس جدید از روز دوشنبه آغاز می‌شود. با این حال این گزارش به زمان رأی‌گیری درباره قطعنامه پیشنهادی سه کشور غربی اشاره‌ای نکرده است.

پیشتر خبرگزاری فرانسه گزارش داده بود که آمریکا، فرانسه و بریتانیا پیش‌نویس قطعنامه‌ای را در اختیار اعضای شورای امنیت سازمان ملل قرار داده‌اند که در آن، استفاده از تسلیحات شیمیایی در سوریه، و از جمله در شهر دوما، محکوم شده و خواستار همکاری کامل حکومت بشار اسد با بازرسان بین‌المللی شده است.

کارشناسان سازمان منع گسترش سلاح‌های شیمیایی (OPCW) روز جمعه و اندکی پیش از آغاز حملات سه قدرت غربی وارد دمشق شدند. این سازمان تأکید کرده است که به بررسی‌های خود در مورد حملات شیمیایی یکشنبه گذشته در دوما ادامه خواهد داد.

به گزارش خبرگزاری فرانسه، در قطعنامه جدید که پیش‌نویس آن را فرانسه با حمایت آمریکا و بریتانیا تدوین کرده است، بر ساز و کار تحقیق درباره حملات شیمیایی در سوریه تأکید شده و همچنین خواستار برقراری آتش‌بس و دسترسی گروه‌های امدادی به مناطق مورد نیاز شده است.

آمریکا: در صورت استفاده دولت سوریه از سلاح شیمیایی همچنان «دست به ماشه‌ایم»

نشست شورای امنیت سازمان ملل که شامگاه شنبه ۲۵ فروردین برای بررسی قطعنامه پیشنهادی روسیه در محکومیت حملات سه کشور غربی به سوریه برگزار شده بود با ۸ رأی مخالف و ۴ رأی ممتنع کنار گذاشته شد.

نشست شامگاه شنبه با حملات لفظی روسیه و سوریه از یک سو و نمایندگان آمریکا، بریتانیا و فرانسه از سوی دیگر روبه رو شد.

با این حال واسیلی نبنزیا، نماینده روسیه در سازمان ملل، در این نشست نقل قولی از رئیس جمهوری کشورش، ولادیمیر پوتین را خواند که وی کشورهای غربی را متهم کرده بود که «بدون آنکه منتظر نتیجه کار بازرسان شیمیایی درباره دوما بمانند» دست به اقدام نظامی زدند.

بشار جعفری، سفیر سوریه در سازمان ملل نیز در این نشست بار دیگر گفت کشورش «قربانی تروریسم است».

اما نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل، با اشاره به اینکه برای بازداشتن حکومت بشار اسد از کاربرد تسلیحات شیمیایی بارها تلاش شد به دیپلماسی فرصت داده شود گفت: دست‌کم شش قطعنامه پیشنهادی درباره حملات شیمیایی در سوریه که با وتوی روسیه کنار گذاشته شد نشانگر این تلاش‌ها ست.

خانم هیلی همچنین گفت: «امروز صبح رئیس جمهور ترامپ به من گفت اگر رژیم سوریه بار دیگر از گاز سمی استفاده کند ایالات متحده با خشاب آماده است».

Your browser doesn’t support HTML5

هشدار آمریکا به حکومت سوریه درباره کاربرد احتمالی تسلیحات شیمیایی

نیکی هیلی همچنین در بخش دیگری از سخنانش که در توئیتر دونالد ترامپ بازتاب یافته است گفت: «رئیس‌جمهور ما وقتی خط قرمزی می‌گذارد آن خط قرمز را اجرا می‌کند».

در خبری دیگر مایک پنس، معاون رئیس جمهوری آمریکا نیز به حکومت سوریه هشدار داده است در صورت استفاده مجدد از تسلیحات شیمیایی، «بهای آن را خواهد پرداخت».

آقای پنس که به پرو سفر کرده است شامگاه شنبه به وقت محلی، با اشاره به اینکه حملات شب گذشته پیامی صریح و روشن به رژیم سوریه بود گفت: برای بازداشتن رژیم اسد از هرگونه استفاده احتمالی از سلاح‌های شیمیایی در آینده کاملاً آماده‌ایم.

حملات آمریکا، بریتانیا و فرانسه علیه اهدافی در سوریه بامداد شنبه انجام شد.

همچنین بنابر بیانیه کاخ سفید، دونالد ترامپ شامگاه شنبه با ترزا می، نخست وزیر بریتانیا، و امانوئل مکرون، رئیس‌جمهور فرانسه، تلفنی گفت‌وگو کرد.

بنابر همین گزارش، رهبران سه کشور در این گفت‌وگو تأکید کردند که حملات بامداد شنبه در سوریه برای جلوگیری از تکرار کاربرد استفاده از تسلیحات شیمیایی «ضروری بوده و با موفقیت انجام شده است».

در توضیحاتی که فرماندهان پنتاگون عصر شنبه به خبرنگاران ارائه کردند، ژنرال کنث مک‌کنزی گفت که در عملیات اخیر، مرکز تحقیقات شیمیایی ارتش سوریه در برزه «با ۷۶ موشک هدف قرار گرفت و نابود شد»، تأسیسات زرادخانه شیمیایی سوریه در نزدیکی حمص «با ۲۲ موشک هدف قرار گرفت و تخریب شد» و یک زرادخانه شیمیایی دیگر در نزدیک حمص نیز «با ۷ موشک هدف قرار گرفت و از بین رفت».

با استفاده از گزارش‌های خبرگزاری فرانسه و ایتارتاس؛ ج./م.ا.