لینک‌های قابلیت دسترسی

خبر فوری
دوشنبه ۳ دی ۱۴۰۳ تهران ۰۴:۰۴

شورای امنیت سازمان ملل قطعنامه پیشنهادی روسیه در محکومیت حمله به سوریه را رد کرد


هشت کشور از ۱۵ عضو دائم و غیردائم شورای امنیت به پیش‌نویس قطعنامه روسیه رای مخالف دادند و رای چهار عضو دیگر، ممتنع بود.
هشت کشور از ۱۵ عضو دائم و غیردائم شورای امنیت به پیش‌نویس قطعنامه روسیه رای مخالف دادند و رای چهار عضو دیگر، ممتنع بود.

شورای امنیت سازمان ملل در نشست شامگاه شنبه، ۲۵ فروردین، خود پیش‌نویس قطعنامه ارائه شده از سوی روسیه در محکومیت حملات آمریکا، بریتانیا و فرانسه به سوریه را رد کرد.

این نشست پس از درخواست ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهوری روسیه، برای رسیدگی به بحران سوریه بعد از حملات ائتلاف سه قدرت غربی هم‌پیمان علیه سوریه برگزار شد.

آمریکا، بریتانیا و فرانسه بامداد شنبه در واکنش به حملات یکشنبه گذشته به غیرنظامیان در شهر دوما، به یک سری اهداف نظامی و مراکزی که سلاح‌های شیمیایی سوریه در آن تولید می‌شود، حمله کردند.

اما پیش‌نویس تنظیم شده از سوی روسیه، یکی از همپیمانان مهم سوریه، در پایان یک نشست پرالتهاب شورای امنیت، تنها از رای حمایتی دو کشور دیگر برخوردار شد؛ چین و بولیوی.

هشت کشور از ۱۵ عضو دائم و غیردائم شورای امنیت به پیش‌نویس قطعنامه یاد شده رای مخالف دادند و رای چهار عضو دیگر، ممتنع بود.

روسیه در دوره اخیر شش بار پیش‌نویس قطعنامه‌های ارائه شده به شورای امنیت برای محکومیت سوریه را وتو کرده بود. اما واسیلی نبنزنیا، سفیر روسیه در سازمان ملل، در نشست شنبه مدعی شد که آمریکا و هم‌پیمانانش به جای دیپلماسی، به تاخت‌وتاز و «قلدرمابی» روی آورده‌اند زیرا «هنوز افکار استعماری» دارند.

نشست شورای امنیت با اظهارات قاطع نیکی هیلی، سفیر آمریکا، کارن پیرس، سفیر بریتانیا، و همچنین نماینده سوئد در سازمان ملل، به محکومیت شدید عملکرد روسیه در حمایت از «جنایات» بشار اسد مبدل شد.

نیکی هیلی در این نشست تاکید کرد که شش بار وتوی روسیه، از سوی سوریه به «چراغ سبز» تعبیر شد تا به جنایات خود علیه غیرنظامیان ادامه دهد.

خانم هیلی، بریتانیا و فرانسه را «دوستان بزرگ» آمریکا، و حملات را «دقیق و موجه» نامید. وی تاکید کرد که حملات به «قلب مراکز شیمیایی سوریه، برنامه تولید جنگ‌افزار شیمیایی سوریه را فلج می‌کند».

سفیر آمریکا این را نیز گفت که بارها به سوریه فرصت داده شد اما زمان دیپلماسی دیگر به سر آمد و زمان عملکرد بود. خانم هیلی هشدار داد که اگر اسد دوباره به حمله شیمیایی اقدام کند، آمریکا و هم‌پیمانانش دوباره وارد عمل خواهند شد.

کارن پیرس، سفیر بریتانیا در سازمان ملل، نیز سخنانی را که ترزا می، نخست‌وزیر کشورش روز شنبه در لندن بیان کرده بود، مورد تاکید قرار داد. وی گفت، کسی جز حکومت اسد توان حمله شیمیایی یکشنبه گذشته در دوما را نداشت.

فرانسوا دلاتره، سفیر فرانسه در سازمان ملل، نیز گفت که برای پاریس جای تردیدی نبود که بشار اسد عامل حمله شیمیایی به غیرنظامیان در دوما بود.

سفیر فرانسه نیز مانند همتایان آمریکایی و بریتانیایی خود تاکید کرد که کشورش در تکرار اقدام نظامی علیه سوریه، در صورتی که رژیم اسد حملات شیمیایی به غیرنظامیان را ادامه دهد، عزم راسخ دارد.

آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، که خود در این جلسه حضور یافت و در آغاز آن سخن گفت، کاربرد سلاح شیمیایی را «غیر قابل قبول» نامید و بر وظیفه شورای امنیت برای صلح و امنیت جهانی تاکید کرد.

اما بشار جعفری، سفیر سوریه در سازمان ملل، که در این نشست حضور داشت، مواضع شناخته شده دمشق را که مدعی است این کشور «قربانی تروریسم» شده است، تکرار کرد.

سازمان منع گسترش سلاح‌های شیمیایی که کارشناسان آن جمعه و اندکی پیش از آغاز حملات سه قدرت غربی، به دمشق رسیده بودند، تاکید کرده که به بررسی‌های خود در مورد حملات شیمیایی یکشنبه گذشته در دوما ادامه خواهد داد.

در حملات دوما، هفتاد تن کشته و صدها تن زخمی شدند؛ سوریه، روسیه و ایران در بسیاری از واکنش‌های خود از اساس وجود این حمله را منکر شدند اما دونالد ترامپ تاکید کرده بود «اسد حیوان» که مردم و کودکان خود را این‌گونه می کشد، مجازات خواهد شد.

بر اساس گزارش خبرگزاری‌های خارجی/ف.ر/ ک.ر
XS
SM
MD
LG