واکنش آمریکا به درگیری‌های ایران و پاکستان؛ کاخ سفید خواستار خویشتن‌داری دو طرف شد

متیو میلر سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در جمع خبرنگاران

به‌دنبال حملات هوایی متقابل ایران و پاکستان،‌ وزارت خارجه ایالات متحده روز پنجشنبه ۲۸ دی‌ماه خواستار خویشتن‌داری دو طرف درگیری شد.

شامگاه سه‌شنبه ۲۶ دی‌ماه ایران نقاطی را که ادعا می‌کرد پایگاه‌های گروه شبه‌نظامی جیش‌العدل بوده، در منطقه بلوچستان پاکستان هدف قرار داد. دو روز بعد، در صبحگاه پنجشنبه پاکستان به تلافی، به نقاطی در شهر سراوان در استان سیستان و بلوچستان ایران حمله کرده و گفت که مخفیگاه‌های گروه جدایی‌طلب موسوم به ارتش آزادیبخش بلوچستان را نابود کرده است.

اسلام‌آباد ساعاتی پس از این حمله، با انتشار بیانیه‌ای، ضمن یادآوری اهمیت همکاری و هماهنگی دو همسایه، روابط دو کشور را «برادرانه» توصیف کرد.

متیو میلر سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده این بیانیه را «سازنده و سودمند» خواند.

پیشتر جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید هم با اشاره به اینکه ایالات متحده با شرکای پاکستانی‌اش در تماس است،‌ تاکید کرده بود که واشینگتن نمی‌خواهد تنش در جنوب و مرکز آسیا بالا بگیرد.

بیشتر در این باره: حملهٔ موشکی به پاکستان؛ نمایش اقتدار یا اشتباه در محاسبات؟

تنش تازه میان تهران و اسلام‌آباد وضعیت را در کل خاورمیانه پیچیده‌تر کرده است. از زمان آغاز جنگ اسرائیل و حماس در نیمه مهرماه، به شدت فعالیت گروه‌های نیابتی جمهوری اسلامی هم افزوده شده و این گروه‌های شبه نظامی، از غزه تا دریای سرخ و از سوریه تا عراق، با منافع آمریکا و اسرائیل درگیرند.

رئیس‌جمهور ایالات متحده درباره بالاگرفتن تنش هشدار داد. جو بایدن با اشاره به اینکه دولتش در حال ارزیابی وضعیت بین ایران و پاکستان است، گفت: «هنوز نمی‌دانیم کار به کجا خواهد کشید، اما از نزدیک تحولات را دنبال می‌کنیم».

سخنگوی امنیت ملی کاخ سفید هم با اشاره به این تنش تازه گفت: «ایران و پاکستان دو کشور قدرتمند نظامی هستند و ما نمی‌خواهیم شاهد تشدید هیچگونه درگیری نظامی در این منطقه باشیم؛ به‌خصوص بین این دو کشور!»

جان کربی با اشاره به رفتار جمهوری اسلامی در سال‌های اخیر گفت: «پاکستان به شکل غافلگیرانه هدف حمله ایران قرار گرفت؛‌ نمونه دیگری از رفتار بی‌ثبات‌کننده ایران در منطقه».

گزارش‌ها حاکی است، در حال حاضر احتمال گسترش درگیری‌های نظامی دو کشور،‌ گرچه منتفی نیست،‌ اما بعید به نظر می‌رسد. مقامات هر دو کشور با انتشار پیام‌ها و بیانیه‌هایی، ضمن تاکید بر اهمیت حفظ تمامیت ارضی، بر روابط دوستانه و حتی «برادرانه» تهران و اسلام‌آباد تاکید کرده‌اند.

با استفاده از گزارش‌ خبرگزاری‌های رویترز و آسوشیتدپرس و رادیو فردا/ک.ک/ک.ر