عایشه الدبس، رئیس جدید دفتر امور زنان در دولت موقت سوریه، وعده داد که این دولت در بازسازی کشور جنگزده سوریه، نقش زنان را برجسته خواهد کرد.
او روز یکشنبه دوم دیماه در گفتوگو با شبکه خبری الجزیره از دمشق گفت که دولت جدید سوریه متعهد است زنان سوری را در نهادهای اجتماعی، فرهنگی و سیاسی مشارکت دهد و از زنان شایسته در «نقشهای کلیدی» ازجمله در حوزههای بهداشت و آموزش استفاده کند.
خانم الدبس با دعوت از زنان تمام استانها و قومیتهای سوریه به شرکت در کنفرانس ملی این کشور که در آن دربارهٔ آینده کشور بحث خواهد شد گفته است: «برای همه مشخص است که زنان سوری از نظر تاریخی بسیار مؤثر بودهاند و میتوانند در تمام زمینهها رهبری را به عهده بگیرند و امروز در حال بازگرداندن نقش پیشرو زنان در ساختن کشور جدید و آزادی که همه آرزو داریم، هستیم.»
به گفته رئیس جدید دفتر امور زنان دولت سوریه «تلاشهای خودجوش و سازماندهینشده» در فرایند آزادسازی زندانیان رژیم قبلی سوریه منجر به دستکاری سوابق زندان شده و در نتیجه محل نگهداری بسیاری از زندانیان زن نامشخص است.
خانم الدبس همچنین از اختصاص یک خط تلفن برای حمایت از زنان بازداشتشده خبر داده و گفت: «زنانی که قبلاً بازداشت شده بودند برای توانبخشی نیاز به حمایت روانی، آموزش، مراقبتهای بهداشتی و حمایتهای قانونی نیاز دارند، زیرا آنها برای تشکیل پرونده علیه زندانبانان خود آماده میشوند.»
کمی پیشتر از این توضیحات رئیس جدید دفتر امور زنان در دولت موقت سوریه، سوسن زَکزَک، عضو شورای رهبری انجمن زنان سوریه، با ابراز نگرانی عمیق از عدم تأمین حقوق زنان در این کشور گفت هیئت حاکمه جدید هنوز توضیحی در مورد آینده نداده و سخنان رهبران آن با «ابهام بزرگ» همراه است.
خانم زکزک روز یکشنبه در گفتوگو با رادیو فردا اظهار داشت که در نبود توضیحات، نمیتوان از هماکنون تصوری دربارهٔ آینده سوریه داشت.
او تأکید کرد که بعد از سقوط نظام خاندان اسد که موجب شادی و خشنودی عمیق مردم شده، زنان سوریه دیگر نمیپذیرند به «جایگاه سنتی» خود بازگردانده شوند.
عایشه الدبس که روز جمعه به ریاست دفتر امور زنان منصوب شد، اولین زنی است که در دولت جدید سوریه مسئولیت یک نهاد ارشد حکومتی را برعهده دارد. او تاکنون به دلیل فعالیتهای حقوقی و بشردوستانه شناخته شده و پیش از این با یک مؤسسه خیریه در استان ادلب در شمال غرب سوریه و در اردوگاههای آوارگان سوری در ترکیه کار میکرد.
پس از سقوط رژیم اسد و به قدرت رسیدن هیئت تحریر الشام، نگرانیها در مورد رفتار حاکمیان جدید سوریه با اقلیتها و زنان سوریه به دلیل خاستگاه ایدئولوژیک این گروه شکل گرفت. این نگرانیها پس از انتشار یک فیلم که نشان میداد لیا خیرالله، زن جوان سوری از ابومحمد جولانی، رهبر هیئت تحریر شام «تذکر حجاب» گرفته است، تقویت شد. خانم خیرالله بعدتر در اینستاگرام خود نوشت که درخواست رهبر هیئت تحریر شام، «مهربانانه و پدرانه» بوده است.
پیش از این نیز اظهارات جنجالی یک سخنگوی حکومت جدید سوریه دربارهٔ نقش و «ماهیت» ادعایی زنان در یک مصاحبه تلویزیونی، خشم گستردهای را برانگیخت.
عبیده ارنئوط، به تلویزیون لبنان گفته بود که «طبیعت» زنان آنها را برای برخی نقشهای سیاسی ناسازگار میکند و از پاسخ دادن به سؤالی دربارهٔ اینکه آیا زنان اجازه دارند به عنوان قاضی کار کنند یا خیر، طفره رفته بود. این اظهارنظر که از سوی منتقدان «جنسیتزده» ارزیابی شد، باعث ایجاد نگرانی در مورد آینده حقوق زنان در سوریه شد و اعتراضهایی را در فضای مجازی به دنبال داشت.
بیشتر در این باره: نگرانی زنان سوریه از ابهام در آینده حقوقشان پس از تغییر حکومت