کمیسیون اروپا روز چهارشنبه، ۱۶ خرداد، تدابیر تازهای برای حمایت از شرکتهای اروپایی طرف معامله با ایران در مقابل تحریمهای آمریکا اتخاذ کرد. این کمیسیون همچنین اعلام کرد ایران واجد شرایط کافی برای همکاری با بانک سرمایهگذاری اروپا است، اما تصمیم نهایی به عهده این بانک است.
پس از حمایت سران اتحادیه اروپا از برجام در نشست صوفیه، کمیسیون اتحادیه اروپا ۲۸ اردیبهشت اعلام کرد در ظرف دو ماه با توسل به «مقررات انسداد» از شرکتهای اروپایی طرف معامله با ایران حمایت خواهد کرد.
«مقررات انسداد» شرکتهای اتحادیه اروپا را از رعایت تحریمهای آمریکا منع میکند و حکم هیچ دادگاهی را برای اجرای مجازاتهای آمریکا به رسمیت نمیشناسد.
در ادامه تلاشهای اروپا برای حفظ برجام، کمیسیون اتحادیه اروپا روز چهارشنبه، 16 خردادماه، «مقررات انسداد» را بهروزرسانی کرد تا از شرکتهای اروپایی در مقابل تحریمهای «فراسرزمینی» آمریکا علیه ایران حمایت کند.
کمیسیون اروپا این اقدام را نشانگر تعهد اتحادیه اروپا به «برنامه جامع اقدام مشترک» (برجام) دانست.
کمیسیون اروپا میافزاید پس از بهروزرسانی «مجوز وام خارجی» بانک سرمایهگذاری اتحادیه اروپا، ایران واجد شرایط سرمایهگذاری این بانک شده است.
این کمیسیون در عین حال تصریح کرد که این امر به معنای الزام بانک سرمایهگذاری اروپا برای حمایت از طرحهای اروپایی در ایران نیست و تصمیم در این مورد به عهده هیئت مدیره مطابق قوانین و مقررات مربوطه است.
پیشتر بانک سرمایهگذاری اروپا گفته بود که نمیتواند تحریمهای آمریکا علیه ایران را نادیده بگیرد.
یک سخنگوی بانک سرمایهگذاری اروپا به خبرگزاری رویترز گفته است که «این بانک اروپایی ابزار مناسبی» برای حل مشکل تحریمهای آمریکا نیست.
آمریکا به شرکتهای اروپایی هشدار داده که از همکاری با ایران خودداری کنند و تاکنون چندین شرکت بزرگ از جمله توتال و مرسک توقف فعالیتهای خود را در ایران اعلام کردهاند.
کمیسیون اروپا میگوید اگر ظرف دو ماه پارلمان و شورای اروپا با تصمیمات جدید مخالفتی نکنند، این تصمیمات اجرایی خواهد شد.
رهبران اتحادیه اروپا و از جمله امانوئل مکرون رئیس جمهوری فرانسه اذعان کرده بودند که تنها شرکتهای کوچک و متوسط اروپایی که حضوری در آمریکا ندارند، میتوانند در مورد ادامه حضور خود در ایران تصمیم بگیرند.
بسیاری از شرکتهای بزرگ به خاطر تبادل مالی با آمریکا و سرمایهگذاری در این کشور از حضور در ایران صرف نظر کردهاند.
ادامه حضور شرکتهای بزرگ اروپایی در ایران تنها منوط به معافیت این شرکتها از تحریمهای آمریکا خواهد بود.
در همین راستا وزیران خارجه و دارایی سه کشور بریتانیا و آلمان و فرانسه به علاوه فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا روز دوشنبه در نامهای رسمی به وزیران خارجه و دارایی آمریکا خواستار معافیت شرکتهای اروپایی از تحریمها شدند.
با استفاده از پایگاه اطلاعرسانی کمیسیون اروپا و رویترز/ ح. ر.