مایک پومپئو، وزیر امور خارجه آمریکا، روز چهارشنبه ۱۶ خرداد گفته است، ایالات متحده اقدام ایران برای افزایش ظرفیت غنیسازی اورانیوم را زیر نظر دارد.
مایک پومپئو در توییتر خود نوشت است: ما گزارش ها در خصوص برنامه ایران برای افزایش ظرفیت غنی سازی اش را زیر نظر داریم. ما اجازه نمیدهیم ایران سلاح هستهای تولید کند. ایران از عزم ما آگاه است.
وزیر امور خارجه آمریکا اضافه کرده است: این نمونه دیگری است از این که ایران (چگونه) احمقانه منابعش را به هدر میدهد. جای تعجب نخواهد بود، اگر تظاهرات در ایران ادامه یابد.
آیتالله خامنهای، رهبر جمهوری اسلامی، دوشنبه در واکنش به خروج آمریکا از توافق هسته ای با ایران، برجام، و بازگشت تحریمها، به سازمان انرژی اتمی دستور داد مقدمات دستیابی به ۱۹۰ هزار سو غنیسازی اورانیوم را «فعلا در چارچوب برجام» آماده کند.
در همین زمینه، رئیس سازمان انرژی اتمی ایران، هم روز چهارشنبه اعلام کرد، تاسیسات لازم برای ساخت سانتریفیوژهای پیشرفته در مرکز هستهای نطنز٬ تا یکماه دیگر آماده میشود.
علی اکبر صالحی همچنین گفته است، «زیر ساخت ایجاد چند صدهزار سو» در نطنز آماده است و اقدامات جدید ایران «خلاف برجام» نیست.
سخنگوی مسئولیت سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز به اقدام ایران برای افزایش ظرفیت غنی سازی اورانیوم واکنش نشان داده و گفته است، این اقدام در «مقطع حساس» کنونی کمکی به اعتمادسازی نمیکند.
این در حالی است که نماینده دائم ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی روز چهارشنبه هشدار داد که جمهوری اسلامی نمی پذیرد که به «اجرای تعهداتش طبق برجام ادامه دهد، درحالیکه اقدامات محدودکننده و تحریم ها در حال اجرا باشند.»
دونالد ترامپ، رییس جمهوری ایالات متحده هجدهم اردیبهشت اعلام کرد که آمریکا از «برجام» خارج میشود و علاوه بر بازگرداندن تحریمهای تعلیق شده ایران، مجازاتهای تازهای علیه تهران وضع میکند.
در همین زمینه، خبرگزاری رویترز به نقل از منابع دیپلماتیک می گوید، مقامات آمریکا با هدف فشار بر کشورها برای قطع روابط تجاری با ایران به سراسر جهان سفر میکنند.
این در حالی است که سه کشورها اروپایی حاضر در توافق هسته ای با ایران در تلاشند ضمن حفظ برجام، روابط اقتصادی با تهران را ادامه دهند.
وزیران سه کشور اروپایی همراه با فدریکا موگرینی مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا در نامهای از آمریکا خواستهاند که شرکتهای اروپایی طرف قرارداد با ایران را از تحریمهای واشینگتن معاف کنند.
با این حال، شماری از شرکت های بزرگ اروپایی اعلام کرده اند به فعالیت های خود در ایران پایان می دهند. پژو-سیتروئن، مرسک دانمارک و زیمنس آلمان از جمله شرکتهایی هستند که در هفتههای گذشته از توقف فعالیتهای مربوط به ایران خبر دادهاند.