وبسایت «اندیورینگ امریکا» که یک وبسایت مستقل و تخصصی در زمینه سیاست خارجی آمریکاست، با استناد به مجموعه جدیدی از اسناد دیپلماتیک آمریکا که اخیرا توسط «ویکیلیکس» منتشر شدهاند یک ارزیابی بسیار دقیق از دیدگاههای کارشناسان دولت آمریکا در مورد رویدادهای مرتبط با انتخابات ریاست جمهوری ایران در سال ۲۰۰۹ ارائه میدهد.
سایت افشاگری ویکیلیکس، این هفته نیز آرشیو کاملی از تلگرامهای دیپلماتیک سری ایالات متحده آمریکا را بدون هیچ ویرایشی منتشر کرد که در میان آنها نام دقیق افراد خبررسان از چند کشور، ازجمله خبررسانان ایرانی، به چشم میخورد.
روزنامه اسرائیلی هاآرتص و وبسایت افشاگر ویکیلیکس در «سند» تازهای مدعی شدهاند که ایران تنها درصدد دستیابی به سلاح اتمی نیست بلکه برای دستیابی به جنگافزارهای شیمیایی نیز تلاش میکند، و در این راستا از یاری چین برخوردار است.
یکی از یادداشتهای دیپلماتیک که به تازگی در وبسایت ویکیلیکس منتشر شده حاکی است که مقامهای دفاعی اسرائیل از سال ۲۰۰۵ حمله به تأسیسات هستهای ایران را منتفی دانسته بودند.
بنا بر یکی از تازهترین اسنادی که در وبسایت افشاگر ویکیلیکس از وزارت خارجه ایالات متحده منتشر شده، اسرائیل ترکیه را به «کمک فعالانه» به جمهوری اسلامی برای دور زدن تحریمهای سازمان ملل متهم کرده است.
برخی از اسناد ويکی ليکس می گويد دانشگاه دورهام بريتانيا شماری از پروژه ها و سمينارها در ايران برگزار کرده که تامين مالی آن از سوی وزارت خارجه آمريکا بوده و اطلاعات جمع آوری شده هم به آمريکا داده شده است.
تازهترین اسنادی که از وبسایت ویکیلیکس از مکاتبات محرمانه وزارت خارجه آمریکا منتشر شده حاکی از درخواست اسرائیل از آمریکا برای فشار بر کمپانیهای مهم خودروسازی جهان برای قطع همکاری با ایران است.
بر اساس یکی از اسناد منتشر شده در ویکیلیکس، نوریالمالکی، نخست وزیر عراق، در سال ۲۰۰۹ ایران و سوریه را متهم کرده بود که شبه نظامیان عراق را از لحاظ تسلیحاتی حمایت میکنند.
بر اساس برخی از اسناد منتشر شده وزارت امور خارجه آمریکا، شرکتهای اتریشی در سطح گستردهای در ارسال جنگافزار و ارایه فنآوریهای پیشرفته به ایران دست داشتهاند و برخی از مقامهای عالیرتبه دولت اتریش به طور مخفیانه اطلاعاتی در این باره به سفارت آمریکا در وین ارایه کردهاند.
یکی از اسناد تازه منتشر شده در ویکیلیکس مینویسد که مقامهای آمریکایی در آوریل ۲۰۰۹ در نشستی در سوئیس از «توانایی فنی» ایران برای فرآوری اورانیوم با درجه خلوص بالا که گام اصلی جهت ساخت بمب اتم است سخن گفتهاند.
براساس بخشی از اسناد ويکیليکس که در روزنامه گاردين چاپ شده، موضوع تخريب فعاليتهای اتمی ايران و ايجاد اخلال و نقص فنی در آن از سوی يک مرکز پژوهشی در آلمان مطرح و به آمريکا پيشنهاد شده است.
در اسناد تازهای از منبع افشاگر ویکیلیکس، اینگونه آمدهاست که «جمهوری اسلامی به طور پنهانی کوشیدهاست تا از طریق ۳۵۰ شرکت و سازمان ایرانی، در ۳۰ کشور مختلف فناوریهایی برای برنامه هستهای خود خریداری کند.»
بیشتر